Az MNB eredményt hirdetett a Matolcsy-éra félidejében

2016.03.03. 12:27

Matolcsy György 2013 márciusában vette át a jegybank vezetését, vagyis letelt a hatéves elnöki ciklusa első fele. A jegybank a félidő alkalmából 150 oldalas kiadványt írt saját sikertörténetéről.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Félidős jelentés címmel tett közzé egy 150 oldalas kiadványt, amiben a 2013 márciusában indult hatéves elnöki ciklus első felének eseményeit és eredményeit" mutatják be.

Kamatcsökkentés 

A jegybank szerint az elmúlt évek legfontosabb eredményének tekinthető, hogy az MNB kamatcsökkentési ciklusának végén a jegybanki alapkamat történelmi mélypontra süllyedt. A monetáris politikai lépések 2013 óta a gazdasági növekedés közel felét adták" - írja az MNB. A költségvetés éves kamatkiadásai a GDP közel 1 százalékával csökkentek.

Vállalati hitelek 

A magyar kis- és középvállalkozások hitelezését elősegítő Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében 31 ezer vállalkozás jutott finanszírozáshoz 2126 milliárd forint összegben, a Növekedéstámogató Program pedig várhatóan 250-400 milliárd forinttal, 8-10 százalékkal növeli a kis- és középvállalati hitelállományt 2016-ban, írja a jegybank.

Felügyelet 

A pénzügyi felügyeleti funkció jegybankba történő integrálása óta 257 prudenciális helyszíni vizsgálatot és 1202 fogyasztóvédelmi vizsgálatot folytatott le a jegybank. A megújult felügyelés a tőkepiacon közel két évtizedes visszaéléssorozatok végére tudott pontot tenni" - írja az MNB.

Az MNB sikersztoriként látja a Matolcsy-éra három évétFotó: Polyák Attila - Origo

Az MKB-tól a tőzsdéig 

2014 végén az MNB szanálás alá vonta az MKB Bankot, és végrehajtotta a jövedelmezőség helyreállításához szükséges átalakításokat. Az MNB megalapította a MARK Zrt-t, amely a rossz kereskedelmi ingatlan portfóliók vásárlásával felgyorsíthatja a banki mérlegek tisztulását. 2015 novemberében az MNB minősített többségi tulajdonosa lett a Budapesti Értéktőzsdének, sorolja lépéseit a jegybank.

Devizahitelek eltűntek

Az MNB sikerként tartja számon a forintosítást, magyarán, hogy a háztartási devizahitel-állomány szinte teljes mértékben leépült, és ezzel Magyarország lezárta a lakossági devizahitelek időszakát. Itt azt is megemlítik, hogy visszaszorították a fogyasztók számára hátrányos egyoldalú díjemelések évtizedes gyakorlatát,

Ezt pénzügyi fogyasztóvédelmi sikerként könyvelik el.

Bankjegyek 

A jegybank azt is eredményei közé sorolja, hogy az összes forgalomban lévő 10 ezer forintosnak 2016 márciusára több mint 75 százalékát, 116 millió bankjegyet lecserélt, és zajlik a 20 ezer forintos címletű bankjegyek cseréje is.

Nyereség 

A jelentésben az MNB emlékeztet rá, hogy a 2013 óta eltelt mindhárom évet nyereséggel zárta, ami 2015-ben rekordmértéket, 95 milliárd forintot tett ki. Az MNB eredménytartaléka 150 milliárd forintra bővülhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK