Lassan hízik a biztosítási piac

2016.03.03. 08:44

2015-ben 2,5 százalékkal, 871,3 milliárd forintra nőtt a hazai biztosító társaságok díjbevétele. A nem életbiztosítások területén bővülést, míg az életbiztosítási üzletágban csökkenést mutatnak a számok.

2015-ben a nem életbiztosítások díjbevételének növekedése húzta a piacot – írta jelentésében a Magyar Biztosítók Szövetsége. A nem életbiztosítási üzletágon belül szinte minden részpiacon enyhe bővülés mutatkozott. Kismértékben ugyan, de növekedtek a vagyonbiztosítási – a tűz- és elemi kockázatokból, az egyéb vagyoni kockázatokat lefedő biztosításokból származó – bevételek. Az elmúlt egy évben mintegy 2,5 milliárd forintos díjbevétel-növekedés mutatkozott az egészségbiztosítások területén is.

Öregszik az autóállomány

Bővülés látható a két nagy gépjármű-biztosítási területen, mind a casco, mind pedig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások piacán. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások területén jelentős volumennövekedés látszik: a 2014. év végihez képest közel 95 ezerrel kezeltek több kgfb-szerződést a biztosítók, mint egy évvel korábban.

Az autók átlagéletkora 13 évForrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Ebben az adatban már szerepet játszik a gépjármű-értékesítés megugrása is, de a növekedést táplálta az is, hogy 2015-ben csökkent a biztosítatlan gépjárművek száma. Az üzletág 2015. évi, 107 milliárd forintos díjbevétele ugyanakkor még mindig alatta marad a 2009. évi 125 milliárd forintos összpiaci kgfb-díjnak – derül ki a Mabisz adataiból.

A másik gépjármű-üzletágban, a cascopiacon is mutatkozott némi bővülés: a szerződések száma az egy évvel korábbi 812 ezerről 821 ezer darabra nőtt 2015-ben, az üzletágból befolyó díjbevétel pedig 64,1 milliárdról 69 milliárd forintra emelkedett. A hazai gépjárműállománynak továbbra is csupán töredéke rendelkezik casco biztosítással. A hazai autók átlagéletkora mára már meghaladja a 13 évet. Az idősebb autókra már ritkábban kötnek vagyonbiztosítást tulajdonosaik.

Az adókedvezmény bejött

A teljes piac 871,3 milliárd forintos díjbevételének nagyobbik része, 441,5 milliárd forint származott az életbiztosítási piac bevételeiből, az életbiztosítási díjbevétel 2,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az első pillantásra kedvezőtlen folyamat mögött azonban egy egészséges piaci átrendeződés áll: az egyszeri díjas termékek piaca 12 százalékkal zsugorodott, és a hangsúly inkább a hosszú távú ügyfélmegfontolást sejtető, folyamatos díjas termékek irányába tolódott el.

29 milliárd folyt be az életbiztosításokbólForrás: 123rf.com

A folyamatos díjas életbiztosítási piac bővülésében kiemelkedő szerepe volt az adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosításoknak: 2014-ben 11,6 milliárd, tavaly pedig már 29 milliárd forint folyt be ezekre a biztosításokra.