Eldőlt, Budapest kikkel indul harcba az olimpiarendezésért

olimpia, zászló, láng
RUSSIAN FEDERATION, Sochi : The Olympic flag flutters near the Cauldron at the Olympic Park during the 2014 Sochi Winter Olympics on February 12, 2014. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
Kiválasztották a budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat nemzetközi tanácsadóit, akik mögött több sikeres rendezés és pályázás is van már. A magyar főváros az EKS, az M-IS és a PwC alkotta konzorciummal indul harcba a 2024-es olimpiarendezésért. A konzorcium megbízási díja összesen nettó 5,15 milliárd forint. Ez az összeg már része a korábban elfogadott 15 milliárd forintban maximalizált pályázati keretnek, ez tehát nem azon felüli összeg. 
Vágólapra másolva!

Lezárult a 2024-es, budapesti olimpiai és paralimpiai játékok pályázatának nemzetközi tanácsadójának kiválasztására kiírt nyílt közbeszerzési pályázat, amelynek az eredménye az uniós közbeszerzési értesítőben (TED) már meg is jelent.

Három nagy nemzetközi tanácsadó céggel kötöttek szerződést, akik konzorciumként indultak a nyílt nemzetközi tenderen. A budapesti pályázat sikerért dolgozik a jövőben

  • az Event Knowledge Services SA (EKS),
  • az M-Intergrated Solution Ltd. (M-IS),
  • és a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. (PwC).

Kikkel indulunk az olimpiáért?

A PwC-t már ismerjük, ők jegyzik a megvalósíthatósági tanulmányt is, amellyel korábban több cikkben is foglalkoztunk – az olimpia költségeiről először itt írtunk, míg az utóhasznosításról itt olvashat. A cég egyébként 2000 óta összesen nyolc téli és nyári olimpia kapcsán adott már tanácsokat.

A konzorciumot vezető EKS nagy nemzetközi sportversenyek, globális események pályázataiban és szervezésében is jártas cég, ráadásul a lausanne-i tanácsadók a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) is szoros kapcsolatot ápolnak.

2000 és 2018 között minden olimpián stratégiai tanácsokat nyújtott a rendezőknek.

A cég vezetője, Craig McLatchey a sydney-i olimpián az igazgatóság tagjaként, valamint a NOB-hoz köthető, Olympic Games Knowledge Services korábbi vezérigazgatójaként mély betekintést szerzett a sportrendezvények világába szervezési és értékelési oldalról egyaránt. A cégvezetőt nem mellesleg olimpiai aranygyűrűvel is kitüntették.

A nemzetközi tapasztalat már adott a sikeres pályázáshoz Forrás: AFP/Adrian Dennis

A londoni M-IS különböző világversenyek és olimpiák kommunikációjában és szervezésében is kiemelt tapasztalattal bír. A tanácsadó cég partnerei között városokat, kormányokat, nemzeti olimpiai bizottságokat, sporttal kapcsolatos jogtulajdonosokat és nemzetközi sportszövetségeket egyaránt találni.

Az M-IS részt vett többek között a Madrid 2020, a Szocsi 2014, a London 2012, a Peking 2008 vagy a Torino 2006 játékok előkészítésében és pályázatában.

A három cég alkotta konzorcium 20 hónapig dolgozik együtt a magyar partnerekkel a pályázat sikeréért.

Erre kell figyelni a pályázat során

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2017 szeptemberében Limában dönt a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok helyszínéről.

A konzorcium tagjaitól az Origo úgy tudja, hogy a budapesti pályázatot, angol és francia, valamint szükségszerűen más nyelveken, a NOB-nak leadott, mindennel együtt több ezer oldalnyi pályázati anyagban, szóbeli tárgyalásokon, a NOB tagságának, a nemzetközi sportszövetségeknek tartott prezentációkon, a nemzetközi sajtóval való kapcsolattartáson keresztül kell bemutatni a következő másfél év során.

A magyar olimpiai csapat legújabb formaruhája Forrás: MTI/Kovács Tamás

A pályázati anyagoknak részletesen ki kell térniük

  • a sportlétesítményekre,
  • az olimpiai helyszínekre,
  • az olimpiai falura,
  • a nagyközönség, a hivatalos vendégek, az újságírók és a külföldi személyzet szállástervezésére,
  • a közlekedéstervezésre és közlekedési intézkedésekre,
  • a közlekedési és infrastrukturális beruházásokra,
  • a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra.

Természetesen fontosak a biztosítási, bűnmegelőzési, a beutaztatással, vízummal kapcsolatos kérdések, az időjárási viszonyok, a doppingellenőrzés és a várostervezés is. Ezenfelül megnyugtató válasz szükséges az olimpiai játékok költségvetésének fedezetére, a gazdaságosságra, a játékok pozitív örökségére, a társadalmi és gazdasági hatásainak kérdéseire.

A budapesti olimpia 21 napig tartana, minimum 28 sportág szereplésével, körülbelül 15 ezer sportoló részvételével.

A látogatók száma 1 millióra tehető, a versenyeket várhatóan 6 milliárd televízió-néző fogja követni. A békeidők legnagyobb eseményét kell most részletesen megtervezni a pályázati szakaszban.

Meggyőznék a NOB-ot

A tapasztalt nemzetközi tanácsadók segítségével Budapestnek olyan részletes olimpiai tervet kell készítenie, amely egészében és minden részletében alapos, és amely meggyőzi a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot arról, hogy Budapest megbízható, biztonságos helyszíne lenne a világ legnagyobb eseményének, és a budapesti olimpia páratlan élményt nyújtana sportolóknak és nézőknek egyaránt.

A győzelemhez a budapesti olimpiai tervnek és pályázatnak jobbnak kell lennie a párizsi, a Los Angeles-i és a római pályázatnál,

miközben Budapest hatvan éve nem is pályázott olimpiára, és még sosem rendezett olimpiát.

A pályázat során kapcsolatot kell tartani 92 NOB-taggal, 28 nemzetközi és hazai sportszövetség képviselőivel, 205 nemzeti olimpiai bizottsággal, sportolókkal és olimpikonokkal, illetve azok képviselőivel, kiemelt közvetítési jogok birtokosaival, kiemelt médiák érintettjeivel, illetve egyéb, a pályázat szempontjából fontos, mintegy száz további kulcsszereplővel.

Mennyi az annyi?

Az EKS, az M-IS és a PwC alkotta konzorcium megbízási díja összesen nettó 5,15 milliárd forint. Ez az összeg már része a korábban elfogadott 15 milliárd forintban maximalizált pályázati keretnek, ez tehát nem azon felüli összeg.

A három tanácsadó cég összesen több mint 5 milliárd forintos megbízást kapott Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

A Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-t a Magyar Olimpiai Bizottság a fővárossal közösen hozta létre az olimpiai pályázathoz kapcsolódó feladatok kezelésére, azért, hogy Budapest sikeres pályázatot nyújthasson be a 2024-es olimpia megrendezésére.

Az Origo korábban rákérdezett a cég vezető tisztségviselőinek béreire, amik nettó 800 ezer és 1,14 millió forint között mozognak.