Simicskáéké lehet a TV2 egykori tulajdonosa

simicska lajos andy vajna
Vágólapra másolva!
Miután Simicska Lajos üzlettársának, Fonyó Károlynak a cége, a Megapolis lecsúszott a TV2 megvásárlásáról, a GVH most úgy döntött, hogy az a két cég, amelyeké korábban a TV2 volt, Simicskáké lehet.
Vágólapra másolva!

A Megapolis Zrt. még tavaly akarta megvásárolni az akkor még a TV2-t tulajdonló CCA Vízió Kft.-t és a Double 6 Dominoes Kft.-t. A cég ehhez kérte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyét.

A GVH február 29-én a két cég megvételére indult fúziós eljárást megszüntette.

A Megapolis a GVH-hoz benyújtott kérelmében előadta, hogy az összefonódással érintett vállalkozások, így a Megapolis-csoportba tartozó MTG Metro Gratis Kft. (a Metropol kiadója), valamint – a CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominoes Kft. 50-50 százalékos tulajdonában lévő TV2 Media Group Holdings Kft. által irányított – a TV2 Holdings-csoporthoz tartozó TV2 Media Csoport Kft. (a TV2, a FEM3, a PRO4 és a Szuper TV2 televíziós csatornák szolgáltatója) szerkesztői felelősséggel rendelkezik a médiatartalom nyilvánossághoz való eljuttatásakor.

A GVH a médiatörvény miatt 2015. november 12-én szakhatósági állásfoglalást kért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH).

Andy Vajna cége beelőzte Simicskáékat

Ezt követően december 31-i hatállyal

a cégbíróság bejegyezte a Magyar Broadcasting Co. Kft.-t a TV2 Média Csoport Kft. egyedüli tagjaként,

és ezzel egyidejűleg törölte a cégnyilvántartásból a TV2 Media Group Holdings Kft.-t mint a TV2 Média Csoport Kft. tagját.

Így a közhiteles nyilvántartásban szereplő adatok alapján – eltérően a GVH-hoz benyújtott kérelemben korábban leírtaktól – a TV2 Media Csoport Kft. nem tagja a TV2 Holdings-csoportnak, ezért a GVH figyelmen kívül hagyta a TV2 Media Csoport Kft. árbevételét a küszöbszámok számításánál, olvasható a versenyhivatal közleményében. Tehát

az a cég, ami miatt a fúziós eljárás indult, már nincs is a Simicskáék által megvásárolni tervezett két cég tulajdonában.

Az NMHH Médiatanácsa a szakhatósági hozzájárulást megtagadta, mert a CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominoes Kft. – eltérően a GVH-hoz benyújtott kérelemben írtaktól – nem rendelkezik szerkesztői felelősséggel, közölte a GVH.

Simicska lecsúszott a TV2-ről, ami végül Vajnáé lett Fotó: Bielik István - Polyák Attila - Origo

A hivatal szerint az összefonódásban érintett vállalkozáscsoportok közül a Megapolis Zrt. esetében teljesül a versenytörvény szerinti árbevételi küszöbszám. A CCA Vízió Kft.-nek, a Double 6 Dominoes Kft.-nek és a TV2 Media Group Holdings Kft.-nek 2014-ben nem volt árbevétele, így nincs két olyan vállalkozáscsoport, amelynek nettó árbevétele meghaladná az 500 millió forintot.

A kérelmezett összefonódáshoz ezért nem szükséges a GVH engedélye,

így a GVH megszüntette az eljárást, közölte a hatóság.

Az Origo korábban egy rövid videón bemutatta, hogy mi is történt a TV2 körüli cégekkel:

Állami hitelből vették a tévét

Vajnáék január 3-án jelentették be, hogy megvették a TV2-t – és a csatorna élére kinevezték Dirk Gerkenst. Még decemberben derült ki, hogy a tranzakcióra állami hitelt is kaptak.

A Megapolis bíróság előtt támadta meg a GVH engedélyét, amelyet a TV2 ügyében Vajnáéknak adott ki a versenyhivatal. Simicskáék szerint akár jogszabályokat is sérthetnek azok a bankok, amelyek a kormánybiztos tévévásárlását finanszírozzák.