Kifulladt a tőzsdék többnapos lendülete

válság, zuhanó ázsiai tőzsde, tőzsdeválság
Vágólapra másolva!
Kínában a vártnál sokkal rosszabb lett az export, az import és a külkereskedelmi egyenleg februárban. Az ázsiai tőzsdék estek, de az amerikai és az európai piacok is, a többnapos emelkedés után kifulladt a lendület. Az Eurostat közli, hogyan változott az eurózóna GDP-je 2015 végén, a KSH pedig azt, mekkora volt az infláció Magyarországon februárban. Ez történt a világban, amíg aludt, és ez vár ránk ma.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai tőzsdék követték az amerikai és az európai piacokat március 8-án, kedden: többnapos emelkedés után esni kezdtek, bár magyar idő szerint reggel 6 körül már felfelé kapaszkodtak. A kínai gazdaságból a vártnál sokkal rosszabb számok érkeztek. A Nikkei 16 789 ponton állt, a Hang Seng 19 975 ponton, a Shanghai index 2 850 ponton.

Pocsék számok Kínából

A kínai statisztikai hivatal március 8-án, kedden közzétette, hogyan változott az export, az import, és hogyan alakult a külkereskedelmi egyenleg februárban. Éves alapon az import januárban 18,8 százalékkal csökkent, az elemzők februárra 10 százalékos csökkenést vártak, 13,8 százalékos esés lett végül az adat. Az export januárban 11,2 százalékkal csökkent, az elemzők februárra 12,5 százalékos csökkenést vártak, ehelyett 25,4 százalék mínusz lett.

A külkereskedelmi egyenleg januárban 63 milliárd dollár pluszban volt, az elemzők februárra 50,15 milliárd dollár pluszt vártak, de csak 32,59 milliárd lett.

Peking azt is nyilvánosságra hozza, mekkora volt Kína devizatartaléka februárban. Januárban jüanban számolva a tartalék 3,23 trillió volt, az elemzők februárra 3,2 trilliót vártak.

A japán kormány nyilvánosságra hozza a gazdaság állapotát, illetve kilátásait mérő indexeinek februári értékét. A jelen állapot indexe januárban 46,6 ponton állt, a kilátásoké 49,5 ponton.

Ipar Németországból

A német statisztikai hivatal közzéteszi a januári ipari termelés változását. Az elemzők havi és éves alapon is 0,5 százalékos növekedést várnak, decemberben a német ipar havi alapon 1,2 százalékkal lassult, éves alapon 2,2 százalékkal.

GDP az eurózónából

Az Eurostat nyilvánosságra hozza, hogyan változott az eurózóna GDP-je 2015 negyedik negyedévében.

Az elemzők negyedéves alapon 0,3, éves alapon 1,5 százalékos növekedést várnak,

pont annyit, amennyivel a harmadik negyedévben nőtt az eurózóna GDP-je.

Kiskereskedelem Amerikából

Az Egyesült Államokban a Redbook intézet közzéteszi a kiskereskedelmi forgalom változását mérő indexét. Legutóbb a kiskereskedelmi forgalom havi alapon 2,4 százalékkal visszaesett, éves alapon 0,6 százalékkal nőtt.

Infláció Magyarországról

Magyarországon a KSH közzéteszi, februárban mekkora volt az infláció. A januári infláció éves alapon 0,9 százalék volt. A KSH a januári külkereskedelmi egyenlegre vonatkozó előzetes jelentését is nyilvánosságra hozza. Decemberben a külkereskedelmi egyenleg 604 millió euró pluszban volt. A KSH nyilvánosságra hozza, 2015 negyedik negyedévében mennyivel nőtt a magyar GDP.

A harmadik negyedévben a GDP 3,2 százalékkal nőtt éves alapon.

Kifulladt a lendület

Az amerikai tőzsdék hétfőre kifulladtak, többnapos emelkedés után esni kezdtek, bár a kereskedés végére valamelyest visszakapaszkodtak. Az indexeket a pénzügyi és technológiai cégek részvényei húzták le. A befektetők tartós növekedésbe vetett bizalma a jelek szerint még nem tért vissza. Az olaj ára tovább emelkedett, a kitermelés befagyasztására vonatkozó híreknek köszönhetően.

Így zártak a fontosabb amerikai indexek:

  • Dow Jones: 17 074 pont, +0,4 százalék,
  • S&P 500: 2 002 pont, +0,09 százalék,
  • Nasdaq: 4 708 pont, -0,19 százalék.

És így a fontosabb európai indexek:

  • FTSE 100: 6 182 pont, -0,27 százalék,
  • DAX: 9 779 pont, +0,28 százalék,
  • CAC 40: 4 442 pont, +0,59 százalék,
  • FTSE MIB: 18 059 pont, -1,2 százalék
  • IBEX: 8 787 pont, +0,23 százalék.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX 24 911 ponton zárt, 0,71 százalékos pluszban.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.