Nagy baj van a tojáspiacon

vicces húsvéti tojás olvasói kép
Vágólapra másolva!
Súlyos zavarokat okoz a magyar tojáspiacon az árletörő hatású, sokszor ellenőrizetlen tojásimport. A Tojásszövetség szerint az áfacsökkentéssel eredményeket lehetne elérni.
Vágólapra másolva!

Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (EKÁER) jó eszköz az illegális tojásszállítmányok egy részének kiszűrésűre, de a tojásszektor kifehérítéséhez és az import látványos visszaszorításához arra is szükség lenne, hogy a tojásforgalmazás

áfakulcsa 27 százalékról 5 százalékra csökkenjen -

közölte a Tojásszövetség. Példaként említik, hogy a sertésszektorban történt áfamérséklés is megtisztította a piacot.

Közeledik a húsvét. Mi lesz a tojás árával? Forrás: Gyetvai Zsolt

Emellett hatékonyabban kellene betartatni a tojásárak bolti feltüntetésére vonatkozó előírásokat is, mert a kereskedők számos esetben félretájékoztatják a fogyasztókat. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet 200 kiskereskedelmi egységre és csaknem 400 ezer étkezési tojásra kiterjedt reprezentatív felmérése megállapította, hogy az importtojások mintegy 70 százaléka a kisméretű – úgynevezett S és S/M jelölésű – kategóriába tartozik.

Ez az a tojásméret, amelyet az EU-ban korábban csak feldolgozási célokra hasznosítottak, és az unió nagy részében étkezési tojásként ma is eladhatatlan.

A magyar piacon megjelenő, sokszor irreálisan olcsó tételek viszont maximálisan alkalmasak arra, hogy a hazai tojástermelői árakat letörjék.