Gyűlölt részvény tarol a Wall Streeten

2016.03.14. 09:58

Az amerikai részvénypiac egyik leginkább megvetett papírja hatalmasat ralizott az elmúlt időszakban. A Freeport-McMoRan a magas érdeklődés mellett erősen kilőtt, ahogy a nyersanyagpiac összeszedte magát.

A Freeport-McMoRan az S&P 500 index egyik vezető részvénye, és miközben a legmagasabb érdeklődéssel bír a parketten, a papír 2016-ban 40 százalékot emelkedett. Ezzel pedig a magas kapitalizációjú index negyedik legjobban teljesítő részvényének számít – írja a CNBC.

A világ egyik legnagyobb bányavállalatának felívelése akkor kezdődött, amikor az olaj és a réz nemrégiben fordulatot vett, és 50, illetve 16 százalékot emelkedett a legutóbbi 52 hetes mélypontjához képest. Noha a Freeport papírját sokan kifejezetten utálják, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntő ülése előtt számos befektető figyelmét felkeltette.

A CNBC-nek nyilatkozó elemző szerint ugyanis a Fed nem lesz képes tartani az eltérő monetáris politikát más nagy jegybankokkal szemben, és muszáj lesz alkalmazkodnia. Todd Gordon hozzátette, ez nyomást helyez majd a dollárra, és tovább növelheti a teret felfelé a nyersanyagok számára.

Az olaj talpra állása nagyot lendített a bányacég árfolyamánForrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

A TradingAnalysis.com alapítója kiemelte, a Freeport lehet a jelenség egyik legnagyobb kedvezményezettje, és a részvény akár még egy ennél nagyobb mértékű kitörés határán is állhat. A Freeport lejtmenete ugyanis megtört, és tisztán a részvény tisztán felfelé ível.

Január közepén a Freeport papírja 52 hetes mélypontra zuhant, és elérte a 3,52 dollárt. Ezt követően azonban 175 százalékot ralizott, ahogy az olaj ára elkezdett talpra állni. A részvény pénteken 9,55 dolláron zárt.

Ráadásul Gordon úgy látja, hogy a Freeport felmehet a 12 dolláros tartományba is, ami további 24 százalékos emelkedést lenne a jelenlegi állásához képest.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK