Kéthavi csúcson az ázsiai tőzsdék

válság, zuhanó ázsiai tőzsde, tőzsdeválság
Vágólapra másolva!
Az ázsiai tőzsdék kéthavi csúcsra emelkedtek, folytatva az előző héten elkezdődött emelkedést. GDP-adat érkezik Japánból, ipari Németországból, munkaerőpiaci Amerikából, Magyarországon a Nemzetgazdasági Minisztérium közzéteszi, hogyan alakult a költségvetés februárban. Ez történt a világban, amíg aludt, és ez vár ránk ma.
Vágólapra másolva!

Március 7-én, pénteken az ázsiai tőzsdék folytatták az előző héten elindult emelkedést, és kéthavi csúcsra kapaszkodtak. A befektetők bizalmát tovább erősítette, hogy

az Egyesült Államokban nőtt a munkahelyek száma, amiből az amerikai gazdaság erősödésére lehet következtetni.

Magyar idő szerint reggel fél 7 körül a fontosabb indexek emelkedésben voltak: a Nikkei 16 919 ponton állt, a Hang Seng 20 200 ponton, a Shanghai index 2 895 ponton, a Sensex 24 646 ponton.

GDP, ipar, munkaerőpiac

Japánban hétfőn beszédet tartott Kuroda Haruhiko, a jegybank elnöke a szigetország monetáris politikájáról. A kormány nyilvánosságra hozza, hogyan változott a GDP 2015 negyedik negyedévében a harmadikhoz képest. A harmadikban a nemzeti össztermék 0,4 százalékkal csökkent a másodikhoz képest.

Németországban a központi bank nyilvánosságra hozza, hogyan változtak az ipar megrendelései januárban decemberhez képest. Az elemzők 0,5 százalékos csökkenést várnak, decemberben az ipar rendelésállománya 0,7 százalékkal csökkent.

Az Egyesült Államokban a Fed közzéteszi a munkaerőpiac állapotát mérő indexének februári értékét. Januárban az index 0,4 ponton állt.

A költségvetés egyenlege

Magyarországon a KSH nyilvánosságra hozza, éves alapon hogyan változott az ipar kibocsátása januárban. Decemberre az ipari termelés volumenének 9,4 százalékos növekedését mérték.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közzéteszi, hogyan alakult a költségvetés egyenlege februárban.

Januárban a költségvetés 92,2 milliárd forintos pluszban volt.

Pozitív péntek

A tőzsdék jól teljesítettek pénteken, az amerikai piacok lényegében visszakapaszkodtak a 2016-ban elszenvedett esésekből. A befektetők úgy látják, csökkentek a kockázatok a világgazdaságban, elsősorban az amerikai gazdaságból érkező jó adatok miatt (amik ugyanakkor növelik a Fed kamatemelésének valószínűségét). Kína gazdasága gyengélkedik, de a piacok ezt már beárazták.

A nyersolaj ára pedig egész héten emelkedett, pénteken már 36 dollár fölött zárt.

Így zártak pénteken a fontosabb amerikai indexek:

  • Dow Jones: 17 007 pont, +0,37 százalék,
  • S&P 500: 2 000 pont, +0,33 százalék,
  • Nasdaq: 4 717 pont, +0,2 százalék.

És így a főbb európai indexek:

  • FTSE 100: 6 199 pont, +1,13 százalék,
  • DAX: 9 824 pont, +0,74 százalék,
  • CAC 40: 4 457 pont, +0,92 százalék,
  • FTSE MIB: 18 279 pont, -0,38 százalék,
  • IBEX 35: 8 812 pont, +0,51 százalék.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX szintén jól teljesített pénteken, 24 735 ponton zárt, 1,54 százalékos pluszban.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.