Ez már a cafeteriát is érinti

2016.03.16. 11:04

A kormány által benyújtott törvényjavaslat szerint a jövőben egy újonnan létrehozott szervezet, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány felelne a Kárpát-medencében élő magyar gyerekek üdültetésével összefüggő feladatok ellátásáért az Erzsébet-program keretében.

Az Erzsébet-programot eddig teljes egészében felügyelő Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány a továbbiakban is ellátja majd a szociális célú üdültetéssel és étkeztetéssel, valamint a szociális és gyermekvédelmi támogatások Erzsébet-utalványban történő folyósításával kapcsolatos feladatait, az Erzsébet-utalvány forgalmazásából származó bevétel terhére. Feladata marad a szociális üdültetés keretében a nyugdíjasoknak, a fogyatékossággal élőknek, a nagycsaládosoknak szóló programok megvalósítása. 

A gyermek- és ifjúsági programok, valamint táborok szervezésével kapcsolatos feladatok kerülnének át az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványhoz,  amely a központi költségvetésből az Erzsébet-program megvalósításához biztosított támogatás felhasználásával látja majd ezt el.
A zánkai és a fonyódi tábor tulajdonjoga a javaslat szerint az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványhoz kerül. 

Ez már a cafeteriát is érinti

A Napi.hu azt írja, a program a munkavállalók cafeteriajuttatását is tartalmazta, és tartalmazza a jövőben is. A javaslat szerint a személyi jövedelemadó (szja) törvény pedig úgy módosul, hogy a közcélú juttatások körében adómentes lesz a munka ellenértékének nem minősülő olyan juttatás, amelyet a magánszemély – az Erzsébet-programról szóló törvény szabályai szerint – az Erzsébet-program forrásaiból kap. 

Papírhajtogatást tanulnak diákok a tiszacsegei napközis Erzsébet-táborbanForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A juttatásokat a kormány állapítja majd meg, a törvényjavaslat csak a kereteket tartalmazza. Ezek a következők: a szociális üdültetés támogatása, a szociális étkeztetés támogatása, az ifjúsági és gyermekprogramok, a gyermek- és ifjúsági táborok támogatása. Szintén a kormány feladata lesz a szociális és gyermekvédelmi támogatások Erzsébet-utalványban történő folyósítására vonatkozó részletes szabályok kidolgozása. 

A javaslat az Erzsébet-program forrásául szolgáló Erzsébet-utalvány kibocsátásának, forgalmazásának szabályaira vonatkozó "jogalkotói felhatalmazást a feladatköre szerint jelenleg illetékes – a gyermek és ifjúsági ügyekért felelős – miniszterhez telepíti". 

Mi az az Erzsébet-program?

Az Erzsébet-programot 2012 nyarától működtető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt 1992-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a szociálisan rászorulók számára üdülési és gyógyszanatóriumi ellátást, illetve ezek igénybevételéhez kedvezményt biztosítson. 

A gyerekek a Balatonnál is nyaralhatnak kedvezményesenForrás: MTI/Nagy Lajos

Az Erzsébet-program az utóbbi két évtized legnagyobb szociális üdültetést megvalósító, illetve gyermektáboroztatási programjává, Európa legnagyobb volumenű szociálturisztikai projektjévé vált – olvasható a tervezet indokolásában. 

Készpénzesítik a cafeteriát 

Orbán Viktor az MKIK évnyitóján azt mondta, a cafeteria-rendszert jelentősen átalakítják. A miniszterelnök szavait úgy is értelmezhetjük, hogy megszűnik a mostani rendszer. A juttatásokat valószínűleg beépítik a bérekbe, egyelőre nem tudni, hogyan. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK