Adókedvezményt kapnak az olimpiát támogató cégek

olimpia, zászló, láng
RUSSIAN FEDERATION, Sochi : The Olympic flag flutters near the Cauldron at the Olympic Park during the 2014 Sochi Winter Olympics on February 12, 2014. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés lehetővé tette, hogy társasági adókedvezményt kaphassanak azok a cégek, amelyek idén és jövőre összesen legfeljebb 19 milliárd forinttal támogatják a budapesti olimpiai pályázat lebonyolításáért felelős zártkörűen működő nonprofit részvénytársaságot. Dénes Ferenc közgazdász nem érti, miért van szükség erre a „trükközésre”, szerinte ha fontos kormányzati cél a budapesti olimpia, akkor közvetlen állami támogatásként oda kellene adni ezeket a pénzeket.
Vágólapra másolva!

A képviselők Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javaslatára 117 igen szavazattal, 57 nem ellenében fogadták el a társasági és az osztalékadóról, valamint a sportról szóló törvények ezt tartalmazó módosítását.

Az új szabályozás szerint a támogatók a fővárosi önkormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság közös tulajdonában lévő nonprofit zrt. igazolása alapján vehetik igénybe az adókedvezményt, amelynek mértékét és felhasználási módját az előadóművészeti szervezetek, filmalkotások és látvány-csapatsportok támogatásánál már alkalmazott tao-törvény szabályozza. Ez alapján a javaslat rögzíti, hogy

a támogatás 25 százaléka elismert költség, és nem növeli az adóalapot.

Trükkök

„Nem egészen világos, miért kellenek ezek a trükkök” – mondta az Origónak Dénes Ferenc sportközgazdász. Szerinte, ha kormányzati szempontból fontos az olimpiai pályázat, akkor ezeket az összegeket közvetlen állami támogatásként oda kellene adni. „Ha valóban közcélról van szó, ha pedig nem, akkor nem kellene engedni, hogy a vállaltok az adójukat erre költsék” – mondta a szakértő.

Jó irány lenne a civil kezdeményezés

Az USA-ban az olimpiai mozgalomnak nagyon erős civil háttere van: sportolókhoz, egyetemekhez, illetve az olimpiai bizottságokhoz kapcsolódóan finanszíroznak olimpiai felkészüléseket, részvételeket – Dénes Ferenc ezt tartja a jó iránynak, hiszen ezek mögött valóban civil kezdeményezések állnak.

A közgazdász szerint bármit is állít a taóról a kormány, „hiába csűrik, csavarják a szavakat, ez közpénz”.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kezdeményezésére az elfogadott szöveg kimondja, hogy az olimpiai pályázat lebonyolítójának szánt támogatásoknál nem kell alkalmazni a költségvetési támogatásokra vonatkozó törvényi rendelkezéseket.

Adókedvezményt kapnak a támogatók Forrás: AFP/Adrian Dennis

A képviselők kikötötték továbbá, hogy a támogatást csak a köztartozással nem rendelkező cégek vehetik igénybe, a pályázatot lebonyolító társaságnak pedig a 2017 végéig egy éven belül be kell fizetnie a költségvetésnek a fel nem használt támogatást.