2015-ben 9,7 százalékkal nőtt a kapcsoltan termelt villamos energia mennyisége, de ez nem jelenti, hogy a szektor kint van a vízből - közölte a Magyar Kapcsolt Energia Társaság.

3100 gigawattóráról 3400 gigawattórára – nőtt a kapcsoltan termelt áram mennyisége, ami a teljes magyar villamosenergia-termelésen belül 0,6 százalékos részarány-növekedést jelent. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a szektor kint lenne a vízből – állítják le a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) XIX. éves szakmai konferenciáján résztvevő szakértők.

Régóta küszködtek

A növekedést két tényező kedvező alakulásának köszönhetik a termelők: kedvezően alakult a földgáz-villamos energia árának egymáshoz viszonyított aránya, illetve egyre sikeresebbek a kapcsolt erőművek a MAVIR szabályozókapacitásokra kiírt tenderein. Kedvezően változtak tavaly év végén a távhő-árképzés szabályai is, ez idén érezteti majd igazán hatásait. 

Némileg stabilizálódni látszott tavaly a hazai kapcsolt energiatermelő szektor helyzete. A kogenerációs technológiával termelt villamos energia mennyisége és részaránya a teljes hazai áramtermelésen belül 2010 óta folyamatosan csökkent, ez a tendencia tört meg a tavalyi évben. A teljes áramtermelésen belül tavaly 11,3 százalék volt a kapcsoltak részaránya, ami mennyiség tekintetében 3400 gigawattóra megtermelt áramot jelent. „Ez egy kedvező adat, azonban közel sem jelenti azt, hogy a szektor kint lenne a vízből. Ez csak pillanatnyi lélegzetvételhez juttatja a termelőket” – hangsúlyozta Rudolf Viktor, a szakmai szövetség elnöke.

Nem tudni, mennyi lesz a villanyszámlánk

A javuló eredményeket két tényező kedvező alakulására vezették vissza a szakértők. Az olaj- és gázárak csökkenésével a spark spread – azaz a megvásárolt tüzelőanyag költsége és az értékesített villamos energia ára közötti különbség – a termelők számára kedvezően alakult, ami jelentős segítség volt az erőművek üzemeltetőinek. Hasonlóan fontos szerepe volt a növekedésben annak, hogy az erőművek egyre sikeresebben pályáznak a MAVIR szabályozókapacitás-tenderein.

„A spark spread alakulása kiszámíthatatlan, a turbulens nemzetközi környezetben csak jósolni lehet a földgáz és a villamos energia árváltozását. 2016-ra stabilitást a kapacitástendereken történő folyamatos és sikeres részvétel, illetve a tavaly év végén bevezetett, kedvező távhő-árszabályozási módosítások jelenthetnek a termelők számára” – mondta az elnök, aki szerint az átláthatóbb szabályozás elsősorban a távhőre termelő erőművek működését teheti kiszámíthatóbbá.

 A résztvevők egyetértettek abban, hogy nehéz feladat – ha nem egyenesen lehetetlen – lesz ismét a 2007-ben elért, rekordértékű 7900 gigawattóra közelébe tornázni a kapcsoltan termelt áram mennyiségét Magyarországon. A szakértők hangsúlyozták: ehhez gyökeresen meg kell változtatni a lakosság, az ipari fogyasztók és a politikai döntéshozók fejében a kogenerációról élő képet.