Kapjon több nyugdíjat, akinek több gyereke született!

KDNP Családpolitika Konferencia
KDNP Családpolitika Konferencia 2016.03.09.
Vágólapra másolva!
Tudta, hogy a népességfogyás miatt véget érhet az ezeréves magyar állam? Hogy a bölcsődék miatt van ez a népességfogyás? Hogy mekkora szerepe volt a KDNP-nek abban, hogy Magyarország ilyen családbarát? Hogy a nyugdíjrendszernek díjaznia kellene a gyerekvállalást? Hogy a genetikai érzékenység miért kulcsinger? Hogy a magyar iskolák személyiségromboló intézmények? Ha nem, akkor nem volt ott a Kereszténydemokrata Családpolitika konferencián.
Vágólapra másolva!

A közönség felháborodottan mormog. Van, aki a combjára csap, van, aki morgó hangot hallat. Sokan felháborodottan sugdolóznak. Azért háborodtak fel, mert megtudták (vagy emlékeztették őket arra), hogy a világ már annyira romlott, hogy egyesek csak úgy váltogatják a nemüket. Mint valami ruhát. Egy családbarát politikai konferencián ülünk. A családi alapú adózással indultunk. Hogy jutottunk el a nemváltogatókig?

Ferences lelkiség és játékpedagógia

Az Erzsébet híd tövénél, a Váci utcából nyíló Piarista közben húzódik meg a Sapientia Főiskola. Mozgásérzékelős üvegajtón át vezet az út befelé, odabent minden igényes, új vagy felújított. A folyosókon csak 1-2 diák lézeng szerda délután. A faliújság a szabadon választható tárgyakat hirdeti:

Ferences lelkiség, Játékpedagógia, Bevezetés a családterápiába, Információs és kommunikációs technológiai eszközök használata a hitoktatásban stb.

Ez az ELTE egykori épülete, amely az Egyetemi Színpadról volt a legismertebb. A díszterem egy üvegplafonú belső udvarról nyílik. A díszterem teraszáról balra a Kossuth Lajos utcára, szemben a Belvárosi plébániatemplomra és a Dunára nyílik kilátás.

A KDNP családpolitikai konferenciájára hívják a figyelmet Fotó: Szabó Gábor - Origo

Odabent kb. 150-200 ember gyűlt össze a Kereszténydemokrata családpolitika című konferenciára. Régimódian jól öltözött emberek, bőrös könyökű zakókban, ingre húzott, leharcolt pulcsikban, a hölgyek kardigánban. A legtöbben csöndben néznek maguk elé, csak kevesen beszélgetnek. Aki mégis, az a demokráciáról, a fiatalok lelki leépüléséről és az oktatás mikéntjéről.

A korát megelőző KDNP

Egy piros pulcsis, csíkos nadrágos, szemüveges, kopaszodó férfi büszkén mutat egy kameraállványon lógó, láthatóan telepakolt Budmil táskára. „Erről aztán tényleg stabil lesz. Fel nem borítja semmi!” Kiderül, hogy film is készül az eseményről, a kamerás tovább magyaráz arról, hogy mennyire fontos a kamera stabilitása.

A telefonokat tényleg kikapcsolták Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mészáros József, a rendezvényt szervező Barankovics Alapítvány kurátora arra kéri a közönséget, hogy kapcsolják ki a mobiltelefonjaikat. Sokan szót is fogadnak, több helyen is felhangzik az egyik ismert mobilszolgáltató jellegzetes kikapcsoló hangja. A kurátor szerint a KDNP messze megelőzte a korát, mert már ’88-ban is családi alapú adózásról beszéltek, de

akkor még szinte futóbolondként néztek rájuk emiatt.

Most, 25 évvel később az adórendszer őket igazolja, és Mészáros azt reméli, hogy ennek a rendezvénynek is lesznek hatásai 25 év múlva. Az is kiderült, hogy

a KDNP politikája mindig is a családokról szólt.

Már csak a nyugdíjrendszer van hátra

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes olvas a gondolatainkban: „Nyilván felmerül önökben a kérdés, hogy mit keresek én itt?” Kiderül, hogy nem főpolgármester-helyettesi minőségben beszél. „Maximum személyes kontribúcióban vagyok jelen, de ez sem teljesen igaz, mert a népesedéspolitikai megoldásban én már nem kívánok aktívan részt venni” - mondja. A közönség hálásan nevet a finoman cizellált dugós viccen.

Bagdy szerint a KDNP családpolitikájának történetére a legjobb cím a „Hűség útja” lenne.

Ő is felemlegeti, hogy annak idején a párt megvetés tárgya volt családcentrikus ötletei miatt, de mostanra már megérett a világ az elgondolásaikra. Annak idején például megállapították, hogy Magyarországnak védenie kell a házasság intézményét, a férfi és nő közötti kapcsolat létrejöttét, a család pedig a nemzet fennmaradásának alapja. A főpolgármester-helyettes szerint erre rímel az új alaptörvény, amely szerint a család Magyarország legfontosabb erőforrása, a nemzet fennmaradásának biztosítéka.

Megtelt a díszterem Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az is kiderül, hogy a családban történő nevelkedés biztonságosabb minden más verziónál.

Az előadást a kormány családbarát intézkedéseinek felsorolása zárja (nem egy közülük a KDNP sugallatára született meg), kiegészítve az utolsó nagy adóssággal:

a nyugdíjrendszert olyanná kell alakítani, hogy elismerje a gyermekvállalást.

Ez kétféleképpen valósítható meg. Az egyszerűbb verzió szerint a gyerekek számát kell figyelembe venni, és ez alapján kell kiegészítő juttatást adni. Az igazságosabb, de bonyolultabb rendszer alapja a felnövő gyermekek jövedelme lenne.

Európa jövője a múltja

„A család a szeretetcivilizáció központja és szíve,

valódi családegyház”

- idézi Benedek Pápát Farkas Péter szociológus. Szerinte lenne még hova fejlődnie a hazai családbarát politikának. A legfőbb tennivaló a munka és a család jobb összeegyeztetése, főleg, ami a hölgyek atipikus foglalkoztatását illeti. A másik nagy feladat a bérlakásprogram bevezetése lenne, de sajnos ezt "bizonyos kormányzati erők" nem támogatják. Bezzeg nyugaton a lakások harmada bérlakás, ezek fele pedig szociális bérlakás.

Farkas Péter szociológus tudja a megoldást Fotó: Szabó Gábor - Origo

A családbarát környezethez az is kellene, hogy a média is a családi életre nevelje az embereket.

A népesség csökken, de erre nem a migráció a megoldás, hanem hogy a kormány a hazai családokat keresztény szellemben támogassa. „A válságokkal terhelt, értékvesztett Európa jövője a múltja” - mondja a szociológus.

A bölcsőde az oka

A magyar népességfogyás okairól beszél nagyon hosszan Benda József, aki az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézettől jött.

Kiderül, hogy a magyar népesség legfőképpen azért fogy, mert a hetvenes években a családok tömegével adták bölcsődébe a gyerekeket.

Ezek a gyerekek nem kapták meg azt az érzelmi táplálékot, amit az anyával való mindennapos együttlét okoz, és ami fontos ahhoz, hogy később jó szülők legyenek. Így aztán továbbadni sem tudták (mivel nem volt mit), ahogy az ő gyerekeik sem, és ez így megy azóta is.

Benda szerint ezen az oktatásban lehetne segíteni,

Benda József odaszúrt az iskoláknak Fotó: Szabó Gábor - Origo

ha a magyar iskolák nem lennének versenyalapú, személyiségromboló intézmények.

Ehelyett a szeretet iskoláira lenne szükség. A valóság viszont az, hogy az empátia és a tolerancia ijesztő szavak a hatalom számára - tudjuk meg.

Valamit csinálni kell, mert fogy a magyar, és Kövér László is elmondta, hogy az ezeréves magyar állam megszűnése fenyeget, ha az elkövetkező néhány évben nem tudjuk kezelni a népességfogyást. Benda úgy véli, ehhez társadalmi megújulásra van szükség. A magyar embereknek a szakrális szeretetcsaládra kell építeniük - tudjuk meg, és illusztrációnak még egy József-Mária-Kisjézus képet is kapunk a kivetítőre.

max. biológiailag. Hiszen ahhoz, hogy pszichológiailag is rendben legyen, ahhoz már család kell, nem pusztán egy nő."

Világos nemi szerepek nélkül nehéz

Fertőző kultúrában élünk.

Mentális fertőzés szedi az áldozatait.

A tárgyközpontú szemlélet áttelepült a közgondolkodásra, és beférkőzött a családokba. Azért küzdünk, hogy pénzünk legyen, és hogy vásároljunk, és egymással is tárgyként bánunk.

A gyerekek meg csak kapni tanulnak meg, adni nem.

Még hogy a biológia nem számít. Bagdy Emőke Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mindezt Bagdy Emőke, a Károli Gáspár Egyetem professzor emeritusa mondta. Pedig ez az adni-kapni dolog lenne az, amitől a felnőtt felnőtt. E helyett mi van? A fiatalok 30 évesen is otthon vannak a mamahotelben, nem mozdulnak ki, játszanak a számítógépen, és hagyják, hogy az anyjuk etesse őket, mint a fiókákat.

A férfi és nő közötti kapcsolat, az egy szövetség.

De ehhez elköteleződés kell, és az, hogy világosak legyenek a nemi szerepek. Ebbe rondított bele az 1995-ös pekingi egyezmény, amely kimondja, hogy a biológia nem számít. Azaz mindenki maga döntheti el nemi identitását, ez akár már odáig is vezethet, hogy valaki csak úgy váltogatja a nemét - mondja Bagdy Emőke. Ez azonban már sok a közönségnek. Szuszognak, mormognak, sugdolóznak a nemváltogató emberek víziójára.

A gyermekeinknek azt kell kibontakoztatniuk, amijük van, ami adatott nekik.

Ebben pedig segítségre szorulnak. Egy gyermekben ugyanis 10 éves koráig önismereti zárlat van. „Persze van genetikai érzékenység, ezt kár tagadni.” Bagdy szerint ez azonban amolyan kulcsinger, lényegében el lehet fordítani, ahogy a kulcsot is el lehet forgatni a zárban. „Ne tegyük boldogtalanná gyermekeinket” - mondja a professzor szenvedélyesen.

A többi felszólalóval ellentétben ő igazi ovációt kap. Még javában tapsolnak, amikor leül.