Jön a nagy olajtalálkozó

Az OPEC tavaly nem csökkentette az olaj kitermelési kvótákat
Az OPEC tavaly nem csökkentette a kitermelési kvótákat
Vágólapra másolva!
Április 17-én 15 OPEC- és OPEC-en kívüli olajkitermelő ország képviselője találkozik Katar fővárosában – jelentette be a katari energiaminiszter, aki jelenleg az OPEC elnöki pozícióját is betölti. Ezzel a globális olajkitermelés mintegy 73 százalékáért felelős államok képviselői ülnek majd le egy asztalhoz.
Vágólapra másolva!

Az áprilisi találkozó egyfajta folytatása lesz a múlt hónapban Dohában tartott tanácskozásnak, amelyen Katar, Szaúd-Arábia, Oroszország és Venezuela képviselői vettek részt – írta szerdai közleményében Mohammed Bin Saleh Al-Sada katari olajminiszter. Akkor az országok arról határoztak, hogy befagyasztják a kitermelést a 2016. januári szinten, és más kitermelőket is erre szólítottak fel.

Hétfőn az orosz energiaminiszter, Alexander Novak teheráni tárgyalása után arról számolt be, hogy

áprilisban megállapodást írhatnak alá, de Irán kivételével,

mivel a perzsa államnak a többéves szankciók után megvan a joga a kitermelésének fokozásához – írja a Reuters. A helyzet azonban nem teljesen konfliktusmentes, mivel Kuvait például amellett érvel, hogy minden vezető olajállam vegyen részt a befagyasztásban. Mindazonáltal a Reuters OPEC-es forrásai szerint az iráni kivétel nem jelentené a megállapodás halálát.

Irán kérdése

Ez egy visszaesés, de nem feltétlenül változtatna

a már kialakulóban lévő pozitív hangulaton

– mondta egy forrás, utalva arra, hogy Irán jelezte, nem kíván részt venni semmilyen befagyasztási projektben. Hozzátette, még mindig folynak tárgyalások egy lehetséges találkozóról a vezető kitermelők között.

Bajban a szaúdi bankrendszer

A Moody's szerdán stabilról negatívra vágta vissza Szaúd-Arábia bankrendszerének minősítését, mivel a hitelminősítő meglátása szerint a hitelkockázatok egyre nőnek az ország egész pénzügyi rendszerében. Az intézet jelezte, várakozásaik szerint a tartósan alacsony olajár, illetve az állami kiadások ebből eredő csökkentése végső soron nehézségeket jelent majd a szaúdi bankrendszernek – írja a CNBC.

A Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára egyébként szerdán elérte a 39,5 dolláros szintet is, miután januárban 27,10 dollárral 12 éves mélypontra szakadt. Miután pedig egyesek szerint már az 50 dolláros olajárral szemez a piac, márciusban az alapmenedzserek is elkezdtek visszatérni a nyersanyagokhoz.

Mindenkire szükség van

A források egyébként még hétfőn számoltak be arról, hogy április közepén összejöhet a találkozó, amelyen megtárgyalhatják és véglegesíthetik a befagyasztásról szóló megállapodás részleteit. Az egyik nyilatkozó hangsúlyozta azonban, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni a többi kitermelő országot. Az viszont nem volt világos, hogy az eredeti négy államon kívül pontosan kik lesznek a tanácskozás résztvevői.

Döntő tanácskozás jöhet a kitermelés csökkentéséről Forrás: AFP/Haidar Mohammed Ali

Kuvait és az Egyesült Arab Emírségek például már jelezték, hogy csatlakoznak a befagyasztáshoz, ha mások vezető kitermelők így tesznek, azonban eddig még nem kaptak meghívót.

Különösen fontos lenne azonban Irak csatlakozása

a megállapodáshoz, amely 2015-ben az OPEC kínálatbővülésének legnagyobb részét adta. Reményre ad okot, hogy Bagdad hétfőn jelezte, elfogadhatónak tartja a befagyasztást, arra hivatkozva, hogy az alacsony olajár komoly károkat okoz a kitermelőknek.