Jobban jár, aki magának épít házat

2016.03.02. 09:31

Bár az új lakások esetében lassult a drágulás februárban, a különböző országrészeket nézve jelentősek az eltérések, Budapesten például 6 százalékkal nőttek az átlagárak január végéhez képest, míg Szombathelyen 32 százalékkal csökkentek. A legnépszerűbb méretű téglaépítésű és panellakások átlagára is nőtt több mint 6 százalékkal - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

A családi házak ára alig változott, a következő hónapokban mérséklődhet az áremelkedés üteme a legfelkapottabb lakóingatlanoknál, elsősorban a fizetőképes kereslet korlátai miatt. Általános árcsökkenés azonban rövidtávon továbbra sem várható.

Budapest vezet, árzuhanás Szombathelyen

Az új lakások és családi házak kínálata 2 százalékkal nőtt a február végi adatok szerint. A 60-150 négyzetméteres új lakások esetében lassult a drágulás üteme, a február végi országos átlagár 35 millió forint volt, ami mindössze 0,5 százalékkal haladta meg a januári végi szintet – mondta Balogh László ingatlanszakértő.

Budapesten drágultak az ingatlanokFotó: Szabó Gábor - Origo

Budapesten azonban 6 százalékkal 47 millió forintra nőtt az új lakások ára.Szintén drágulás következett be a fővárosi agglomerációban. Biatorbágyon például 4 százalékkal 40 millió forintra, Szentendrén 5 százalékkal 42 millió forintra nőttek az átlagárak. Van azonban látványos ellenpélda is: Szombathelyen például a 60-150 négyzetméteres új lakások átlagára 32 százalékkal 19 millió forintra mérséklődött.

Budapesten 4 százalékkal csökkentek az árak, a 90-300 négyzetméteres új családi házak átlagára 63 millió forint volt átlagosan. Jelentősebb drágulással zárta a februárt Székesfehérvár, ahol 9,6 százalékkal 52 millió forintra nőttek a szóban forgó családi házak átlagárai a kínálati piacon. Ugyanakkor Győrben 9 százalékkal 34 millió forintra mérséklődött az átlagos árszint.

A panelek is drágultak

Az 50-70 négyzetméteres téglaépítésű lakások esetében komoly áremelkedés történt februárban. Az országos átlag 6,6 százalékkal 21 millió forintra nőtt. Az országos átlagot meghaladó drágulás ment végbe többek között Szegeden is, ahol 10 százalékkal 13 millió forintra nőtt az átlagár.

Egerben 9 százalékkal 11 millió forintra drágultak ezek a lakások, Győrben pedig 8 százalékkal áremelkedés után 19 millió forintos átlagárral zárták a februárt az 50-70 négyzetméteres használt lakások.

A rezsicsökkentés után kedveltebbek lettek a panelekFotó: Vanik Zoltán - Origo

A panelek is lépést tartanak a piaccal. Az 50-70 négyzetméteres téglaépítésű használt lakásoknál mért 6,6 százalékot megközelítő, 6,3 százalékkal emelkedett a hasonló méretű panellakások országos átlagára, így február végén 14,9 millió forintot tett ki.

Február végén a Budapest 50-70 négyzetméteres budapesti paneleket 16,5 millió forintért hirdették, ami 3,3 százalékos havi drágulásnak felel meg. A hasonló méretű győri panellakások átlagára 5,4 százalékkal 14,5 millió forintra emelkedett. Miskolcon viszont 3,4 százalékkal 6,2 millió forintra csökkent az átlagáruk.

A rezsicsökkenés jót tett a paneleknek

Az 50-70 négyzetméteres panelek átlagára kétharmada a téglaépítésűeknek, és az alacsonyabb ár miatt stabil a kereslet irántuk, ez pedig szerepet játszhat a februárban bekövetkezett jelentős drágulásban is. A panelek piacát segítheti, hogy ezek fenntartási költsége az elmúlt években csökkent ezzel megközelítette a téglaépítésűekét.

A használt lakóingatlanok között februárban kivételt jelentettek a 90-300 négyzetméteres családi házak: az országos átlagára 29 millió forint volt február végén az ingatlan.com adatai szerint, ami nem jelent változást januárhoz képest.

A Panel Plusz programmal korszerűbbek lettek a panelekForrás: MTI/Mohai Balázs

Budapesten 4 százalékkal 45 millió forintra nőtt az átlagára a hirdetések alapján, miközben a kínálat lényegében stagnált. A fővárosi agglomeráció több településén viszont csökkent a szóban forgó házak átlagára: Fóton 18 százalékkal 38 millió forintra, Budaörsön 5 százalékkal 61 millió forintra, Érden pedig 4 százalékkal 34 millió forintra mérséklődött az átlagos ár.

Vegyes kép a telkek piacán

A lakóövezeti és külterületi telkek esetében az ingatlan.com a 3000 négyzetméteresnél kisebbeket vizsgálta. Az országos átlagár 12 millió forinton stagnált január végéhez képest. Budapesten átlagosan 3 százalékkal 33 millió forintra nőtt az átlagár. A budakalászi telkek átlagos ára 30 százalékkal 17 millió forintra nőtt. A szinte szomszédos Pomázon ugyancsak 30 százalékkal nőttek az szóban forgó telkek árai, így 13 millió forintos átlagárral zárták a februárt. Ezzel szemben Biatorbágyon 6 százalékkal 14 millió forintra, Szentendrén pedig 4 százalékkal 19 millió forintra esett az átlagár.

Aki magának épít az áfát is visszaigényelhetiFotó: Szabó Gábor - Origo

Árcsökkenést könyvelhetett el több nagyváros is. A győri telkek ára 24 százalékkal 12 millióra csökkent egy hónap leforgása alatt,Sopronban 12 százalékkal 22 millió forintra mérséklődött az átlagos telekár, Székesfehérváron pedig 12 millió forinton stagnáltak.

Szegeden a telekárak 3 százalékkal 18 millióra, Kecskeméten és Nyíregyházán egyaránt 5 százalékkal 6 millió forintra drágultak a telkek.

Balogh László a telekpiacról azt is elmondta, hogy az új családi házakat kínáló tulajdonosok hátrányban lehetnek azokkal szemben, akik saját maguk szeretnének építkezni. Az új szabályok szerint ugyanis, aki magának épít családi házat, az áfát is visszaigényelheti, ezáltal alacsonyabb áron juthat hozzá a lakóingatlanhoz.