Megint leelőzött minket egy szomszédos ország

2016.03.03. 12:33

Januárban 15,6 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évi januárhoz mérten - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet. Magyaroszágon ebben az időszakban 1,6 százalék között volt a növekedés.

A növekedés elsősorban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítésének köszönhető, amelyek 26,8 százalékkal szárnyalták túl a tavalyi első havi eladásokat. A nem élelmiszerek értékesítése 10,8 százalékkal bővült, az üzemanyagé 5,8 százalékkal emelkedett.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szintén csütörtökön tette közzé adatait magyar kiskereskedelmi forgalomról. Eszerint idén januárban csak 1,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év első hónapjához képest, ami alúlmúlta a várakozásokat. Magyar szakértők az egész évre nézve a tavalyinál alacsonyabb, 3,5-5 százalékos növekedést jósoltak.

Nőtt a belföldi fogyasztás

2015-ben 8,9 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évhez mérten, és a belföldi fogyasztás volt a gazdasági növekedés fő hajtóereje.

Anca Dragu román pénzügyminiszter kedden a parlamentben kifejezte reményét, hogy a fogyasztás az idén már nem fog jelentősen növekedni,mert Románia lakossága jelenleg többet fogyaszt, mint amennyit termel. Úgy vélte, az intézményeknek, a gazdasági növekedést kihasználva, a beruházásokat és az exportot kellene serkenteniük a fogyasztás ösztönzése helyett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK