Megmenti a csok a kivérzett építőipart – vagy nem

Építőipar, munkás, épület
Nőtt a forgalom és csökkent a kockázat, de még nem értük el a válság előtti számokat
Vágólapra másolva!
A fejlett országokban véget ért a recesszió az építőiparban, Magyarországon azonban a tavalyi 3 százalékos növekedést elsősorban az uniós forrásokból finanszírozott beruházásoknak köszönheti. Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint a CSOK jelenthet valódi segítséget, de munkaerőhiányt hozhat.
Vágólapra másolva!

Főként a stadionok húzzák fel a számokat

„Lassan kilábal a válságból a világ építőipara, amit a 2008-as válság okozott, de az egyes régiók és országok helyzete között nagyok a különbségek”, mondta Vanek Balázs, az Atradius hitelbiztosító országigazgatója. Az Atradius globális építőipari piacelemzése szerint a fejlett országok építőipara már rövidtávon is növekedhet, hiszen Franciaországban, Hollandiában, illetve a válság által kiemelkedően sújtott Spanyolországban az ipar túl van a mélyponton. Az Egyesült Államokban és Németországban pedig tartós a növekedés, még akkor is, ha a kínai gazdaság lelassulása globálisan is érzékelhető.

Nőtt a forgalom és csökkent a kockázat, de még nem értük el a válság előtti számokat Forrás: RIA Novosti/Konstantin Chalabov

Hozzátette, itthon főként a stadionépítés és a kórház-rekonstrukció szépített a számokon. „A családi otthonteremtési kedvezmény bevezetése és a lakások áfájának csökkentése ugyanakkor komoly segítséget jelenthet, akár már jövőre is” – mondta Vanek Balázs.

Sok helyen még mindig esik és esik - reméljük, már nem sokáig Forrás: Origo

A hitelbiztosító elemzése szerint a hazai helyzetet jól jellemzi, hogy bár a 2009-es mélyponthoz képest tavaly az Atradius által biztosított érték a háromszorosára nőtt, azaz csökkent a kockázat és nőtt a forgalom az építőiparban, ez még mindig csak a 75 százaléka a válság előtti adatnak. Ezért is fontos elemezni a beruházók tevékenységét, megismerni a jelenlegi és tervezett projektjeiket, a finanszírozási hátteret, megvizsgálni a beruházásaikat.

Nyílik az olló a piac és a szakértelem között

A menedzser hozzátette, két probléma nehezítheti a hazai építőipar fejlődését. Az egyik az, hogy egyes építőipari megbízók még mindig későn fizetnek az alvállalkozóknak, ami főleg a kisebb vállalatok hoz cash-flow problémákat. Vanek Balázs szerint ennél is súlyosabb, hogy a hazai munkaerőpiac nem követte az építőipar növekedését. A vállalatok már most is nehezen találnak képzett szakembereket az építkezésekre, és kérdés, a hiány mikor okoz komoly, a lakosság számára is érzékelhető feszültséget a fellendülőben levő lakáspiacon.