Ebben még az osztrákokat is felülmúljuk

Vámos György;
Budapest, 2013. április 23. Krasznai Zoltán, az OTP Bank kártyaelfogadói főosztályának vezetője (b), Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára (b2) és Kiss Ede, a VISA Europe Magyarországért felelős igazgatója (b3) a Bankkártyarendszer 2013 címmel a Napi gazdaság szervezésében tartott beszélgetésen a budapesti Corinthia szállóban 2013. április 23-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Szakemberek szerint a vasárnapi boltzárat nem megszoktuk, hanem átálltunk rá. Magyarországon van a legszigorúbb boltzáras szabályozás az Európai Unióban, ami az idegenforgalom miatt mindenképpen enyhítésre szorulna. Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az Origónak azt mondta, az, hogy vasárnap a Balatonnál is zárva vannak az üzletek az idegenforgalomnak nem tesz jót.
Vágólapra másolva!

Tényleg mindenki lúdbőrös a vasárnapi boltzár hallatán?

Nagyon jól időzített a kormány, hogy nagyobb veszteség nélkül megúszta a boltzárat. A vásárlók, a kereskedők, a munkavállalók között sincs egységes vélemény. Ebben mindig is megosztott volt a társadalom. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a kiskereskedelmi adatok nem tükrözik, hogy veszteséget okozott volna a piacnak a vasárnapi zárvatartás, de ettől még okozott.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára Forrás: MTI/Kovács Tamás

A bevásárló központokban lévő butikosok, azért panaszkodnak, hiszen a vasárnapi forgalmukat elvesztették. A nem plázában lévő kisboltokban viszont nőtt a forgalom.

Miért ragaszkodik a kormány ennyire a vasárnapi zárvatartáshoz?

Ez politikai kérdés, ebben én nem tudok állást foglalni. A magyarok többsége nyitvatartás párti. A mi boltzárunk Európában a legszigorúbb, még az osztrák szabályokat is felülmúlja. Ausztriában az idegenforgalmi helyeken legalább nem tiltják a boltok vasárnapi nyitvatartását. A Balatonon nem véletlenül küzdenek a kereskedők a vasárnapi nyitvatartásért. Ez óriási forgalomkiesést jelent a nyári hónapokban, és a nyaralók életét is megkeseríti.

Éves szinten nem csökkent a kereskedelemben dolgozók száma. Nem kellett kirúgni senkit a boltzár miatt?

A KSH adatok alapján csak a kereskedelem egészéről kapunk információt. A teljes kereskedelemben

Ebben benne vannak a kirúgott alkalmazottak, az egyéni vállalkozók, és cégtulajdonosok is, aki esetleg bezárták boltjukat. De erre nem lehet ráfogni, hogy ez kizárólag a vasárnapi boltzár miatt volt. Tavaly március 15-e utáni hónapokban, áprilisban és májusban 2-3 ezer fővel csökkent a kereskedelemben dolgozók száma, de ez a csökkenés decemberre már eltűnt.

Hogyan alkalmazkodtak a vásárlók és a boltok a szigorításhoz?

A kereskedelemben mindenki meghosszabbította hétfőtől szombatig a nyitvatartást. Ezért nem nyúltak hozzá jelentősen a boltok a dolgozók létszámához. Ezzel tudtak csak embert menteni a cégek. A vásárlók pedig átették a vásárlásaikat péntekre és szombatra.

A boltzár nem minden vasárnapra vonatkozik, egy évben 5 hétvégén kinyithatnak a boltok Forrás: MTI/Soós Lajos

De az adventi időszakban azért örülnek, hogy hétvégén nyitva vannak az áruházak megint.

Vannak ellenőrzések, hogy a kisboltokban valóban a tulajdonos áll a pultban vasárnap?

Az ellenőrzés a fogyasztóvédelmi hatóság feladata. Nem tudunk súlyos szabálysértésekről. De mivel Magyarországon élünk, próbáltak valamilyen törvényes megoldást találni erre a cégek. Hallottam trükközésekről.

Szavazzon!

Ön kedveli a vasárnapi boltzárat?