Állami pénzből menthették meg az FHB-t

2016.03.09. 14:47

Egyre több jel mutat arra, hogy az FHB Bankot több ízben megmentő titokzatos kötvényvásárló a magyar állam volt – írja a 444.hu. 

Az FHB Bank 2011 óta krónikus tőkehiányban szenved a lap cikke szerint. Akkor fizette vissza egy Európai Bizottságos vizsgálat miatt a bank azt az a 30 milliárdos állami támogatást, amit még a válság után kapott.

Vissza akarják vásárolni

A helyzetet több kötvénykibocsátással próbálták orvosolni. Az akkor kibocsátott alárendelt kölcsöntőkekötvények a 444.hu szerint az államhoz kerültek.

A bank mindig is titkolta a vevő kilétét, de folyamatosan igyekszik visszavásárolni ezeket a kötvényeket. A portál szerint ezért lehetett szükséges a múlt héten jóváhagyott tőkeemelés is, amikor 29 takarékszövetkezet 30,5 milliárdot rakott a bankba.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója (balra) és Spéder Zoltán, az FHB Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságának elnökeForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Korábban az Origo is írt arról, hogy a Magyar Posta 29,5 milliárdért megvásárolta az FHB Kereskedelmi bank 49 százalékát. A 444.hu szerint ezt a pénzt is a kötvények visszavásárlására használhatta az FHB.

A portál közvetett bizonyítékból tartja lehetségesnek, hogy az FHB kötvények az Magyar Fejlesztési Banknál voltak. Ráadásul a könyvekből az látszik, hogy az állami 30 milliárd ingyen kerülhetett a Spéder Zoltán által elnökölt bankhoz. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK