Mintegy 160 milliárd fontba került a szigetország megtakarítóinak a hét éve beindított brit eszközvásárlási program és a rekord alacsony kamatszint . Ezzel együtt viszont az ingatlanárakat, valamint a részvény- és kötvényárfolyamokat viszont a magasba röpítette.

Most, hogy szombaton hetedik évfordulóját „ünnepli” a rekord laza brit monetáris politika, a Hargreaves Lansdown pénzügyi elemző cég kiszámolta, hogy nagyjából 106 milliárd font parkol kamatok nélkül a brit bankszámlákon, mivel a Bank of England (BoE) monetáris politikája lényegében eltörölte a készpénz hozamait – írja a The Guardian.

Az évforduló arról emlékezik meg, hogy a brit jegybank a válságot követően 2008 szeptembere és 2009 márciusa között 5 százalékról 0,5 százalékra süllyesztette az alapkamatot, miközben beindította az eszközvásárlási programját (QE). Ennek jegyében a BoE összesen 375 milliárd font értékben vásárolt állampapírt és vállalati adósságot, hogy támogassa a szigetország gazdaságát.

Noha egy nemrégiben közzétett tanulmány kimutatta, hogy a BoE programja érezhetően megnövelte az egyenlőtlenséget, egyes területek, például az ingatlanpiac, szépen profitált a monetáris politikából.

Mark Carney, a Bank of England kormányzójaForrás: AFP/Jonathan Brady

A Hargreaves Lansdown elemzése szerint az átlagos jelzálográta a vizsgált időszakban 31 százalékkal csökkent, miközben az olcsó hitelek az ingatlanárakat is felpörgették. Ennek következtében az árak mintegy 32 százalékkal emelkedtek.

Buktak a megtakarítók

Mindeközben a megtakarítók nem jártak olyan jól a BoE programjával. A BoE kamatvágását megelőzően, 2007 novemberében, ugyanis az egy éves fix hozamú megtakarítási számlák átlagosan 5,99 százalékot hoztak a konyhára a briteknek. Ahogy azonban csökkent az alapkamat, a megtakarítási hozamok is zsugorodtak. Mire 2009 márciusára a kamatszintet 0,5 százalékra vágták, az átlagos megtakarítási hozamráta már 2,7 százalékra esett.

Miután pedig nagyjából 3 évig ezen szint körül mozgott a hozam, a BoE hitelezést élénkítő programja (Funding for Lending) elkezdte megtenni a hatását. Az akció beindítása után 6 hónappal az említett átlagos ráta 0,5 százalékponttal 2,18 százalékra zsugorodott, majd még tovább csökkent, ahogy bankok egyre élénkebben hiteleztek egymásnak.

Rosszul jártak a brit megtakarítókForrás: Joe Giddens/PA

Mindezek alapján a Hargreaves Lansdown úgy véli, hogy a megtakarítók összesen 160 milliárd fonttól estek el 2009 óta, ami családonként 6 ezer fontnak felel meg. Ezzel párhuzamosan azonban a nem kamatozó letéti számlákon elhelyezett pénzmennyiség megtriplázódott 2009 óta.

Részvényeken lehetett kaszálni

Mindeközben a részvénypiacok közelmúltbeli kilengései mellett is szépen kereshettek azok, akik a brit részvényekre szavaztak a vizsgált időszakban. A Hargreaves számaiból kiderül ugyanis, hogy a befektetők 87 százalékos hozamot érhettek el, vagy 138 százalékot, ha az osztalékot is visszaforgatták.

A pénzpumpa ugyanis sikeresen növelte a likviditást és a piacokba vetett bizalmat, miközben az alacsony kamatoknak köszönhetően a vállalatok olcsón jutottak hitelekhez. Miközben pedig a megtakarítási ráták gyengék voltak, a cégek vonzó osztalékokat is tudtak fizetni a befektetőknek.