Románia most nagyon megszívathat minket

Vágólapra másolva!
Csaknem 10 ezer magyar–román vegyes vállalatot büntethet meg a román adóhatóság az OECD új Transzferár Irányelve alapján, amennyiben elmulasztják benyújtani a transzferár-dokumentációjukat a hatóságnak, mutat rá a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária. A bírság mértéke akár az egymillió forintnak megfelelő összeget is elérheti.
Vágólapra másolva!

Harmincegy ország – köztük Románia – csatlakozott a 2016. január 27-én az OECD által kezdeményezett CBCR („Country-by-Country reporting”) bevezetésére irányuló, multilaterális egyezményhez, ami csaknem tízezer romániai érdekeltségű magyar leányvállalat adminisztrációs terheit növelheti. A 15 pontból álló BEPS program célkitűzései elsősorban a multinacionális vállalatok jövedelemátcsoportosításának megakadályozását és elkerülését, valamint a transzferárazással kapcsolatos átláthatóságot célozzák meg. Az egyezmény egyik kulcsfontosságú eleme a kötelező adatszolgáltatás: idén akár a teljes vállalatcsoportról is kiadhatnak információt minden érintett adóhatóságnak.

A magyar tulajdonban lévő romániai vállalatokat is érintő változás egyik legfontosabb pontja, hogy már nemcsak a tulajdonosi kör, hanem az ügyvezetés egyezése esetén is kapcsolt vállalkozásról beszélhetünk. Ezzel a változással viszont az eddigieknél is bővebb lehet a dokumentálandó ügyletek köre, a vállalkozás méretétől függően pedig súlyos pénzbüntetés sújthatja azokat a vállalkozásokat, amelyek elmulasztják határidőre benyújtani a kapcsolt tranzakciókra vonatkozó transzferár-dokumentációikat.

A változással kapcsolatban Békési Orsolya, a Baker Tilly Hungária transzferár-tanácsadási területének senior managere elmondta: „a romániai érdekeltségű hazai leányvállalatok ügyvezetőinek figyelembe kell venniük a két ország transzferárazással kapcsolatos eltérő jogi szabályozását, és gondoskodniuk kell a dokumentáció elkészítéséről, valamint benyújtásáról, amellyel az adóhatóság által kiszabott súlyos büntetési tételek elkerülhetővé válnak.”

A hatályos romániai jogszabályoknak megfelelően az országban működő nagyvállalatoknak az éves adóbevallással együtt idén március 25-ig, míg a kis- és közepes vállalatoknak a felszólítást követően 30 nap áll rendelkezésre, hogy a hatóságoknak benyújtsák azokat az anyagokat, amelyek a megelőző évben folytatott transzferárazással kapcsolatos ügyleteiket dokumentálják. Utóbbiaknál ugyanakkor egyes esetekben lehetőség van a benyújtási határidőt 30 nappal meghosszabbítani.

Nagyvállalatnak számít az a szervezet, amely az alábbi három kritériumot teljesíti: 1. teljes tőke éves szinten 35 millió lej (2,44 milliárd forint), 2. teljes éves árbevétel 17,5 millió lej (1,22 milliárd forint), a foglalkoztatottak létszáma minimum 50 fő. A két vállalkozási kategória közti különbség az adóhatóságnak befizetett adó mértékétől függ.

Abban az esetben, ha az adott vállalkozásnak nem sikerül határidőre benyújtani a dokumentációkat, a nagy- és közepes vállalatoknak 2700-3200 euró (kb. 840-990 ezer forint), míg a kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak 500-800 euró (kb. 155-280 ezer forint) közötti büntetést kell fizetni tranzakciónként.