Cafeteria: Rogán nyárra ígér tiszta helyzetet

Erzsébet-utalvány, Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, hideg és meleg étkezési utalvány, cafeteria
Vágólapra másolva!
Ha a munkaadókkal való egyeztetések a kellő ütemben lezárulnak, akkor legkésőbb nyárra megszületnek azok a döntések, amelyek alapján tisztán látni, miként működik majd az új cafeteria-rendszer - mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az állami rádióban.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője azt mondta: idén még működőképes a cafeteria-rendszer, a változásokat 2017. január elsejétől kell elindítani, ezért a cafeteria szinte minden kormányülésen téma valamilyen formában. A miniszter kiemelte, hogy olyan rendszer kidolgozása a cél, amely a növekvő gazdasági teljesítményből minél többet odaad az embereknek a gazdasági teljesítmény sérülése nélkül. Rogán Antal hangsúlyozta, hogy a brüsszeli döntés nyomán már nemcsak a cafeteria megmentése, hanem egy kedvezőbb megoldás kidolgozása a cél.

Még néhány hónap, és megszűnik Forrás: MTI/Kollányi Péter

Üdültetés, béremelés

Az eddig ismert cafeteria-rendszer egy része valószínűleg a gyermeküdültetés, illetve a turizmus fejlesztésére fordítható támogatási rendszerként fog működni a jövőben. Emellett a kormány azt szeretné, hogy legyen a béremeléseknek járulékmentes része, ezáltal a béremelés nem jelent pluszterhet a munkaadók és a munkavállalók számára sem, azonban ez az összeg nem számít bele a nyugdíjalapba. Erről folyik az egyeztetés jelenleg a munkaadókkal, a miniszterelnök bejelentése sem végleges döntést jelent, hanem azt, hogy a javaslat véleményezésére kérte fel a szervezeteket - jegyezte meg a miniszter.

Nem biztos, hogy a magyaroknak jó lett volna

Rogán Antal arra a felvetésre, hogy a külföldi multinacionális cégek cafeteria-rendszerbe való beengedésével Brüsszel elégedett lett volna, úgy válaszolt: lehet, de nem biztos, hogy a magyar emberek jól jártak volna, mivel jelentős mennyiségű profit áramlott volna ki az országból. Ehelyett viszont az Erzsébet-utalvány rendszerén keresztül beáramló összegeket visszafordította a kormány gyerekszálláshelyek fejlesztésére és gyerekek üdültetésére - fűzte hozzá.