Csekkolhatja, hogy megérkezett-e a bevallása

szja bevallás
A jövedelemadó bevételek nőttek a legjobban
Vágólapra másolva!
A magánszemélyek február 1-ig tehettek bevallási nyilatkozatot, és megbízták a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt személyijövedelemadó-bevallásuk elkészítésével. Most megnézhetik, hogy az adó- és vámhatóság értesült-e a szándékukról.
Vágólapra másolva!

Az idén már nem kell időt szánni a személyijövedelemadó-bevallás elkészítésére azoknak a magánszemélyeknek, akik február 1-ig bevallási nyilatkozatot tettek és ezt a feladatot a NAV-ra bízták. Nyilatkozni a munkáltatónál vagy az adó- és vámhatóságnál lehetett. Márciustól már lekérdezhető, hogy a NAV értesült-e a nyilatkozatról.

Így érdeklődhet

Erről az Ügyfélkapu regisztrációval rendelkezők az eBEV Portál új elektronikus szolgáltatása, az „Adóhatósági adómegállapítással kapcsolatos lekérdezések” menüpont segítségével kaphatnak információt. Az ügyfélkapu megnyitása a NAV ügyfélszolgálatain soron kívül intézhető – közölte a NAV.

A söralátét helyett jött a bevallási nyilatkozat Forrás: Thinkstock

Azok, akik adóügyeiket eddig is a NAV telefonos Ügyféltájékoztató és Ügyintéző rendszerén keresztül intézték – azaz rendelkeznek a telefonos azonosításhoz szükséges PIN-kóddal –, a 06-40/20-21-22 telefonszámon tájékozódhatnak. A telefonos azonosításhoz szükséges PIN-kódot a „TEL” adatlapon lehet kérni, a kódot a NAV soron kívül képzi meg és továbbítja az adózó részére.

Ügyfélkapuval vagy telefonos PIN-kóddal nem rendelkezők a bevallási nyilatkozat beérkezéséről a NAV ügyfélszolgálatain tájékozódhatnak.

Kinek jó a bevallási nyilatkozat

Bevallási nyilatkozatot azok a

magánszemélyek tehettek, akik 2015-ben kizárólag munkáltatótól szereztek jövedelmet, kedvezményt nem érvényesítettek

és nem is fognak, nem tesznek önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, valamint nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot.