Nullára vágták az eurókamatot

2016.03.10. 14:02

Az Európai Központi Bank 0,05 százalékról 0 százalékra csökkentette irányadó kamatát csütörtöki kamatdöntő ülésén.

A bank ezenfelül a tavaly márciusban beindított havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját áprilistól kezdve 20 milliárd euróval, havi 80 milliárd euróra bővítette, valamint március 16-tól mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra módosította az EKB-nál elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétekre felszámított büntetőkamatot.

Az EKB közölte, hogy újabb négy hosszú távú célzott refinanszírozási programot (TLTRO) indít, amelyek célja a nem pénzügyi szektor hitelezésének élénkítése. Az EKB kiterjeszti továbbá kötvényvásárlási programját az euróövezetben bejegyzett bankszektoron kívüli vállalatok euróban denominált befektetésre ajánlott besorolású kötvényeire.

A bejelentett lépések közül a betéti ráta 10 bázispontos csökkentése nem érte váratlanul a piacot. Az alapkamat 0,05 százalékról 0-ra vágása, illetve az EKB gazdaságösztönző akciójának mérete meghaladta az elemzők várakozását.

Mario Draghi, az EKB elnöke 14.30 órakor sajtóértekezleten ismerteti a döntés alapjául szolgáló megfontolásokat és az EKB esetleges további lépéseit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK