Egy tech kiállítás, amin senkit nem érdekelnek a kütyük

2016.03.16. 06:11

Végre egy informatikai kiállítás, ahol a csúcstechnika van jelen, mégis odaférünk a kiállítók eszközeihez egy hosszabb kipróbálásra. A német CeBIT ma már sokkal szakmaibb rendezvény, rengeteg a felsővezető és az újságíró. Elsősorban az új üzletekre koncentrálnak itt, nem arra, hogy megmutassák legújabb termékeiket a cégek. Az ötnapos rendezvényen több magyar cég és startup is képviselteti magát. Őket is sorra látogattuk, de beszámolunk a legérdekesebb itt látott fejlesztésekről is. 

Hétfőtől péntekig várja a látogatókat a legnagyobb német informatikai kiállítás, a CeBIT Hannoverben. Az esemény büszke arra, hogy három látogatóból legalább egy top manager. 

Inkább szól ez a rendezvény az új üzletekről és a kapcsolatokról, mintsem a legújabb fejlesztések bemutatásáról. 

A sok öltönyös nekünk csak könnyebbé teszi, hogy kipróbáljunk olyan fejlesztéseket is, amelyekhez más kiállításokon egyszerűen nem férünk oda. Itt még a legújabb virtuális sisakban játszható játéknál sincsen sor. 

A CeBIT-en előfordul, hogy épp senkit nem érdekel a legérdekesebb virtuális kütyü sem. Itt egy Quake-szerű játékot lehetett kipróbálni, de mi voltunk az egyetlen vállalkozókForrás: Origo

Magyarok a CeBIT-en

Mivel itt elsősorban üzleti kapcsolatokat lehet építeni, természetes, hogy a nagyobb cégek mind jelen vannak a kiállításon. Megtelnek a kávézók melletti asztalok, rengeteg üzletet köthetnek. 

A pavilok nagy része is ehhez igazodik, a legtöbb helyen a kényelmes székek és a kávégép fontosabb, mint az, hogy a termékeket jól meg lehessen nézni. A Magyar Nemzeti Kereskedőház pavilonja is hasonlóan néz ki, itt van a legtöbb magyar cég a CeBIT-en. Egy külön épületben, a startupok között még találunk néhány kisebb hazai vállalkozást. 

A magyar pavilon és az öltönyösökForrás: Origo

Keksz és rágcsa

A nagy magyar pavilonnál 11 cég van. A startupoknál három magyar céget találunk. Utóbbiak az InnoTrade programmal jutottak ki a rendezvényre, amivel a Magyar Nemzeti Kereskedőház próbálja folyamatosan lehetőségekhez juttatni a startupokat. Olyan cégek mehetnek így ki világrendezvényekre, amelyeknek már van prototípusuk, és hajlandóak némi pénzt is áldozni a lehetőségért, a megjelenésért cserébe. 

Egy magyar startup a CeBIT-ől

Egy ilyen céget már be is mutattunk a rendezvényről, de sorban jönnek majd a többiek is, ahogy a legnagyobb érdekességeket is sorra kipróbáljuk. Van itt beszélő robot, szerverekkel fűtött épület, drónreptető akadálypálya és rengeteg érdekes előadás a jövő újdonságairól. 

Ezekről mind beszámolunk még a héten Hannoverből, a CeBIT-ről.