Lendületes emelkedéssel indult a kereskedés az ázsiai tőzsdéken, az indexek két hónapos csúcsokat döntöttek folytatva a tengerentúli és európai piacon a hét elején indult felívelést. A befektetők hangulatát tovább javíthatják az amerikai munkaerőpiacról és a világ legnagyobb gazdaságának állapotáról ma megjelenő adatok. Ez történt, amíg aludt és ez vár ránk ma.

A japán Nikkei 4 százalék fölötti, a hongkongi Hang Seng és a Sanghai Composite 2,7 százalékos pluszban járt közép-európai idő szerint 7 órához közeledve. De szinte minden tőzsdei mutató erős pluszokat jelezve zölden villogott a hajnali ázsiai kereskedésben.

„Miközben továbbra is óvatosság jellemzi a piacokat, oldódtak a globális gazdaság recessziójával kapcsolatos aggodalmak.Az év elejét jellemző rossz hírek nyomán meginduló áresés pedig sok területen kínál már lehetőségeket a befektetőknek" – idézte Geoff Lewist, a szingapúri székhelyű Manulife Asset Management vezető stratégáját a Reuters. 

Ez vár ránk ma

Európában az eurózóna januári termelő árindexét közli az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat. A decemberi 0,8 százalékos mínusz után januárra 0,7 százalékos csökkenést jeleznek az elemzői üveggömbök.

A tengerentúlról két fontos adatközlés is várható. Közép-európai idő szerint délután fél háromkor jelenik meg az ADP munkaerő-piaci adata: a várakozások szerint a januári 205 ezres bővülést követően 185 ezerrel emelkededett az új munkahelyek száma a nem mezőgazdasági szektorokban az Egyesült Államokban februárban.

Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Cem Ozdel

A legnagyobb figyelemmel az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) gazdasági helyzetértékelését, a Bézs-könyvet követik majd a befektetők. Az összefoglalóban a várakozások szerint pozitív iránymutatások lehetnek. Erre utalnak a tegnap megjelent hangulatjelentések. Az ISM által közölt beszerzésimenedzser-indexek alapján a 2015-ös év utolsó negyedének lassulását maga mögött hagyhatja a világ legnagyobb gazdasága: a februári hangulatmutató ugyan még zsugorodást jelzett, de az új megrendelések emelkedése bizakodásra adhat okot. Jó jelként értékelhető továbbá, hogy 9 éves csúcsra nőttek az építési kiadások az USA-ban.

Szárnyaltak a tőzsdék

A piacok az enyhülő aggodalmakra erős emelkedéssel reagáltak. A vezető indexek masszív pluszokban álltak a nap végén

 • a Dow Jones iparvállalati index 2,11 százalékkal, 16 864 pontra,
 • az S&P 500 2,37 százalékkal 1978 pontra,
 • a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 2,9 százalékkal 4690 pontra emelkedett.

A legnagyobb nyertesek a pénzügyi és a technológiai cégek voltak. Az S&P500 pénzügyi almutatója 2,8 százalékkal kúszott felfelé.

Jó napot zártak az európai piacok is:

 • A legnagyobb euróövezeti cégek részvényárfolyamainak mozgását követő EuroStoxx50-es mutató 1,72 százalékkal, 2996 pontra,
 • a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe 1,46 százalékkal, 1333 pontra hízott.

Miközben a főbb piacok közül

 • a londoni FTSE-100 index 0,9 százalékkal, 6153 pontra,
 • a frankfurti DAX 2,34 százalékkal, 9717 pontra,
 • a párizsi CAC-40 benchmark 1,2 százalékkal, 4407 pontra lépett.

Ki veszi meg a londoni tőzsdét?

Nagyot ment a londoni tőzsdén az üzemeltető LSE részvénye arra a hírre, hogy a New York- tőzsde üzemeltetője, az Intercontinental Exchange bejelentette, hogy ajánlatot tehet a társaságra. A kérdésről még nincs döntés, de az LSE árfolyama már több mint 7 százalékkal ugrott a keddi kereskedésben.

Nem ez az elmúlt napokban az első nagy tőzsdék esetleges fúziójáról szóló hír. Az LSE és a frankfurti tőzsdét üzemeltető Deutsche Börse is tárgyalt a múlt héten.

Jól húzott a Telekom

A kedvező nemzetközi hangulatban jól teljesített a hazai részvénypiac is. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,47 százalékos emelkedéssel, 23 670,95 ponton zárt kedden. Az áremelkedést a Magyar Telekom vezette, de a Richter kivételével minden vezető papír 1 százalék fölötti mértékben drágult.

 • A Mol 2,08 százalékkal 14 200 forintra erősödött,
 • az OTP 1,43 százalékkal 6035 forintra emelkedett,
 • a Magyar Telekom 3,28 százalékkal 441 forintra javított,
 • a Richter árfolyama 0,12 százalékkal 5080 forintra kúszott,

a kisebb papírok ármozgását jelző BUMIX index 2,57 százalékkal 1749,45 pontra nőtt a nap végéig.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.