Olajár, brit kilépés, amerikai választást: kockázatos év vár a cégekre

kilátás hangulat fény tisztulás  üzlet
Vágólapra másolva!
Bár a vállalatok pénzügyi vezetői világszerte úgy látják, hogy a britek esetleges kilépése az Európai Unióból alig érintené negatívan a nemzetközi üzleti kapcsolatokat, számos más kockázati tényező veszélyeztetheti a vállalatokat – derül ki egy friss felmérésből.
Vágólapra másolva!

A világ néhány legnagyobb vállalatának pénzügyi vezetői (CFO-k) optimistán tekintenek a jövőre, még akkor is, ha Nagy-Britannia a júniusi népszavazás után kilépne az Európai Unióból. A CNBC negyedéves kutatására válaszoló 48, különböző szektorokban dolgozó vezető 70 százaléka szerint ugyanis a Brexit nem változtatná meg a kilátásaikat, és valószínűleg tovább üzletelnének az Egyesült Királysággal.

Mindazonáltal 14,6 százalék szerint enyhén csökkenne az üzletkötések valószínűsége, de csupán 2,1 százalék mondta azt, hogy erősen csökkenne az üzletelés esélye. Külön érdekes, hogy szintén 2,1 százalék nyilatkozott úgy, hogy az esetleges kilépés még növelné is a kedvüket az üzleteléshez.

Visszafogott kamatemelés

A február 25. és március 8. között végzett negyedéves felmérésből az is kiderül, hogy a jelenlegi gazdasági és piaci helyzet következtében a pénzügyi vezetők csökkentették a várakozásaikat az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed idei kamatemelési ciklusával kapcsolatban.

A válaszadók 39,6 százaléka szerint a Fed 2016-ban csak egyszer szigorít majd,

de 25 százalék egyenesen úgy véli, hogy egyszer sem. A három vagy négy emelésre pedig mindössze 4,2 százalék készül.

Az USA-ban a belső fogyasztás a legfontosabb kockázati tényező Forrás: AFP/2011 Getty Images/Justin Sullivan

A kutatás eredményei emellett azt mutatják, hogy a világ különböző régióinak vezetői nagyjából hasonló irányokban gondolkodnak a jövővel kapcsolatban. Az egyetlen jelentős különbséget a legnagyobb külső kockázati faktor jelentette. Az Egyesült Államok pénzügyi vezetői például

a fogyasztói keresletet jelölték meg első helyen

(41,7 százalék), míg a második a kibertámadás lett (20,8 százalék). Ezzel szemben Európában (együtt a Közel-Kelettel és Afrikával) a feltörekvő piacok felől érkező kockázatok végeztek az élen (26,7 százalék), míg Kína lett a második az eurózóna lett 20 százalékkal. Ázsia ebből a szempontból elég egyöntetű választ adott, mivel az innen származó megkérdezettek elsöprő többsége (77,8 százalék) Kínát jelölte meg legfontosabb külső kockázatként.

Fejlődés nélkül

A különböző régiók

jelenlegi gazdasági helyzetének megítélésében

egyértelműen az Egyesült Államok szerezte meg a legjobb helyet, melyet az Egyesült Királyság követett. Talán kissé meglepő lehet azonban, hogy a harmadik helyre az eurózóna futott be, míg a legrosszabb megítélést Oroszország és Brazília kapta.

Nem sok jót jósolnak Brazíliának Forrás: 123rf.com

Érdemes megjegyezni azonban, hogy a válaszadóknak egy 5-ös skálán kellett értékelniük a területeket (ahol az 1-es az „erősen hanyatló”, míg az 5-ös az „erősen javuló”), és még az USA is csupán 3,511 pontot ért el, ami lényegében egy izmos stabilitást (de még nem javulást) jelent.

Olaj és technológia

Volt még egy vélemény, amely igencsak tarolt, jelesül, hogy mely szektorban látják a válaszadók a legnagyobb növekedési potenciált a következő hat hónapban. Itt a technológiai szektor úgy ért el 39,6 százalékot, hogy a második egészségügy csupán 20,8 százalékot kapott. Izgalmas azonban, hogy a harmadik helyre az energiaszektor futott be 12,5 százalékkal.

Az is kiderült mindemellett, hogy a globális CFO-k szerint jelenleg

még mindig túl alacsony az olaj ára.

Arra a kérdésre, hogy 2016-ban milyen volna számukra az ideális árfolyam, 33,3 százalék 50 és 59 dollár közötti hordónkénti tartományt jelölt meg, melyet 25 százalékkal követett a 40-49 dollár közötti érték. Egyébként egyaránt 4,2 százalék mondta azt, hogy 20 dollár alatti vagy 70 dollár fölötti árfolyamot szeretnének.

Kérdéses politika

Végül két politikai témáról is megkérdezték a vezetőket. Az amerikai republikánus előválasztás kapcsán érdekes, hogy míg decemberben a legtöbbek úgy vélték, hogy Marco Rubio viszi majd el a jelölést, mára

a válaszadók kétharmada Donald Trumpot gondolja befutónak.

Ezzel párhuzamosan ebben a választási időszakban a vállalati adóreform kérdését jelölték meg messze legfontosabbnak (45,8 százalék) a CFO-k, míg a második (12,5 százalék) a Fed és a monetáris politika lett.