Az Audi legújabb gépe egy harci repülőt is otthagy

2016.03.06. 06:59

Leginkább a dízelbotrány foglalkoztatta a nemzetközi sajtó képviselőit az Audi éves ingolstadti tájékoztatóján, erről azonban szinte semmit nem voltak hajlandóak elárulni. Viszont sajnálják a történteket. Bemutattak egy új Q7 változatot, ami a földön gyorsabb, mint egy harci gép, beszámoltak a tavalyi pénzügyi évről, és természetesen nagy vonalakban felvázolták a jövőt is. 

Az Audi-csoport szokásos éves nemzetközi sajtótájékoztatójának idén egy új modell bemutatása volt a csúcspontja, ugyanis leleplezték az villanyturbós SQ7-est, amelyet a világ legerősebb dízel SUV-jának”  tituláltak a bemutatón. 

Bemutatták az új SQ7-est – az új modellről bővebben az Origo Autó írtForrás: AFP/Christof Stache

Szinte hihetetlen, de ez a nagy batár 4,8 másodperc alatt éri el a 100 km/h-t. A maribori reptéren egy harci repülőgéppel „versenyeztették” az SQ7-es TDI-t, amely a sprintben néhány tized másodperccel megverte a szuperszonikus repülőt. 

Hiába az impozáns új modell, a tavaly kirobbant Volkswagen-botránnyal kapcsolatos kellemetlen kérdéseket nem úszta meg az Audi-konszern vezérkara, amely szinte minden dízelügyet érintő kérdés elől megpróbált kitérni – több-kevesebb sikerrel. Az persze kiderült, hogy „nagyon sajnálják” a történteket, és hogy ezentúl a legfontosabb az „őszinteség” lesz. 

„Nagyon konstruktív tárgyalásokat folytatnak a hatóságokkal, és ezek lezárultjáig nem adnak részletesebb tájékoztatást” – általában ilyen és ehhez hasonló válaszokkal próbáltak kibújni a kérdések alól a konszern vezetői. Annyi azért kiderült, hogy az Audinak eddig 228 millió euróba (70 milliárd forint) került a dízelbotrány. A cégcsoport 58 milliárd eurós (18 000 milliárd forint) értékesítési árbevétel mellett a különleges hatások nélkül 5,1 milliárd eurós üzleti tevékenységből származó eredményt ért el – ha a 228 millió eurós különleges hatásokat (ide írták a dízelbotrány költségeit is) levonjuk, 4,8 milliárdos profitnak (1500 milliárd forint) örülhettek a németek. Összehasonlításképpen a magyar GDP körülbelül 30 ezer milliárd forintot tesz ki. 

Több mint 200 újságíróval nézett farkasszemet az Audi vezérkaraForrás: Károly Gábor / Origo

Mindezek mellett a céltartalékok között is van félretett pénz az esetleges kártérítésekre, illetve a visszahívásokra és a szükséges javításokra, de a vezetőség szerint ezek elhanyagolható összegek. Miután a konszern vezérkara megkapta a körülbelül hetedik kérdést a dízelbotrányról, kicsit már kezdett fogyni a türelem: „Április végén a VW-konszern válaszolni fog ezekre a kérdésekre” – zárta rövidre a témát Rupert Stadler, a cégcsoport igazgatótanácsának elnöke. 

Sajnáljuk a történteket. Gondoskodunk a nagyobb átláthatóságról, és szavatoljuk, hogy rendbe hozzuk a dolgokat”  – jelentette ki Rupert Stadler. 

Még sosem adtak el ennyi autót

Hiába a dízelbotrány, a konszern korábban még sosem adott el annyi autót, mint 2015-ben: tavaly több mint 1,8 millió autóra növelték a kiszállítások számát világszerte, ez új csúcs az Audi-csoport történelmében – egy évvel korábban 1,74 millió autót adtak el, így 2015-ben 3,6 százalékkal nőttek az eladások. 

Az Origo Autó szerint a nők bálványa lesz az új Q2-es – Ingolstadtban is kiállították a néhány napja bemutatott miniterepjárótForrás: Károly Gábor / Origo

Európában 800 ezer, az Egyesült Államokban és Kanadában 250 ezer – itt öt év alatt a duplájára nőttek az eladások –, míg Ázsiában 680 ezer autójukat vették meg. Elsősorban a nagy keresletnek köszönhető, hogy nőtt az Audi-konszern forgalma: az 58,42 milliárd eurós értékesítési árbevétel szintén rekord, egy évvel korábban 53,8 milliárd eurós árbevételt ért el a konszern. 

Az Audinál az idén is több mint 3 milliárd eurót terveznek beruházásokra költeni – ennek a fele az ingolstadti és a neckarsulmi gyárakra megy el. 

Győrben is rekordokat döntöttek

Az anyavállalathoz hasonlóan a győri székhelyű Audi Hungaria Motor Kft. is rekordéven van túl, ugyanis a cég történetében először több mint kétmillió motort és több mint 160 ezer járművet gyártottak. 

Az Audi Hungaria 2015-ben 442 millió eurós (137 milliárd forint) nyereséget könyvelhetett el 7,9 milliárd eurós (2449 milliárd forint) árbevétel mellett. Egy újságírói kérdésre válaszolva Rupert Stadler a nemzetközi sajtótájékoztatón is elismerte a magyar cég eredményeit: A magyarországi gyárral nagyon elégedettek vagyunk”  – jelentette ki a konszern igazgatótanácsának elnöke. A győri gyár egyébként a teljes Audi-konszern motorgyártásának az ötödét adja. 

A hidrogénes alternatívát is megmutatták – a koncepcióról bővebben korábbi cikkünkben olvashatForrás: Károly Gábor / Origo

Peter Kössler, az Audi Hungaria ügyvezető igazgatója a 2016-os tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy az idén az új TT RS kupé és roadster sorozatgyártása is megkezdődik, valamint előkészítik az új Q3-as gyártását is, mindezek mellett pedig több mint egy tucat új motorvariáns gyártásába is belefognak. 

A járműipar nélkül sehol sem lenne a magyar gazdaság
A magyar járműipar négy legfontosabb szereplője az Opel, a Suzuki, az Audi és a Mercedes. Az Opel és a Suzuki 1992 óta vannak jelen Magyarországon, előbbinek Szentgotthárdon, utóbbinak Esztergomban van gyára. Az Audi győri gyára 1994-ben nyílt, a Mercedes kecskeméti gyára 2012-ben. A négy nagy üzemen kívül számos kisebb vállalkozás működik Magyarországon, ezek a nagy gyárak beszállítói, illetve főleg exportra termelnek. A dél-koreai Hankooknak Dunaújváros és Rácalmás határában van gumigyára, az indiai Apollo gumigyára már épül Gyöngyöshalászon, várhatóan 2017 januárjában kezd majd termelni.

Magyarországon a járműgyártás adja a teljes nemzeti össztermék (GDP) körülbelül 10 százalékát. A teljes ipari termelés majdnem negyede és a teljes export 13 százaléka a járműgyártásból származik. 2015-ben a KSH adatai szerint a járműgyártás kibocsátása 17,2 százalékkal nőtt 2014-hez képest. A feldolgozóipar exportjának 37 százalékát a járműgyártás adta, a kivitel 15,6 százalékkal nőtt. Magyarország 2015-ben 5020,7 milliárd forint értékben exportált közúti járműveket. A járműipar termékeinek több mint 90 százaléka exportra megy.

Középpontban a dolgozók

Vállalati filozófiánk középpontjában a dolgozóink állnak, jelentette ki Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria személyügyekért felelős igazgatója. 2015 végén 11 411 munkatársa volt az Audi Hungarianak, míg további 20 ezer ember foglalkoztatásához aktívan hozzájárulnak – a győri régióban lévő beszállítóik körülbelül ennyi embernek adnak munkát. 

Kitették, amikre büszkékForrás: Károly Gábor / Origo

Az iskolai képzés nagyon fontos a cégnek: az Audi Hungaria több felsőoktatási intézménnyel is szoros kapcsolatban áll, a győri Széchenyi István Egyetemen az Audi Hungariának tavaly január óta saját kara is van. Tavaly 900 gyakornoka volt a vállalatnak, idén közülük már 150 mérnököt fel is vettek. 

Győr lecsúszott az elektromos autókról

Korábban felmerült, hogy elektromos autókat is gyárthatnak majd Győrben, azonban Peter Kössler elárulta, hogy hiába merült fel a cégcsoport stratégiájának megalkotásakor, hogy az elektromos autók gyártását Magyarországra hoznák, végül ezt mégis elvetették – a brüsszeli gyárra esett a választás.

Bezzeg Mexikóban! 

Az Audi-konszern németországi gyáraiban ugyanazért a munkáért a győri bérek többszörösét is megkapják az ott dolgozó mérnökök. Hogy ez miért is van így, megkérdezték az Audi Hungaria felügyelőbizottságának elnökétől, aki meglepő választ adott erre a felvetésre. 

Hubert Waltl meglepő hasonlattal ált előForrás: Károly Gábor / Origo

„Magyarországon szerintem megfelelő szinten fizetünk. Mexikóban például a bérek alacsonyabbak még a magyarországi szintnél is”  – mondta Hubert Waltl, aki szerint összességében azt kell vizsgálni, hogy hol és milyen feltételek mellett gyártanak. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK