A szélsőségesen laza monetáris politikát védte Draghi

2016.03.10. 17:25

Az Európai Központi Bank által jóváhagyott csomag segít kiaknázni a különböző monetáris eszközök közötti szinergiákat, hozzásegít, hogy lendületet kapjon az euróövezet gazdasága, és az infláció gyorsuló ütemben megközelítse a 2 százalékos célt - mondta az intézkedések bejelentését követő sajtótájékoztatón Mario Draghi, az EKB elnöke.

Az EKB azt várja, hogy mérsékeltebb ütemben ugyan, de folytatódik a gazdasági növekedés. A fellendülést ugyanakkor fékezi a feltörekvő országok gyengülő teljesítménye, a pénzpiacok volatilitása és a strukturális reformok vontatottsága.

Hosszabb távon marad az alacsony kamat

A növekedés a decemberben várt 1,7 százalék helyett csupán 1,4 százalék lesz az idén az euróövezetben, jövőre pedig csak 1,7 százalékra emelkedik a korábban jelzett 1,9 százalékkal szemben.

Draghi szerint a következő hónapokban az alacsony olajárak miatt még negatív infláció várható, és csak az év vége felé mozdulnak fölfelé a fogyasztói árak. Az EKB kormányzótanácsa úgy látja, hogy a kamatok hosszabb távon a jelenlegi szinten maradnak - mondta Draghi.

Meglepőt lépett az eurójegybank

Az EKB csütörtökön 0,05 százalékról nulla százalékra csökkentette irányadó kamatát, 60 milliárdról 80 milliárd euróra bővítette kötvényvásárlási programját és mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra módosította az EKB-nál elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétekre felszámított büntetőkamatot. A bank ezen kívül újabb hosszú távú refinanszírozási programokat jelentett be, és a vállalati kötvények egy bizonyos körére is kiterjesztette kötvényvásárlási programját.

Az EKB gazdaságösztönző akciója jóval ambiciózusabb, mint az elemzők várták.

Az irányadó kamat nullára csökkentésére nem számítottak, és a kötvényvásárlási programot is a vártnál jobban felduzzasztotta a bank. A piaci szereplők általában úgy vélték, hogy az EKB csak 10 milliárd euróval, havi 70 milliárdra bővíti a keretet.

Mario Draghi, az EKB elnökeForrás: AFP/Daniel Roland

A sajtótájékoztatón Draghi hangsúlyozta, hogy az EKB 25 tagú kormányzótanácsa „túlnyomó többséggel" hozta meg döntését, és jó hangulatú, konstruktív párbeszéd folyt. Német részről köztudomásúlag ellenzik Draghi nagyvonalú politikáját, azzal érvelve, hogy a bőségesen rendelkezésre álló olcsó pénz elkényelmesíti a kormányokat, és nem hajtják végre a szükséges, de politikailag kellemetlen strukturális reformokat.

Erős kétségek

Egyes elemzők szerint nem vet jó fényt az európai gazdaságra, hogy az EKB-nak ennyire szélsőségesen laza monetáris politikát kell követnie, és felteszik a kérdést, hogy mit húz elő a fiókból a bank, ha a globális gazdaság recesszióba süllyed.

Mások azt emelik ki, hogy a negatív kamat kétélű fegyver, mert rontja a bankok versenyképességét, ráadásul a pénzintézetek a díjak emelésével át fogják hárítani a terheket az ügyfelekre.

„Az sem világos, hogyan fogja segíteni ez a csomag a gazdaságot, ha senki sem akar hitelt felvenni" - mondta Wayne Lin, a QS Investors portfolió menedzsere.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK