Ilyen, amikor közel 2 millió embert rúgnak ki

bányászat Kína
This picture taken on August 5, 2015 shows an excavator moving coal onto a truck at a coal port in Lianyungang, east China's Jiangsu province. China has been underreporting its coal consumption for years, experts said on November 4 after reports that official statistics have been revised upwards by hundreds of millions of tonnes a year. CHINA OUT AFP PHOTO / AFP / STR
Vágólapra másolva!
A hivatalos becslések szerint a kínai szén- és acéliparból 1,8 millió ember bocsáthatnak el az ipari többletkapacitás leépítésének jegyében. Noha az elbocsátásokra nincs meghatározott időkeret, a közel 2 milliós szint a szektorokban dolgozók mintegy 15 százalékát jelenti.
Vágólapra másolva!

A hétfőn érkezett bejelentés azért érdekes, mert ez az első olyan konkrét szám, amely jelzi, hogy milyen léptékekről beszélünk, amikor a kínai gazdaság éppen folyó modellváltásáról van szó – írja a Business Insider.

Az emberi erőforrásért és a társadalombiztosításért felelős miniszter, Yin Weimin közlése szerint 1,3 millió munkás távozhat a szénszektorból, és ehhez jönne hozzá még 500 ezer elbocsátott az acéliparból. A kínai statisztikai hivatal szerint

összesen 12 millió főt foglalkoztat ez a két terület.

A gazdasági átalakítás ráadásul olyannyira hangsúlyos, hogy az állam speciális intézkedésekkel igyekszik elébe menni a munkanélküliség elszállásának, illetve a társadalmi elégedetlenségeknek. Ennek jegyében a központi kormány 100 milliárd jüant (15,27 milliárd dollár) fordít arra két éven keresztül, hogy áthelyezze az átalakítás alatt álló szektorokból elbocsátott embereket.

Erősödő nyomás

Jól látszik az elmúlt időszak számaiból, hogy egyre fokozódik a nyomás a világ második legnagyobb gazdaságán. A kínai GDP 2015-ben 6,9 százalékkal bővült, miközben

a kormány 2016-ra 6,5-7 százalék közötti növekedést célzott meg.

Forrás: AFP/Greg Baker

Mindeközben egyes vállalatok komolyan szenvednek a termeléssel és a működéssel, ami elégtelen foglalkoztatáshoz vezethet – tette hozzá Yin. Kiemelte, idén a diplomások növekvő száma is további nyomást helyezhet a munkaerőpiacra.

Munkaerő-piaci kérdőjelek

A kérdőíven alapuló munkanélküliségi ráta a statisztikai hivatal közlése alapján a múlt év végén

nagyjából 5 százalékon állt,

noha számos elemző úgy látja, hogy az állami számok elmaradnak a valós adatoktól. Eközben a hivatalos városi munkanélküliségi ráta 4,05 százalékos volt a tavalyi év végén.

A hivatalos szervek ugyanakkor kevésbé pesszimisták, mivel úgy vélik, hogy a szolgáltatói szektor élénkülése segít elnyelni a feldolgozóiparból elbocsátottak tekintélyes részét. Ezt támasztaná alá, hogy tavaly a szolgáltatói szektor hozzájárulása a GDP-hez 50,5 százalék volt, amivel először lépte át az 50 százalékos szintet.