Vágólapra másolva!
Tavaly minden negyedik lakáshitelt a Fundamenta Lakáskassza adta. 102 ezer otthon megszerzéséhez, felújításához kapcsolódott lakástakarék szerződés. Az átlagos kifizetés 1,7 millió volt, ennek szűk negyedét, 480 ezer forintot tett ki az állami támogatás. 
Vágólapra másolva!

Tavaly rekordösszeggel segítette a családok otthonteremtését a Fundamenta: megtakarítás és állami támogatás formájában

összesen 175 milliárd forintot folyósítottak

az ügyfeleik számára – mondta el Gergely Károly a Fundamenta Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója a cég évértékelő sajtótájékoztatóján.

A megtakarítás és az ehhez kapcsolódó hitel 102 ezer otthon megszerzéséhez, felújításához használták fel. Az átlagosan a lakástakarék-pénztári (ltp) szerződések keretében lakásra fordított összeg 1,7 millió forint volt, amiből 480 ezer forintot tett ki az állami támogatás. A tavalyi számokat elemezve az látszik, hogy a lakáskasszánál

minden 1 forint állami támogatás 6,6 forint beruházást hozott a lakás-takarékpénztárakon keresztül

a hazai lakáspiacon.

Itt a piac negyede

A 2015-ös évben 89 milliárd lakáshitelt folyósítottak. Kiss András ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint. Ez 25 százalékos részesedésnek felel meg a hazai lakáshitel-piacon. A hitelállomány 2015 végén 228 milliárd forintra emelkedett, a hitel- és betétállomány aránya ezzel az egy évvel korábbi 49-ről 60 százalékra nőtt.

Lakástakarék-pénztári szerződést minimum 4 évre lehet kötni, de vannak 8-10 éves szerződések is Forrás: 123rf.com

A 2015-ben folyósított hitelek 73 százalékát lakásvásárlásra, 15 százalékát lakásfelújításra, 5 százalékát lakásépítésre, 7 százalékát pedig hitelkiváltásra fordították az igénylők.

Tovább javult a portfolió hitelminősége. A 90 napon túli késedelem aránya 1,3 százalékra esett (a piaci átlag 15,3 százalék), a támogatott forinthiteleknél 3,8 százalék volt 2015-ben.

Menetelt az értékesítés

A Fundamentánál tavaly

158 ezer szerződés keretében 538 milliárd forint értékben kötöttek ltp szerződéseket,

ami 100 milliárd körüli növekedést jelent. Az átlagos szerződésösszeg 11 százalékkal nőtt, az új szerződők 66 százaléka a maximális 20 ezer forintos havi befizetést vállalja.

A szerződők 40 százaléka a régi szerződésének lejárta után ismét a Fundamentánál köti meg új lakáskassza szerződését, mindezzel együtt az értékesítés többségét az új ügyfelek általi szerződéskötések adják – mondta el Morafcsik László, értékesítési és marketing igazgató.

Az értékesítési hálózat szintén bővült 2200 főről 2500-ra. Ezzel a Fundamenta Személyi Bankár hálózata a legnagyobb pénzügyi közvetítői hálózat a hazai piacon.

Visszafogott osztalékpolitika

A Fundamenta Lakáskassza tavalyi adózás utáni eredménye 6,5 milliárd forint lett az egy évvel korábbi 6,8 milliárd forint után. Adó- és járulék jogcímen 5,7 milliárd forintot fizetett be az államkasszába.

A tavalyi év után sem vesznek majd ki többet a tulajdonosok, mint eddig: a 20 évvel ezelőtti alapítása óta

osztalékként az eredmény harmadát fizetik ki.

Ez eddig összesen 9,8 milliárd forint volt. A profit fennmaradó része a cégben marad: a Fundamenta így már 28 milliárd forint saját tőkével rendelkezik - érzékeltette Gergely Károly a cég masszív tartalékainak nagyságrendjét.

Ha kimondva nem is, ez utóbbi kérdésről részben a lakáskasszák versenytársaként néhány héttel ezelőtt Rogán Antal által bejelentett nemzeti otthonteremtési közösségről (nok) szóló hírekhez kapcsolódóan beszélhetett részletesebben a szakember. A nokról kérdésre válaszolva egyelőre annyit közölt: bíznak abban, hogy a kormány olyan konstrukciót dolgoz ki, ami a lakás-takarékpénztári piacnak és a jelzálog- és kereskedelmi bankoknak is a versenytársa lesz. Ehhez ugyanakkor véleménye szerint egy olyan intézményt kellene felállítani, amely mind a betétgyűjtésre, mind a hitelezésre rendelkezik jogosítványokkal, ami mellett megfelelő tőkeerővel bír majd.

Gergely Károly utoljára értékelte a Fundamenta megelőző évét: december 31-ével távozik a Fundamentától, nyugdíjba vonul. A bejelentéssel együtt közölte azonban azt is, hogy nincsenek kétségei azt illetően, hogy kemény ellenfél lesz a cég a piacon. Egy nagyon jól működő, összeszokott csapat dolgozott, akiknek egyben köszönetet is mondott az elmúlt két évtizedes munkáért.