Gyűlölt részvény tarol a Wall Streeten

bánya bányászat réz
A Gigantic Komatsu 930 truck arrives at the Los Bronces copper mine of the Anglo American Coorporation, 60 Km from Santiago, on December 27, 2011. Chilean state mining firm Codelco said on January 2, 2012 it was exercising its option to buy a 49 percent stake in a copper mining venture held by Anglo American in the latest twist of a long legal battle. Less than two weeks after the London-based firm filed a breach of contract suit against Codelco, the Chilean group -- the world's top copper producer -- said it had filed documents with market regulators to exercise the purchase option based on a 1978 contract between the two firms. AFP PHOTO/ARIEL MARINKOVIC
Vágólapra másolva!
Az amerikai részvénypiac egyik leginkább megvetett papírja hatalmasat ralizott az elmúlt időszakban. A Freeport-McMoRan a magas érdeklődés mellett erősen kilőtt, ahogy a nyersanyagpiac összeszedte magát.
Vágólapra másolva!

A Freeport-McMoRan az S&P 500 index egyik vezető részvénye, és miközben a legmagasabb érdeklődéssel bír a parketten, a papír 2016-ban 40 százalékot emelkedett. Ezzel pedig a magas kapitalizációjú index negyedik legjobban teljesítő részvényének számít – írja a CNBC.

A világ egyik legnagyobb bányavállalatának felívelése akkor kezdődött, amikor az olaj és a réz nemrégiben fordulatot vett, és 50, illetve 16 százalékot emelkedett a legutóbbi 52 hetes mélypontjához képest. Noha a Freeport papírját sokan kifejezetten utálják, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntő ülése előtt

számos befektető figyelmét felkeltette.

A CNBC-nek nyilatkozó elemző szerint ugyanis a Fed nem lesz képes tartani az eltérő monetáris politikát más nagy jegybankokkal szemben, és muszáj lesz alkalmazkodnia. Todd Gordon hozzátette, ez nyomást helyez majd a dollárra, és tovább növelheti a teret felfelé a nyersanyagok számára.

Az olaj talpra állása nagyot lendített a bányacég árfolyamán Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

A TradingAnalysis.com alapítója kiemelte, a Freeport lehet a jelenség egyik legnagyobb kedvezményezettje, és a részvény akár még egy ennél nagyobb mértékű kitörés határán is állhat. A Freeport lejtmenete ugyanis megtört, és tisztán a részvény tisztán felfelé ível.

Január közepén a Freeport papírja 52 hetes mélypontra zuhant, és elérte a 3,52 dollárt. Ezt követően azonban

175 százalékot ralizott, ahogy az olaj ára elkezdett talpra állni.

A részvény pénteken 9,55 dolláron zárt.

Ráadásul Gordon úgy látja, hogy a Freeport felmehet a 12 dolláros tartományba is, ami további 24 százalékos emelkedést lenne a jelenlegi állásához képest.