Több mint 30 százalékkal drágultak a panellakások, a téglaépítésűek ára pedig 26 százalékkal nőtt egy év alatt. Országszerte hamarabb találnak gazdára a panellakások, mint a téglaépítésű társaik.

A panelek eladásához átlagosan 63 nap kell, a téglaépítésű lakásoknál azonban 82 napos az átlagos eladási idő, ami mindkét kategóriában 10 nappal rövidebb az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest - derül ki az Ingatlan.com elemzéséből. A panellakások átlagos négyzetméterára 31 százalékkal 243 ezer forintra, a téglaépítésűeké pedig 26 százalékkal 349 ezer forintra emelkedett egy év alatt.

A panellakások gyorsabban elkelnek, mint a téglaépítésűekFotó: Szabó Gábor - Origo

Minél kisebb egy lakás, annál gyorsabban eladható, különösen, ha panelről van szó. Egy év alatt mintegy 10 nappal csökkent az ingatlanok átlagos értékesítési ideje – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Fővárosi slágerek

Az Ingatlan.com elemzése szerint az országos piacon belül a fővárosi panelek kelnek el a leggyorsabban, átlagosan 51 nap alatt találnak gazdára.

Sláger a panelForrás: MTI/Mohai Balázs

A budapesti téglaépítésű lakások a paneleknél hosszabb idő alatt, 70 nap alatt találnak gazdára a piacon, átlagos négyzetméteráruk pedig 33 százalékkal 421 ezer forintra nőtt éves összevetésben. A panelek egyértelműen a lakáspiac slágerei az eladási időt nézve. Ebben főszerepet játszik, hogy jóval olcsóbbak a téglaépítésű társaiknál.

Vidéken is sláger a panel

Bár a megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban az összesített átlagot nézve hosszabb idő alatt kelnek el a lakások, mint a fővárosban; a panelek népszerűsége ezekben a városokban is jól látszik. A megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban a panellakásokat 75-89 nap alatt lehet eladni, szemben a téglaépítésű társaikkal, amelyek átlagosan 99-112 nap alatt találnak gazdára.

Ha hitel is kell, időben kell tájékozódni

Gergely Péter a Bankráció.hu hitelszakértője azt mondta, egy-egy lakáshitelt átlagosan 91 nap alatt folyósítanak a bankok sikeres hitelbírálat esetén. Így a lakáseladás utáni részben hitelből történő lakásvásárlásnál a banki átfutási idővel is számolnia kell.

Fontos, hogy a hiteligénylő tisztában legyen a pénzügyi mozgásterével, hitelképességével.Ha ugyanis kiderül, hogy a kialkudott ár kifizetéséhez mégsem kap elég hitelt a lakásvásárló, akkor nehéz helyzetbe kerül, sőt, akár meghiúsulhat a vásárlás is - mondta Gergely Péter.