Aszódi: nincs állami pénz Paks II.-ben

Paks atomerőmű
Paksi atomerőmű
Vágólapra másolva!
A kormány elkötelezett Paks II. mellett, a projektért felelős kormánybiztos már az építés kezdetének időpontját is bejelentette, és reméli Brüsszel zöld utat ad a beruházásra.
Vágólapra másolva!

Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos a Hungarian Energy Investors Forum 2016 konferencián tartott előadásában elmondta: intenzíven folyik a paksi bővítés előkészítése,

a tervek szerint az erőmű építése 2018-ban elkezdődik;

a kormány bízik abban, hogy az európai uniós eljárások megnyugtatóan lezárulnak.

Felidézte, az Európai Bizottság tavaly novemberben döntött mélyreható vizsgálat indításáról annak kiderítésére, van-e állami támogatás a paksi beruházásban. A kormánybiztos

megismételte, nincs állami támogatás az új paksi projektben.

Szerintük nem versenytorzító

A magyar álláspont szerint a paksi beruházás nem versenytorzító hatású, az Európai Unió tagállamaiban lévő erőművek kapacitásának csak mintegy 0,2 százaléka lesz a két új paksi blokk kapacitása - hangsúlyozta.

A kormánybiztos részletesen is

mertette a Rothschild nemzetközi bankház által készített tanulmány megállapításait,

amelyek szerint egy piaci befektető is hajlandó lenne a projektet ugyanilyen körülmények között megvalósítani, mert a megtérülés magasabb lesz, mint a teljes befektetett összeg.

Az építőipar járhat jól

Bács Zalán, a Rosatom Central Europe Magyarországi Fióktelepének igazgatója előadásában hangsúlyozta, a társaság kész arra, hogy együttműködjön magyar és nemzetközi beszállítókkal.

A kormányközi megállapodás szerint a paksi beruházásban a magyar részvétel minimális aránya 40 százalékos, de ez növelhető, ha a magyar beszállítók megfelelnek az előírásoknak - mondta. Hozzátette,

várhatóan az építőipari jellegű tevékenységekben lehet a legnagyobb magyar részvétel.

Kiemelte azt is, az orosz fél elkötelezett a paksi projekt iránt.

Kádár Andrea Beatrix közölte, a kormány hosszú távon elkötelezte magát az atomenergia fenntartása mellett. Az áramtermelésben a hazai erőművek kapacitása csökkent az elmúlt években, és a létesítmények elöregedése miatt további csökkenés várható. Kádár Andrea Beatrix elmondta: a hazai termelés súlyának növelése a cél; a paksi atomerőmű szerepe ellátásbiztonsági és környezetvédelmi szempontból kiemelkedő, emellett a nukleáris energia hazai termelése a versenyképességet is javítja.