Túljutott a mélyponton az olajár

2016.03.11. 11:55

Az olajár valószínűleg túljutott a mélyponton, minthogy az Egyesült Államok és más OPEC-en kívüli országok termelése gyorsan csökken, és az iráni olajszállítások messze nem emelkedtek drámaian - áll az Nemzetközi Energia Ügynökség márciusi olajpiaci jelentésében.

A szervezet becslése szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén kívüli államok termelése 2016-ban napi 750 ezer hordóval, napi 57 millió hordóra csökken. Ezen belül csupán az Egyesült Államok termelése napi 530 ezer hordóval esik vissza.

Csökkentek az olajkészletek

A globális olajszállítások februárban napi 180 ezer hordóval, 96,5 millió hordóra csökkentek, ezen belül az OPEC termelése napi 90 ezer hordóval, 32,61 millió hordóra mérséklődött. Ugyanakkor az embargó alól felszabadult Irán visszatérése az olajpiacra nem járt drámai következményekkel. A becslések szerint Irán termelése februárban csak napi 220 ezer hordóval nőtt, és egyelőre úgy látszik, hogy Teherán fokozatosan építi ki pozícióit, noha korábban azt helyezte kilátásba, hogy napi egy millióval többet dob piacra. Ezeknek a tényezőknek az eredőjeként februárban csökkentek a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamainak olajkészletei."Ami az árakat illeti, mintha látszana a fény a hosszú és sötét alagút végén" - írja a jelentés, de hangsúlyozza: a dolgok jó irányba mennek ugyan, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy 2017 folyamán mikor áll be a várva várt egyensúly az olajpiacon.

Túl a nehezén

Az olaj ára januárban 2003 óta nem látott mélypontra, hordónként 30 dollár alá süllyedt, 2014 közepe óta 70 százalékkal zuhant. Később megszilárdult a piac, miután több exportáló ország bejelentette, hogy a januári szinten befagyasztja termelését.

Az amerikai WTI típusú olajat péntek délelőtt hordónként 38,60 dolláron, a globális referenciaként szolgáló Brent minőséget pedig 40,72 dolláron jegyezték.