Nagyobb a szabadság nálunk, mint Nyugaton

Orbán Viktor; Matolcsy György
Budapest, 2016. március 10. Orbán Viktor miniszterelnök (b) kezet fog Matolcsy Györggyel, a Magyar Nemzeti Bank elnökével a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján az Intercontinental Hotel Budapest konferenciatermében 2016. március 10-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint tökkelütöttek vagyunk. Matolcsy György szerint nyerésre állunk az államadósság ellen. Varga Mihály szerint újra kell iparosodnia Magyarországnak. Parragh László szerint tenni kell, hogy a munkaerő nem menjen külföldre. Az Origo a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján járt.
Vágólapra másolva!

Az Intercontinental Hotelben süppedős szőnyeg és rusztikus parketta borítja az első emeletet. Az emelet tele van öltönyös férfiakkal, hölgyek csak elvétve fordulnak elő közöttük. Itt lesz a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitója. Parragh László kamaraelnök mellett Varga Mihály, Matolcsy György és Orbán Viktor is beszél. Fontos helyen járunk.

Van már pár kokárda

Az évnyitót svédasztalos reggeli előzi meg. A meghívottak dizájnos péksütemények és friss gyümölcsök között válogathatnak. Itt még a gyümölcslét és a kólát is pezsgőspohárban szolgálják fel. A reggelizők egy panorámaablakon keresztül rálátnak a budai várra. Közeleg az ünnep, nem egy öltönyön ott a kokárda.

„Nem voltál ott tegnap, megittam a pezsgőt helyetted is.” „Nem emlékszik rám? Még polgármester volt, amikor találkoztunk.” A legtöbben magyarul beszélgetnek, de német nyelvű társalgást is hallunk itt-ott.

Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Parragh László, az MKIK elnöke a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján az Intercontinental Hotel Budapest konferenciatermében Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az előadók csapata 10 perc udvariassági késéssel fut be. Matolcsy György, Varga Mihály és Parragh László a miniszterelnök után lépnek be a terembe. Eddigre már megtelt a konferenciaterem. Az első sor feláll, Orbánék pedig mindenkivel kezet fognak.

Három veszély fenyegeti Magyarországot

Orbán Viktor Demján- és Csányi-idézetekkel nyit. „A gazdasági válság idején a gazdaságnak nem kell normatívnak lennie” és „nem új adókat kell kivetni, hanem a régieket beszedni.”

A kormányfő nem hiszi, hogy a kormánynak kell a gazdaságot irányítania.

A kormány csak az egyik szereplője a gazdaságnak.

A miniszterelnök gondterheltnek tűnik, mintha a megszokottnál kevesebbet sziporkázna.

„Megakadályozható-e, hogy elmenjenek a fiataljaink külföldre? - teszi fel a kérdést.

Orbán Viktor szerint nincs semmi baj azzal, ha a fiatalok szűknek érzik az ország határait.

Ez csak a magyaros, fiatalos kalandvágy. A gond akkor van, ha nem jönnek vissza.

Orbán Viktor szerint a fiatalok kalandvágyból mennek külföldre Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

- mondja a miniszterelnök. A korábban kiszervezett döntési rendszert megszüntetik. Pályázat kiírásakor determinálódnak a döntések, ezt a gyakorlatot akarják megszüntetni. Felállítanak majd egy, az államigazgatásban dolgozókból álló pályázatbíráló szaknévsort – a kormányfő szerint ez a szisztéma gyorsabb és átláthatóbb lesz.

Szerinte vége azoknak az időknek, amikor a Nyugat mindent jobban tudott nálunk, és elég volt őket utánozni.

A magyar út viszont azt sem jelentheti, hogy elvből a kukába dobunk minden, Nyugatról jövő gondolatot, csak azt, hogy hadd szelektáljunk már a világban keringő elméletek között. Ehhez bátorság kell, de szerencsére

mi szabadabbak vagyunk, mint a Nyugat,

ahol mindenkinek a mainstreamet kell követnie. Jó példa erre, hogy a kapcsán milyen egyoldalú odaát a kommunikáció, és milyen sokoldalú mifelénk. migráció

Orbán megígéri, hogy újragondolják a cafeteria-rendszert, majd elmondja, hogy a közmunkaprogram nem tökéletes, de azért jó. Azt is megjegyezi, hogy a közmunka csak egy állomás a munkaerőpiacra vezető úton.

Orbán Viktor a megszokottnál kevesebbet sziporkázott beszédében Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Három komoly veszély leselkedik ma Magyarországra - tudjuk meg. Az elsők mi saját magunk vagyunk, hiszen az elmúlt 25 évben rengeteg kapitális hibát vétett az aktuális kormány.

- mondta önkritikusan a kormányfő.

A második veszély a migráció Orbán Viktor szerint. Viszont

ha meg tudjuk őrizni kulturális (nem etnikai) homogenitásunkat, akkor az versenyelőny lesz a bevándorlókkal tömített Nyugattal szemben

- derül ki. A harmadik veszély az Európai Unió stagnálása. Ezzel az a gond, hogy nem igazán tudjuk elhárítani. Alkalmazkodnunk kell hozzá - mondta Orbán.

Csak akkor jönnek haza, ha teszünk érte

Parragh László a gazdaság dicsérgetésével kezdi beszédét. Elismerően szól a duális képzésről, ugyanakkor megjegyzi, hogy míg Németországban a diákok komoly hányada tanul ebben a formában, addig nálunk négyszázan. Az oktatás kapcsán Parragh odaszúrt finoman a kormánynak. Szerinte a jelenlegi problémákat meg lehetne oldani, ha a megfelelő emberek vannak a megfelelő pozíciókban.

Parragh László, az MKIK elnöke szerint meg lehetne oldani az oktatási problémákat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Valószínűleg nem a szintén vendég Varga Mihályra gondol, aki hosszan méltatja az elmúlt évek gazdaságpolitikáját. A nemzetgazdasági miniszter a szokott visszafogottsággal beszél.

Olyan kifejezéseket használ, mint fordulópont, stabil pálya, historikus adat.

Kiderül, hogy folytatni kell az adósságcsökkentést, hogy durván nő a gazdaság, hogy újraiparosításra van szükség, a kormány támogatja az elektromos közlekedést és a beruházásokat, hogy a

NAV kisebb és rugalmasabb lesz,

hogy különválasztják a jó adózókat és a rosszakat, valamint hogy még sosem állt olyan jól a büdzsé, mint az idei év elején. Varga Mihály egyik kitűzött célja, hogy belátható időn belül hiány nélkül működjön a magyar állam.

Fontos bejelentések a MKIK évnyitó ülésén:
- Az uniós pályázatok értékelésére új rendszert dolgoznak ki.
- Készpénzesítik a cafeteriajuttatásokat.
- Új munkaprogram azoknak, akik a közmunkaprogramba sem tudnak részt venni.

Felzárkózás

Matolcsy egy nagyon komplex grafikon- és adathalmazzal érkezik. A jegybankelnök hozza a szokásos professzorimidzset. Lelkesen gesztikulálva, mesemondói stílusban magyaráz. A fordulópont kifejezés többször is előjön a beszéde során.

A lényeg, hogy a magyar gazdaság eddigi fordulópontjai mind arra voltak, hogy megágyazzanak a legfontosabb fordulópontnak,

a versenyképességi fordulatnak, amivel felzárkózhatunk a nyugat-európai országok mellé.

Kiderül az is, hogy Magyarország nyerésre áll az államadósság elleni küzdelemben.

Matolcsy György azt mondta, jól állunk az államadósság elleni küzdelemben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarország pedig a következő 20-25 évben sikeresen felzárkózhat az EU-hoz.

Elindultunk ezen a pályán, de versenyképességi fordulat kell. Nincs királyi út, nincs varázseszköz, ezért magunknak kell, mérlegelve a lehetőségeinket és a korlátainkat, elérni a változást - mondja a jegybank elnöke.