Pénzt kapott a kormánytól a Richter

Richter Gedeon Nyrt., Debrecen
Debrecen, 2012. április 19. A Richter Gedeon Nyrt. zöldmezős beruházással épült, új biotechnológiai üzeme Debrecenben.
Vágólapra másolva!
A magyar kormány 5 milliárd forinttal támogatja a Richter gyógyszergyár 15 milliárd forintos biotechnológiai kapacitásbővítő beruházását - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.
Vágólapra másolva!

A debreceni kapacitásbővítés révén 125 új munkahely jön létre magasan kvalifikált speciális munkakörben. Az üzem fejlesztése az idén kezdődik, és 2018-ban fejeződik be.

A Richter Gedeon biotechnológiai üzeme Debrecenben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar gazdaság növekedése Szijjártó Péter szerint új fázist ért el azzal, hogy egyre több olyan magyar tulajdonosi hátterű közepes és nagyvállalat működik, amely képes önálló fejlesztésekre, és részesévé tud válni az ezt támogató rendszernek. A külgazdaság-orientált külpolitikának az is eredménye, hogy a magyar vállalatok a külpiaci lehetőségek bővülésével itthoni gyártási kapacitásukat növelik - jelentette ki a miniszter.

Értékek

A Richter munkájában a szellemi érték, az innováció meghatározó, árbevételük 12 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre, és fontosnak tartják a magyar szellemi erő itthon tartását - mondta el a tájékoztatón Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

A miniszter szerint

a Richter bizonyítja, hogy Magyarországon világszínvonalú, nagy hozzáadott értékkel rendelkező termékeket lehet gyártani,

és a kiváló minőségű termékek jelentős hányadát exportpiacon lehet értékesíteni. A magyar export rekordot döntött tavaly - emlékeztetett a miniszter, aki szerint ez nem lett volna lehetséges, ha a gyógyszerexport nem ér el ugyancsak rekordot.

Tavaly volt minden idők legmagasabb magyar gyógyszerkivitele,

4,5 milliárd euró értékben, ebből 1,2 milliárd a Richter kiviteléhez kötődik.

A Richter első számú exportpiaca Oroszország, a magyar kormány minden eszközzel támogatja a hazai gyógyszergyár ottani pozícióját, példaként említette, hogy a legutóbbi moszkvai látogatáson a legmagasabb szinten napirenden volt ez a téma, a soron következő magyar-orosz gazdasági vegyes bizottsági ülésen is szerepelni fog a Szijjártó Péter által az eseményen közöltek alapján a napirendek között.

Gyógyszergyártás Magyarországon

A 2015-ben jó évet zárt a hazai gyógyszergyártás, teljes termelési értéke 8,5 százalékkal növekedett, 822 milliárd forintot tett ki, a magyar gyógyszergyártásban dolgozók száma 25 százalékkal bővült, és elérte a 25 ezret.

A külgazdasági miniszter úgy értékelte, hogy Debrecen és a Richter együttműködése hatékony, a város vonzó befektetési célponttá vált, ahol további beruházások bejelentése várható.

Papp László, Debrecen polgármestere megköszönte a kormány támogatását, a Richter cég városba vetett bizalmát. Debrecen gazdaságfejlesztésében a technológiai iparágat, a magas hozzáadott értéket jelentő termelést preferálja, a város innovációs programja sikeres. A polgármester beszámolója szerint 2010 és 2015 között 50 százalékkal nőtt a város iparűzésiadó-bevétele.