Drágulás jöhet a benzinkutakon

mol benzinkút töltőállomás
Budapest, 2007. január 24. Töltőfejek egy benzinkútnál. A Mol öt benzinkútjánál már lehet recept nélkül kapható gyógyszert venni. A négy fővárosi és egy vidéki kútnál közel 50 féle orvosság kapható, köztük fájdalomcsillapítók és vitaminok. A gyógyszer kiválasztásában egy gép segít a vásárlóknak. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
A benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 0,6 százalékkal, a gázolajé 0,9 százalékkal lett olcsóbb a Reuters adatközlése alapján a február 22-26-ai héten. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 1,1 százalékkal gyengült a dollárhoz viszonyítva. A heti átlagos piaci változások alapján a benzin ára akár 3-6 forinttal is emelkedhet. A gázolajnál nem, vagy csak minimális változtatás várható a GKI Energiakutató elemzése szerint.
Vágólapra másolva!

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

Erőteljesen ingadoztak az olajárak

A Brent azonnali (spot) kőolaj ára a héten 31-36 dollár között változott,

heti átlagban 1,2 dollárral, 3,6 százalékkal emelkedett az ár.

Az árak a hét elején erőteljesen ingadoztak, csütörtökön, de főképp pénteken erőteljesebben emelkedtek. Az olajpiaci ingadozást a hét elején inkább csak a túlkínálat mozgatta, a hét második felében a statisztikai publikációk okozták az áremelkedést.

A kedvezőbb amerikai GDP-adatot úgy is lehet értelmezni, hogy az Egyesült Államokban a növekedés erőteljes marad, tehát az olajigények nem csökkennek. A publikált benzinfelhasználási adatok is kedvezőek, ez is felfelé mozdította az olajárat.

Forrás: AFP/Wang Zhao

Az is árfelhajtó tényező, hogy az előrejelzések szerint idén a palaolaj-kitermelés csökkenése miatt napi 600 ezer hordó mértékkel esik az amerikai olajtermelés. A rövid távú hatások között szerepel, hogy egyre több finomító korlátozza vagy leállítja a termelést a tavaszi karbantartási munkák miatt. Az árnövekedést végül az is támogatta, hogy ezen a héten tovább csökkent az amerikai kőolajfúrások száma, bár ezen a héten „csak" 13-mal.

Megteltek a tárolók

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga több mint 1 dollárral nőtt az előző heti átlaghoz viszonyítva, a határidős ár péntek kivételével a hét folyamán a spot ár fölött változott. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten csökkent, mivel a WTI határidős ára gyorsabban nőtt, mint a határidős Brent ára. A különbség a hét végére megközelítette a 2,5 dollárt.

Az európai üzemanyagpiacokon a benzin iránti kereslet mérsékelt, minimális az export a korábbi fontos piacokra, egyedül Kína vásárol benzinalapanyagot, illetve a benzin finomításához szükséges anyagokat.

Az ARA kikötőkben raktározott benzin- és gázolajkészletek igen magas szinten vannak.

Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges, a legnagyobb gond a tárolók telitődésközeli állapota miatt van. A hírek szerint márciusban kevesebb dízel érkezik az európai piacokra, mint februárban, ez talán elősegíti a magas készletszint mérséklődését.

Együtt mozgott a gázolaj és a benzin

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a február 22-26. közötti időszakban 0,6 százalékkal csökkent, az északnyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 1,8-1,0 százalékkal csökkentek az árak. A benzin ára a hét első három napján fel-le ingadozott, majd csütörtökön és pénteken jelentősen emelkedett.

Forrás: MTI/Beliczay László

A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,9 százalékkal csökkent a megelőző hét áraihoz viszonyítva, az észak-európai piacokon 0,5-0,6 százalékos volt az áremelkedés. A hét folyamán a dízel ára is a benzinéhez hasonlóan változott. Ezen a héten

az üzemanyagok árváltozása többé-kevésbé követte az olajár mozgását.

A forint árfolyama a február 22-26-i héten 281,4 Ft/dollár körül ingadozott, több mint három forinttal kellett többet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam az euróhoz viszonyítva, heti átlagban kissé gyengült, a dollár árfolyama erősödött az euróhoz, s így a forinthoz viszonyítva is. A forintárfolyam gyengülése eltüntette a benzin- és a gázolajár dollárban mért csökkenését.

Emelkedhetnek az árak

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 0,5 százalékos, az ARA piacon 2,1 százalékos áremelkedés, az NWE piacon 0,7 százalékos árcsökkenés jeletkezett. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított heti változások 0,2 százalékos áremelkedést jeleztek, az észak-európai piacokon 0,6-1,6 százalékos emelkedést mutatnak az árak forintban mérve.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon 0-1, a másik két piacon is 1-2 forint közötti áremelkedést jelenthetnek. A csütörtöki és pénteki dollárpiaci áremelkedés azonban

jelentősebb, akár 3-6 forintnyi emelést is kiválthat.

A gázolaj forintban mért ára esetében egyik piac heti átlagos árváltozása sem jelentős, azonban a hét utolsó két napjának áremelkedése és a forint gyengülése 2-3 forintos emelést is indokolhat.

A benzin ára 304-306 forint/liter körüli szinten, a gázolaj ára várhatóan 301-302 Ft/liter körüli szinten változhat.

(A heti tény forint üzemanyagárak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy évben a benzin ára 15, a gázolaj ára 19 százalékkal csökkent. Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 25 százalékkal több benzint és 31 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.