Nagy vihar közeleg a jegybankok felől

tornádó vihar armaggedon kilátás hangulat csúnya fekete
Vágólapra másolva!
A jegybanki élénkítések a korábbinál kisebb hatással lehetnek a pénzügyi piacokra, és egyre égetőbb a kérdés, hogy milyen következményekkel jár az újabban egyre divatosabbá váló negatív kamat politikája – hívta fel a figyelmet a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS). 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban fellépő piaci turbulenciák egyre inkább arra utalnak, hogy a piaci szereplők úgy látják, a jegybankok talán kezdenek kifutni a hatékony élénkítő eszközökből – idézi a MarketWatch a BIS negyedéves jelentését a pénzügyi piacokról.

Miközben pedig a központi bankok már megmutatták, hogy

képesek nulla alá vágni a kamatokat,

komoly bizonytalanságok vannak azzal kapcsolatban, hogy a magánszemélyek és az intézmények hogyan viselkednek, amennyiben hosszabb ideig fennáll ez a helyzet – hangsúlyozta a jelentés.

Az Európai Központi Bank állhat elő a legújabb ötlettel Forrás: Lex Van Lieshout ANP

Ezzel együtt a feltörekvő piacok komoly kockázatokkal néznek szembe, ahogy a külföldi finanszírozási kondíciók szűkülnek, otthon pedig egyre nehezebben fenntarthatók az adósságállományok. Úgy tűnik tehát,

mintha két különböző hullám egyesülne,

amely így nagyobb és pusztítóbb – jelezte a szervezet vezető közgazdászainak véleményét Claudio Borio.

A világgazdaság a tavalyi évet viszonylag pozitív talapzaton zárta, ahogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed decemberben közel egy évtized után kamatot emelt, és ez nem is váltott ki jelentős közvetlen hatást a piacokon. A nyugalom azonban gyorsan elszállt 2016 elejére, ahogy a kínai növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak és a szakadó olajár tovább nyomták lefelé a már amúgy is alacsony inflációt a világban. Mindeközben a közeljövő nagy kérdése éppen az lesz, hogy az Európai Központi Bank milyen további élénkítő lépésekkel állhat még elő.