IMF: Szerbia jobban teljesít

IMF, World Bank, Világbank, Christine Lagarde
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde gestures during a panel discussion on Climate Change at the National Theater on October 7, 2015 in Lima, Peru on October 7, 2015 in Lima, Peru. AFP PHOTO / IMF - Stephen Jaffe
Vágólapra másolva!
A szerb gazdasági reformprogram jó eredményeket hozott, Szerbia megvalósította, sőt túl is teljesítette az elé állított célokat - értékelte tíznapos látogatásának végén a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénteken, közleményükben hozzátették ugyanakkor, hogy az államadósság még mindig túl magas, és a közszféra reformja is késlekedik.
Vágólapra másolva!

Az IMF küldöttsége azért érkezett a szerb fővárosba, hogy megkezdje az egy éve megkötött, 1,2 milliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás negyedik revízióját. A megbeszéléseket azonban nem a tervezett időben, hanem később, csak az áprilisra tervezett előrehozott parlamenti választások után folytatják, és az eredményeket is akkor közlik.

Alacsony hiány

Az IMF megállapította, hogy

2008 óta nem volt olyan alacsony a költségvetési hiány, mint 2015-ben,

a bruttó hazai termék 3,7 százalékát tette ki. Szerbia gazdasága tavaly 0,8 százalékkal bővült, a Nemzetközi Valutaalap pedig az idén további 1,75 százalékos növekedést vár. Ám komoly kihívások állnak Szerbia előtt - állapította meg James Roaf, az IMF szerbiai küldöttségének vezetője, majd hozzátette: sürgős lépésekre lesz szükség annak érdekében, hogy a bruttó hazai termék 75,5 százalékát kitevő államadósságot csökkenteni tudják, és tartani lehessen a GDP 0,75 százalékának megfelelő költségvetési kiigazítást az idén és jövőre.

Kihívást jelent továbbá a közszférában dolgozók magas számának csökkentése, illetve a

veszteséges állami vállalatok felszámolása.

Kiemelték ugyanakkor, hogy - a várhatóan alacsony inflációra és a javuló pénzügyi helyzetre való tekintettel - támogatják a Szerbiai Nemzeti Bank óvatos monetáris politikáját, de a napi devizaárfolyam nagyobb rugalmassága is megengedhető lenne, amennyiben az nem veszélyezteti a célzott inflációt és a pénzügyi stabilitást.

Drága választások

A szerb központi bank 4 százalékban határozta meg az inflációs célértéket, amelyet mindkét irányba másfél százalékpontos sávon belül értelmez. A decemberi infláció 1,5, a januári viszont 2,4 százalékos volt.

Az IMF szerint a várható éves inflációs átlag 1,7 százalék lesz.

A gazdasági reformok - ide értve az 500 ezer fős közszféra karcsúsítását is - azonban várhatóan csak májusban folytatódnak, április végén ugyanis előrehozott parlamenti választást tartanak a nyugat-balkáni országban. Tavaly ugyan nem kellett módosítani a költségvetést, amit nagy sikerként értékelt a miniszterelnök, idén azonban várhatóan szükség lesz a büdzsé revíziójára, a szerb pénzügyminiszter szerint ugyanis a választások mintegy egymilliárd dinárba (2,52 milliárd forint) kerülnek majd.