Kiélezett harc alakulhat ki a londoni tőzsdéért, ha a nemzetközi óriások megpróbálnák kéretlen ajánlatokkal meghiúsítani a Deutsche Börsével történő egyesülést. A tét óriási, a felek látszólag készülnek, de még az Európai Unióval fel kellene venni a harcot. 

Miután a London Stock Exchange Group (LSE) bejelentette, hogy összeolvadási tárgyalásokat folytat a német Deutsche Börsével, Bloomberg szerint a világ két óriás értéktőzsde tulajdonosa, a chicagói CME Group és az Intercontinental Exchange (ICE) kéretlen ajánlatokkal léphet be a nagy sztoriba.

Jól látszik, hogy a világ öt legnagyobb tőzsdéjével zajló történet, komoly tülekedést okozhat a piacokon, bárhogy is alakul az üzlet. A CME számára például a felvásárlás vezető jelenlétet biztosítana Európában, míg az ICE győzelmével a kombináció több mint 10 milliárd dollárnyi piaci kapitalizációs előnyt jelentene a CME ellenében. Az LSE-Deutsche Börse összeolvadás egy olyan óriást kreálna, amely elég nagy lenne, hogy kihívója legyen a 32 milliárd dolláros értékeltséggel bíró CME-nek.

Ezek a tétek pedig mindenkinek megérnek egy kiadós licitháborút, mivel mindegyik szereplő nyerhet valamit az üzleten, viszont bármelyik fél növekedési esélyeit komolyan korlátozná, ha nem ő venné meg az LSE-t – mondja Michael Wong, a Morningstar elemzője.

Kiemelt részek

Két olyan izgalmas része van az LSE-nek, amely külön is izgathatja a potenciális vásárlók fantáziáját. Az egyik ilyen az LCH.Clearnet Group, melyben az LSE többségi részesedéssel bír, és amely március 3-ig 282 ezer milliárd dollárnyi kamatswappal bírt.

Forrás: 123rf.com

Az LCH azért lenne fontos a vásárlóknak, mert hatalmas előnyt jelentene, ha határidős és swap ügyleteket egyaránt kínálhatnának az ügyfeleknek – hangsúlyozta Darrell Duffie, a Stanford University professzora.

Emellett szintén vonzó elem az LSE FTSE Russell indexe, amely közel 10 ezer milliárd dollárnyi eszköz benchmarkja, és amely 2014-es bekebelezése óta 45 százalékkal emelte meg az LSE információ-szolgáltatási bevételét.

Az információ-szolgáltatások ráadásul az egyik legerősebb, ha nem a legerősebb részét képezik az LSE-nek – mondja Jonathan Goslin, a londoni Numis Securities elemzője. Egy olyan magas minőségű és komoly ismétlődő jövedelemmel bíró ágazatról van szó ugyanis, amely jól mutatja, hogy a profitoknak milyen irányba kellene elmozdulniuk – tette hozzá.

Piac határok nélkül

A lehetséges új bejelentkezőket elnézve  kiválóan látszik, hogy az elmúlt időszakok üzletei hogyan egységesítették néhány óriás kezében a globális pénzügyi kereskedelmet. Az atlantai ICE például tőzsdékkel és klíringházakkal (elszámolóházakkal) rendelkezik az Egyesült Államokban, Kanadában, Szingapúrban és Londonban, ami arra is utal, hogy az elektronikus kereskedelem időszakában a földrajzi közelség immáron nem követelmény.

Amerikai szereplők is bejelentkezhetnekForrás: AFP/Spencer Platt

Ezzel párhuzamosan a CME Group bevásárolta magát a világ határidős tőzsdéinek legnagyobbjai közé. A csoportot akkor hozták létre, amikor 2007-ben a Chicago Mercantile Exchange megvette a Chicago Board of Trade-et, majd egy évvel később a New York Mercantile Exchange is a kezébe került. A Bloomberg értesülései szerint a CME-nél belső megbeszéléseket folytatnak majd a héten, hogy megközelítsék-e az LSE-t.

Európai gigász

A frankfurti székhelyű Deutsche Börsének azonban március 22-ig van ideje, hogy hivatalos ajánlatot tegyen. Amennyiben végül a németek lennének a befutók, úgy létrejönne a legnagyobb európai pénzügyi piac, többek között a részvények és a derivatívák terén, nagyjából 30 milliárd dolláros piaci értékkel. Egy ilyen konstrukció pedig lényegében „egyablakos” hozzáférést biztosítana az ügyfeleknek London, Frankfurt és Milánó elsődleges piacaihoz, valamint a Turquoise nevű páneurópai parketthez. Az ajánlat egyébként magában foglalhatja a Euro Stoxx 50 Indexet is, amely a legértékesebb európai részvénybenchmarknak számít, illetve a FTSE Russell portfólióját is.

Licitháború jöhet az indexekértForrás: AFP/Spencer Platt

Az ICE egy március 1-én kiadott közlemény szerint nem tett ajánlatot az LSE igazgatótanácsának, de a Bloomberg úgy értesült, hogy a vállalatnál arra jutottak, hogy az LSE részvényesei meggyőzhetők lennének egy magasabb ajánlattal, noha tudják, a Deutsche Börsével kötött „házasság” megtorpedózása politikai és vállalati elutasításba is ütközhet. Az ICE és az LSE kombinációja egyébként 42 milliárd dolláros piaci értéket eredményezne, meghaladva ezzel CME értékét.

A szabályozók közbelépnek

Bárhogy is lesz, egyetlen szempontról nem szabad megfeledkeznie egyik félnek sem, ez pedig a szabályozói beleegyezés. Az Európai Unió ugyanis 2012-ben már megvétózta a NYSE Euronext és a Deutsche Börse tervezett összeolvadását. A szabályozók akkor úgy látták, hogy az üzlet „monopol közeli” helyzetet eredményezne a tőzsdén kereskedett derivatívák európai piacán.

Mindazonáltal a Deutsche Börse és az LSE összeolvadása szimpatikusabb lehet a szabályozóknak, mivel ez lényegében Londont kötné össze Európa többi részével – mondta Wong a Morningstartól.