Lakáshitelből is többet veszünk fel a csok miatt

ingatlan, csok, új építésű lakás, sorház,
Vágólapra másolva!
Nagy az érdeklődés a csok-kal kapcsolatban a Takarékbank szerint. A kedvezményes hitel miatt lakáshitelből is többet veszünk fel.
Vágólapra másolva!

Több mint 15 ezren érdeklődtek január eleje óta a takarékszövetkezetek fiókjaiban a Családok Otthonteremtési Kedvezménye iránt, a legnagyobb számban Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyékbe - közölte a Takarékbank.

Inkább szülők érdeklődnek

A csok tavaly júliusi indulása óta a Takarékbank tagjai mintegy kétezer csok-igénylést fogadtak be, ezek közel 30 százaléka mellé igényeltek az ügyfelek lakáscélú hitelt. Az építtetők részéről is országszerte egyre intenzívebb érdeklődés tapasztalható,

az elmúlt három hónapban megduplázódott a takarékoknál

folyamatban lévő értékesítési célú lakásépítési ügyletek száma. A Takarékbank szerint a lakásberuházások, valamint az ingatlan adásvételek számának növekedése jövőre mintegy fél százalékponttal járulhat hozzá a GDP bővüléséhez.

A fiókokba betérő ügyfelek mintegy 60 százaléka továbbra is a 10+10 milliós támogatás iránt érdeklődik, azonban januárhoz képest lényegesen. A fiókokba betérő ügyfelek mintegy

60 százaléka továbbra is a 10+10 milliós támogatás iránt érdeklődik,

azonban januárhoz képest lényegesen több kérdés irányul a használt lakás vásárlásához és a bővítéséhez igénybe vehető támogatási és hitellehetőségekre. A január óta beadott igénylések mintegy 10 százaléka vonatkozott a 10+10 milliós konstrukcióra. Az érdeklődők többségének legalább egy vagy két gyermeke van, kisebb számban érdeklődnek olyanok, akiknek még nincsen gyermekük.

Több lakáshitelt veszünk fel

A fióki forgalom mellett kiemelt érdeklődés övezte a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjai által februárban 8 vidéki megyeszékhelyen megrendezett CSOK fórumokat is, amelyeken a résztvevők az ingatlanpiaci folyamatokra, a CSOK feltételrendszerére, az elérhető lakáscélú hitelkonstrukciókra és az igénylés folyamatára vonatkozó tájékoztatás mellett egyedi kérdéseikre is választ kaphattak.

A rendezvényeken összesen több mint kétezren vettek részt,

egyes helyszíneken többszörös volt a túljelentkezés. A fokozott érdeklődésre tekintettel a takarékok további vidéki helyszíneken tervezik CSOK-fórumok szervezését.

A lakosság mellett az építtetők és kivitelezők részéről is országszerte egyre intenzívebb érdeklődés tapasztalható: az elmúlt három hónapban megduplázódott a takarékszövetkezeteknél folyamatban lévő értékesítési célú lakásépítési ügyeletek száma.

Jól járhat az építőipar

A Takarékbank előrejelzése szerint a bevezetett intézkedések – CSOK, lakásáfa csökkentése – hatására az idei évben óvatos becslés alapján is megduplázódhat a lakásépítések száma, így országosan

8-10 ezerrel több lakás épülhet az előző évekhez képest.

A most induló új társasház-építési projektek átadása legkorábban 2017 első negyedévétől kezdődhet meg, azonban az induló beruházások kedvező gazdasági hatásai – munkahelyek teremtése az építőiparban, hitelezési volumen növekedése – már idén jelentkezhetnek. A bank úgy látja, hogy a lakásberuházások, valamint az ingatlan adásvételek számának növekedése – a hitelfelvételre és a fogyasztásra gyakorolt jótékony hatásokkal együtt - jövőre mintegy fél százalékponttal járulhat hozzá a GDP bővüléséhez.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye keretében a takarékszövetkezetek 1500 fiókjában az év elejétől igényelhető lakáscélú, vissza nem térítendő támogatás, míg a 10+10 millió forintos kamattámogatott hitel február eleje óta érhető el a takarékok fiókjaiban.