Elsöpörte a megtakarításokat a jegybanki segítség

Banko Fingland
People walk past the Bank of England in the City of London on August 19, 2014. Britain's 12-month inflation slid to 1.6 percent in July from 1.9 percent in June, official data showed on August 19, easing pressure on the Bank of England to raise rates. The Consumer Prices Index (CPI) inflation measure headed back towards May's figure of 1.5 percent, which at the time was the lowest level for four and a half year years. The Office for National Statistics said that falls in clothing prices provided the largest contribution to the fall in the rate. AFP PHOTO / CARL COURT
Vágólapra másolva!
Mintegy 160 milliárd fontba került a szigetország megtakarítóinak a hét éve beindított brit eszközvásárlási program és a rekord alacsony kamatszint . Ezzel együtt viszont az ingatlanárakat, valamint a részvény- és kötvényárfolyamokat viszont a magasba röpítette.
Vágólapra másolva!

Most, hogy szombaton hetedik évfordulóját „ünnepli” a rekord laza brit monetáris politika, a Hargreaves Lansdown pénzügyi elemző cég kiszámolta, hogy nagyjából 106 milliárd font parkol kamatok nélkül a brit bankszámlákon, mivel a Bank of England (BoE) monetáris politikája lényegében eltörölte a készpénz hozamait – írja a The Guardian.

Az évforduló arról emlékezik meg, hogy a brit jegybank a válságot követően 2008 szeptembere és 2009 márciusa között 5 százalékról 0,5 százalékra süllyesztette az alapkamatot, miközben beindította az eszközvásárlási programját (QE). Ennek jegyében a BoE

összesen 375 milliárd font értékben

vásárolt állampapírt és vállalati adósságot, hogy támogassa a szigetország gazdaságát.

Noha egy nemrégiben közzétett tanulmány kimutatta, hogy a BoE programja érezhetően megnövelte az egyenlőtlenséget, egyes területek, például az ingatlanpiac, szépen profitált a monetáris politikából.

Mark Carney, a Bank of England kormányzója Forrás: AFP/Jonathan Brady

A Hargreaves Lansdown elemzése szerint az átlagos jelzálográta a vizsgált időszakban 31 százalékkal csökkent, miközben az olcsó hitelek

az ingatlanárakat is felpörgették.

Ennek következtében az árak mintegy 32 százalékkal emelkedtek.

Buktak a megtakarítók

Mindeközben a megtakarítók nem jártak olyan jól a BoE programjával. A BoE kamatvágását megelőzően, 2007 novemberében, ugyanis az egy éves fix hozamú megtakarítási számlák átlagosan 5,99 százalékot hoztak a konyhára a briteknek. Ahogy azonban csökkent az alapkamat,

a megtakarítási hozamok is zsugorodtak.

Mire 2009 márciusára a kamatszintet 0,5 százalékra vágták, az átlagos megtakarítási hozamráta már 2,7 százalékra esett.

Miután pedig nagyjából 3 évig ezen szint körül mozgott a hozam, a BoE hitelezést élénkítő programja (Funding for Lending) elkezdte megtenni a hatását. Az akció beindítása után 6 hónappal az említett átlagos ráta 0,5 százalékponttal 2,18 százalékra zsugorodott, majd még tovább csökkent, ahogy bankok egyre élénkebben hiteleztek egymásnak.

Rosszul jártak a brit megtakarítók Forrás: Joe Giddens/PA

Mindezek alapján a Hargreaves Lansdown úgy véli, hogy a megtakarítók összesen 160 milliárd fonttól estek el 2009 óta, ami családonként 6 ezer fontnak felel meg. Ezzel párhuzamosan azonban a nem kamatozó letéti számlákon elhelyezett pénzmennyiség megtriplázódott 2009 óta.

Részvényeken lehetett kaszálni

Mindeközben a részvénypiacok közelmúltbeli kilengései mellett is szépen kereshettek azok, akik

a brit részvényekre szavaztak

a vizsgált időszakban. A Hargreaves számaiból kiderül ugyanis, hogy a befektetők 87 százalékos hozamot érhettek el, vagy 138 százalékot, ha az osztalékot is visszaforgatták.

A pénzpumpa ugyanis sikeresen növelte a likviditást és a piacokba vetett bizalmat, miközben az alacsony kamatoknak köszönhetően a vállalatok olcsón jutottak hitelekhez. Miközben pedig a megtakarítási ráták gyengék voltak, a cégek vonzó osztalékokat is tudtak fizetni a befektetőknek.