Akcióterv menti meg a kiskereskedelmet

tejüzem alba extrém kft joghurt túró tejtermék kápolnásnyék koppányi tej tejüzem alba extrém kft pápai tamás túró tejtermék kápolnásnyék koppányi tej tejüzem,alba extrém kft,győrtej
Vágólapra másolva!
A kormány határozott a tejágazat átfogó intézkedési tervéről – írja a Magyar Közlöny. Az élelmiszer kiskereskedelem helyzetének javítására pedig egy akciótervet készítenek.
Vágólapra másolva!

A határozatban a kormány felhívja a földművelésügyi minisztert, hogy március 31-ig átfogó tejágazati stratégiát dolgozzon ki. Továbbá utasítja a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy a nemzetgazdasági miniszter bevonásával dolgozzon ki

akciótervet március végéig az élelmiszer kiskereskedelem helyzetének javítására.


A szóban forgó kormányhatározat a külgazdasági és külügyminiszternek is ad feladatot március 31-i határidővel, hogy készítsen előterjesztést a tejipari vállalkozások külpiacra igénybe vehető feldolgozói kapacitásáról és a külföldi tejipari technológiák hazai alkalmazásának lehetőségeiről.

Átfogó intézkedési tervet kap a tejágazat Fotó: Bielik István - Origo

A tejesekre figyelnek

A földművelésügyi minisztert felhívja

a friss és a tartós tej forgalmi rendszerének felülvizsgálatára,

aminek határideje szintén e hónap utolsó napja. A nemzetgazdasági miniszter pedig arra kapott megbízást a határozatban, hogy készítsen előterjesztést a tejtermelők likviditásának növelését szolgáló intézkedések megvalósításához szükséges 11,44 milliárd forint többletforrásnak a központi költségvetés Földművelésügyi Minisztériumi fejezetbe történő átcsoportosításáról március 15-ig.

A közétkeztetésbe is belenyúlnak

Az emberi erőforrások miniszterét a határozatban pedig arra kéri, hogy készítsen előterjesztést a közétkeztetési szabályok módosításáról a friss tej felhasználásának kötelezővé tétele érdekében ez év április 15-ig - olvasható a kormányhatározatban.