Sok hűhó semmiért

2016.03.11. 11:52

Február az év elejéhez hasonlóan lejtmenettel indult, ám a hónap közepétől megfordult a trend, így a vezető részvénypiaci indexek végül csak kis mínuszokban zárták a hónapot.

Január végén egy nagy zuhanást követően éppen erősödni látszottak az indexek. Nos, ez az erősödés nem bizonyult kitartónak, február elejére ugyanis az oroszok cáfolták, hogy az OPEC-cel bármiféle kitermelés korlátozó együttműködésről tárgyalnának, ezért az olaj árfolyama ismét a mélybe zuhant és vele estek az irányadó részvényindexek is – mondta a Pioneer Alapkezelő elemzője.

A mélybe rántotta az olajár zuhanása az indexeketForrás: AFP/Adek Berry

„Az elemzők sorra jelentek meg az olaj ára miatt bedőlő szektorokról, bankokról és komplett feltörekvő gazdaságokról szóló írásaikkal, ennek köszönhetően a befektetőkön kisebb pánik lett úrrá” – festi le a helyzetet Piegl Máté, a Pioneer elemzője. Márpedig vevők nélkül az egyébként nem rossz állapotú fejlett régiók tőkepiacai sem tudnak emelkedni, így a fejlett tőzsdékre is az árfolyamok lejtmenete volt a jellemző.

Később a hónap folyamán valamiféle orosz-OPEC megállapodást csak sikerült tető alá hozni, ám ez leginkább annyit tudott demonstrálni, hogy van párbeszéd a felek között. A megállapodás tartalma azonban lényegesen elmaradt attól, amiben az olajpiac optimistább fele reménykedett: a kitermelés visszafogásáról szó sincs, amit elfogadtak az annyi, hogy az amúgy rekordszinten álló kitermelést tovább már nem növelik a felek.

A megállapodás ennek megfelelően csalódást keltett, a tárgyalások hírére feljebb kúszó olajárak ismét visszaesetek. A WTI ára végül 33 dolláron zárta a hónapot, ami azért messze van a januári 20 dolláros várakozásoktól, úgyhogy az összkép nem teljesen negatív. A hó közi mélypontok ledolgozását néhány kedvező európai és amerikai makroadat is megtámogatta, így a fejlett piacok nagyjából ott zárták a februárt ahol kezdték. Sok hűhó semmiért.

Forrás: Bloomberg

A hazai kötvénypiac februárban is stabil maradt, a kockázatosabb időszakokban sem volt hozamemelkedés. A hónap végén még csökkeni is tudtak a hozamok, főleg a hosszabb lejáratokon, ezért a kötvényárfolyam indexek szép teljesítményt nyújtottak.

Forrás: Bloomberg

A BUX index a Richter miatt alulteljesítő volt. A vállalat 2015 negyedik negyedéves gyorsjelentése a várakozásoknál kedvezőbb lett, azonban a management viszonylag kedvezőtlen és pesszimista jövőképet vázolt fel a befektetőknek, így a részvényárfolyam 5400 közeléből egészen 4860-ig esett. A többi magyar blue-chip papír árfolyama továbbra is stabil maradt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK