Pánik után izgalmas a bevásárlás

Wall Street New York tőzsde részvény USA
(FILES) Street signs February 10, 2009 outside the New York Stock Exchange. US stocks ticked upward April 5, 2010 as traders returning from the long Easter weekend reacted to Friday's labor report showing the biggest job growth in three years in March amid recovery from recession. The Dow Jones Industrial Average rose 4.83 points (0.04 percent) to 10,931.90 in early trades, extending Thursday's solid gains. The tech-rich Nasdaq composite climbed 6.68 points (0.28 percent) to 2,409.26 and the broad-market Standard & Poor's 500 index gained 2.01 points (0.17 percent) at 1,180.11. AFP PHOTO/Stan Honda/ FILES (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Miután kezdenek lecsengeni azok a vélemények, melyek szerint az Egyesült Államok idén recesszióba csúszhat, a befektetők figyelmét egyre inkább az új lehetőségek kötik le. A Wall Streeten korábban kialakult pánik elvonulásával ugyanis sokkal izgalmasabb, hogy milyen részvényekre lehet lecsapni.
Vágólapra másolva!

Noha pár héttel ezelőtt a Wall Street befektetői még világvége hangulatban voltak, a februári amerikai munkaerő-piaci adatok újra megerősítették, hogy a nagy összeomlás egyelőre elmarad. Tény, hogy az amerikai makrogazdasági adatok nem fényesek, és a szerény kiskereskedelmi értékesítések mellett februárban a reálbérek is csökkentek, de a hangulat mégis megváltozott – derül ki a CNBC elemzéséből.

Manapság ugyanis inkább az az uralkodó elképzelés, hogy noha az amerikai gazdaság nem bővül túlságosan lendületesen, mégiscsak kimutatható növekedés. A fokozatos munkahelyteremtés, illetve az olajár felkapaszkodásával

halványulnak a recessziós várakozások,

melyek 2015 közepe óta uralkodtak.

Nem kell még temetni

Ha pedig megszabadulunk a „jön az újabb 2008” rémképétől, az látszik, hogy az amerikai tőzsde sincs olyan tragikus állapotban. Az USA részvénypiaca ugyanis csupán 2,2 százalékkal süllyedt idén, és összesen 6 százalékkal a tavaly júliusi csúcshoz képest – írja Tim Mullaney, a MarketWatch elemzője.

A tavasz a bikának is kedvezhet Forrás: AFP/Bryan Thomas

Mindazonáltal egyes részvények és szektorok nagyobbat buktak 2016 első heteiben, mint a piac egésze. Az Apple 29 százalékot, a Netflix pedig 37 százalékot esett. A lakásépítési szektor vállalatainak részvényei továbbá kétszer akkorát zuhantak, mint a szélesebb piac, és az alacsony kapitalizációjú papírok szakadása is 60 százalékkal haladta meg az S&P 500 süllyedését.

Ebben a környezetben, az elemzés összegyűjtött néhány olyan területet, amelyet érdemes szemmel tartani, ahogy a felhők kezdenek elvonulni, és távolodik a pánik.

Építőipar

Noha ez a terület már megmozdult a piacon, ami némileg korlátozza a jövőben emelkedés mértékét, de Mullaney szerint még mindig jó lehetőségekkel kecsegtet. A National Association of Home Builders adatai szerint ugyanis idén mintegy

20 százalékkal emelkedhetnek az újlakás-építések

a tavalyi 14 százalékos bővülést követően. Ráadásul az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed decemberi kamatemelését követően is messze vagyunk attól, hogy a jelzálográták megugrásáról beszélhessünk.

A lakásépítési szektor mint egységes csoport 11 százalékot esett a kaotikus piaci környezetben, de már elkezdett felkapaszkodni. Egy erős tavaszi értékesítési szezon pedig tovább javíthatja a helyzetet – hangsúlyozza az elemzés.

A „FANG” részvények

Noha a magas értékeltséggel bíró csoport az elmúlt időszakban lecsúszott a csúcsokról, mégis az látszik, hogy a háttérben stabil növekedési potenciállal bírnak. A „FANG” a Facebook, az Apple, a Netflix, valamint az Alphabet (a Google tulajdonosa) papírjait tömöríti. Mullaney szerint egyik vállalat esetében sem érzékelhetők alapvető változások a fundamentális növekedési kilátásokban. Egyedül az Amazon vétette el a negyedik negyedéves várakozásokat. Ráadásul az látszik, hogy

mindegyik részvény vissza tudott kapaszkodni az elmúlt időszak szakadásaiból.

A Facebook is izgalmas lehet a következő időszakban Forrás: 123rf.com

A Netflix például 20 dollárt dolgozott le az 50 dolláros esésből, míg az Alphabet 30 dollárt hozott vissza a 100 dolláros csökkenésből.

Az sem elhanyagolható, hogy minél olcsóbbak a részvények, annál többet lehet keresni a későbbiek a befektetéssel. Különösen olyan vállalatok esetében, melyek

rendkívül magas árakon forognak

a parketten. Amellett, hogy az Amazon szinte már legendásan túlárazott, a Facebook és az Alphabet papírjaival egyenként 34-szeres és 20-szoros áron kereskednek az idei profitvárakozásokhoz képest.

Az elemzés persze kiemeli, hogy lehet készpénznek venni a nagy piaci felívelést. Az olajár ugyanis még mindig elég alacsony, a bankok küszködnek a profitokkal, Kína gazdasága pedig elég ingatag ahhoz, hogy a jövőben is összezavarja a helyzetet. Mindazonáltal most úgy tűnik, hogy az idei amerikai recesszió árnyai kezdenek eltűnni, aminek következtében pedig feltűnnek a vételi lehetőségek is.