A tőzsdéken is az elnökválasztási esélyeket latolgatják

USA tőzsde
Vágólapra másolva!
Bár november 8-ig nem dől el, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke, már minden államban zajlanak az előzetes választások. Az esélyek még mindig nagyon kiegyenlítettek, nem látható előre, hogy a választási folyamat végén a demokraták vagy a republikánusok jelöltje lesz-e a befutó, és az eredmény milyen irányba befolyásolhatja az amerikai árfolyamokat. A Fidelity International szakemberei közel 90 év tapasztalatai alapján vizsgálták meg a kérdést a szuperkedd napján.
Vágólapra másolva!

Széles körben elfogadott nézet, hogy liberálisabb üzleti és gazdasági hozzáállásuk miatt a republikánus elnökök kedvezőbb körülményeket teremtenek a gazdaság számára, mint a demokraták. Ennek hatására előnyük esetén a tőzsdei árfolyamok is emelkednek.

Kiemelt figyelemmel követik a mai szuperkedd eseményeit a befektetők Forrás: 123rf.com

Ami azonban a részvényárfolyamokat illeti, ez a vélemény nem teljesen állja meg a helyét. Az USA részvénytőzsdéinek árfolyam-alakulását az S&P árfolyamindex alapján vizsgáló egyik elemzés szerint

1928-tól napjainkig a republikánus irányítású kormányok idején gyengébben alakultak az árfolyamok.

Négy republikánus elnöki időszak végére árfolyamcsökkenés következett be, míg a demokrata elnöki terminusok közül csupán egy zárult negatív árfolyam-emelkedéssel.

Szuperkedd

A szuperkedd kiemelkedő fontosságú az amerikai elnökválasztási kampányban. Tizennégy államban tartanak előválasztást, vagyis kaukuszt március 1-jén.

Alabamában, Arkansasban, Coloradóban, Georgiában, Massachusettsben, Minnesotában, Oklahomában, Tennessee-ben, Texasban, Vermontban és Virginiában tartanak választást kedden. A republikánusok emellett az urnákhoz járulnak Alaszkában és Wyomingban, a demokraták pedig Szamoán.

Míg a demokrata elnökök irányítása alatt álló amerikai kormányok idején a tőzsdei árfolyamok évente átlagosan 10,0 százalékkal emelkedtek, amikor republikánus elnök állt az ország élén, az emelkedés mértéke mindössze 1,8 százalék volt. Ez a trend a második világháború végétől napjainkig tartó időszakban is egyértelműen kirajzolódik.

A demokrata elnökök alatt a részvényárfolyamok 11,4 százalékkal, míg a republikánus kurzusok idején csupán 4,8 százalékkal nőttek.

Forrás: Fidelity

„A szuperkedd eseményeit valószínűleg sok újság a címlapon tárgyalja majd, de függetlenül attól, hogy ki kerül az élre, vagy akár nyeri meg az amerikai elnökválasztást,

- mondta el Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi értékesítési vezetője.

„A szűkösebbé váló likviditási körülmények és a csökkenő inflációs várakozások továbbra is megakadályozzák az amerikai jegybank szerepét beöltő Fedet abban, hogy megemelje a kamatlábat. Egyes jelekből arra is lehet következtetni, hogy a bankokra a jövőben tartós szabályozói nyomás fog nehezedni. A továbbiakban a pénzügypolitikának lesz némi lehetősége arra, hogy infrastrukturális és védelmi beruházások révén támogassa a növekedést, amely érdekes befektetési lehetőségeket kínálhat" - tette hozzá.