Ha nem lenne ilyen önző, felvennénk

2016.03.09. 09:51

Azért mégsem minden fejben dől el, a munkában sem. Ez a 7 kérdés az interjún az érzelmi intelligenciát feszegeti.

Ki a példaképe? Ki inspirálja? Miért?

Tömör és hasznos információ a jelölt útkereséséről. Azt is sejteti, milyen viselkedési kultúrát tisztel, tehát nagy vonalakban mi várható tőle, vagy mi kizárt a munkahelyi attitüdjében.

Ha holnap céget alapítana, melyik volna a három legfontosabb pozitívuma?

Az igazi kapcsolat bizalomra épül, a munkakapcsolat is. Aki őszintén felel erre a kérdésre, az értékrendjéből villant fel valami fontosat.

Ha holnaptól változna a prioritásunk, mivel járulna hozzá a munkája az új célokhoz?

Az ilyesmi gyakrabban megtörténik a vállalati kultúrában, mint gondolnánk. Az egyes pozíciókban még inkább. A saját működését támogatja az a cég, amelyik rugalmas munkaerőt keres, olyanokat, akiket nem sokkol a változás. Akik elég empatikusak és motiváltak ahhoz, hogy ne lebénítsa, hanem inspirálja őket az új célrendszer.

Nézze, ha komolyan velünk szeretne dolgozni...Forrás: Photononstop/Philippe Turpin

Az előző munkahelyén maradtak barátai? Ön szerint tartós barátságok lesznek?

Aki erre képes, nyitott és hajlandó, annak minden bizonnyal nem alacsony az érzelmi intelligenciahányadosa. Akinek fontos a barátság, attól más nemes cselekedet is kitelik.

Milyen készség hiányzik önből?

A kíváncsiság és az igény arra, hogy valaki fejlessze és képezze magát remek indikátorok. Ha az interjún valaki elakad ennél a kérdésnél, sanszos, hogy túlságosan elégedett azzal, amit idáig elért. És az ilyen személyiséggel nehéz haladni.

Megtenné, hogy tanít nekem valamit?

Természetesen a válasz nem annyira fontos, mint a jelölt reakciója a kérdésre. A HR-esnek vagy cégvezetőnek, aki az asztal másik oldalán ül, az az informatív, hogy ilyenkor eltűnődik-e a jelölt, hogy mennyire érthetően magyaráz, hogy tesz-e empátiára utaló kitérőt, például félbeszakítja-e saját magát azzal a kérdéssel: „Értelmesen mondom?”

Melyik az a három dolog, amelynek az eddigi sikerét köszönheti?

Sokat elárul a válasz önzésről és önzetlenségről. Hányszor szerepel benne az a szó, hogy én? És hányszor olyanok, mint mi, a mentorom, a szüleim, a tanáraim, a csapat? Lehet valaki a legokosabb, leggyorsabb a szobában, ha problémásan működik együtt a többiekkel, ha nem fontosabb neki a közösség, mint a saját komfortzónája, akkor nem érdemes rászánni a próbaidőt.