Pánik után izgalmas a bevásárlás

2016.03.08. 16:41

Miután kezdenek lecsengeni azok a vélemények, melyek szerint az Egyesült Államok idén recesszióba csúszhat, a befektetők figyelmét egyre inkább az új lehetőségek kötik le. A Wall Streeten korábban kialakult pánik elvonulásával ugyanis sokkal izgalmasabb, hogy milyen részvényekre lehet lecsapni.

Noha pár héttel ezelőtt a Wall Street befektetői még világvége hangulatban voltak, a februári amerikai munkaerő-piaci adatok újra megerősítették, hogy a nagy összeomlás egyelőre elmarad. Tény, hogy az amerikai makrogazdasági adatok nem fényesek, és a szerény kiskereskedelmi értékesítések mellett februárban a reálbérek is csökkentek, de a hangulat mégis megváltozott – derül ki a CNBC elemzéséből.

Manapság ugyanis inkább az az uralkodó elképzelés, hogy noha az amerikai gazdaság nem bővül túlságosan lendületesen, mégiscsak kimutatható növekedés. A fokozatos munkahelyteremtés, illetve az olajár felkapaszkodásával halványulnak a recessziós várakozások, melyek 2015 közepe óta uralkodtak.

Nem kell még temetni

Ha pedig megszabadulunk a „jön az újabb 2008” rémképétől, az látszik, hogy az amerikai tőzsde sincs olyan tragikus állapotban. Az USA részvénypiaca ugyanis csupán 2,2 százalékkal süllyedt idén, és összesen 6 százalékkal a tavaly júliusi csúcshoz képest – írja Tim Mullaney, a MarketWatch elemzője.

A tavasz a bikának is kedvezhetForrás: AFP/Bryan Thomas

Mindazonáltal egyes részvények és szektorok nagyobbat buktak 2016 első heteiben, mint a piac egésze. Az Apple 29 százalékot, a Netflix pedig 37 százalékot esett. A lakásépítési szektor vállalatainak részvényei továbbá kétszer akkorát zuhantak, mint a szélesebb piac, és az alacsony kapitalizációjú papírok szakadása is 60 százalékkal haladta meg az S&P 500 süllyedését.

Ebben a környezetben, az elemzés összegyűjtött néhány olyan területet, amelyet érdemes szemmel tartani, ahogy a felhők kezdenek elvonulni, és távolodik a pánik.

Építőipar

Noha ez a terület már megmozdult a piacon, ami némileg korlátozza a jövőben emelkedés mértékét, de Mullaney szerint még mindig jó lehetőségekkel kecsegtet. A National Association of Home Builders adatai szerint ugyanis idén mintegy 20 százalékkal emelkedhetnek az újlakás-építések a tavalyi 14 százalékos bővülést követően. Ráadásul az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed decemberi kamatemelését követően is messze vagyunk attól, hogy a jelzálográták megugrásáról beszélhessünk.

A lakásépítési szektor mint egységes csoport 11 százalékot esett a kaotikus piaci környezetben, de már elkezdett felkapaszkodni. Egy erős tavaszi értékesítési szezon pedig tovább javíthatja a helyzetet – hangsúlyozza az elemzés.

A „FANG” részvények

Noha a magas értékeltséggel bíró csoport az elmúlt időszakban lecsúszott a csúcsokról, mégis az látszik, hogy a háttérben stabil növekedési potenciállal bírnak. A „FANG” a Facebook, az Apple, a Netflix, valamint az Alphabet (a Google tulajdonosa) papírjait tömöríti. Mullaney szerint egyik vállalat esetében sem érzékelhetők alapvető változások a fundamentális növekedési kilátásokban. Egyedül az Amazon vétette el a negyedik negyedéves várakozásokat. Ráadásul az látszik, hogy mindegyik részvény vissza tudott kapaszkodni az elmúlt időszak szakadásaiból.

A Facebook is izgalmas lehet a következő időszakbanForrás: 123rf.com

A Netflix például 20 dollárt dolgozott le az 50 dolláros esésből, míg az Alphabet 30 dollárt hozott vissza a 100 dolláros csökkenésből.

Az sem elhanyagolható, hogy minél olcsóbbak a részvények, annál többet lehet keresni a későbbiek a befektetéssel. Különösen olyan vállalatok esetében, melyek rendkívül magas árakon forognak a parketten. Amellett, hogy az Amazon szinte már legendásan túlárazott, a Facebook és az Alphabet papírjaival egyenként 34-szeres és 20-szoros áron kereskednek az idei profitvárakozásokhoz képest.

Az elemzés persze kiemeli, hogy lehet készpénznek venni a nagy piaci felívelést. Az olajár ugyanis még mindig elég alacsony, a bankok küszködnek a profitokkal, Kína gazdasága pedig elég ingatag ahhoz, hogy a jövőben is összezavarja a helyzetet. Mindazonáltal most úgy tűnik, hogy az idei amerikai recesszió árnyai kezdenek eltűnni, aminek következtében pedig feltűnnek a vételi lehetőségek is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK