Dominóhatástól retteg a kötvénypiac

2016.03.17. 10:26

Egyre nagyobb kockázatot jelent az energiaszektor vállalati kötvényeinek bedőlése, ami egyes cégeknél konkrétan csődöt is jelenthet. Az alacsony olajár ráadásul az amerikai „palaforradalom” kedvezményezettjeire is fokozódó nyomást helyez.

A magas hozamú kötvények piacán éppen azon kis- és közepes vállalatok a legtörékenyebbek az Egyesült Államokban, melyek a palaforradalom idején tudtak nagyot nőni. Most pedig úgy tűnik, a fekete arany árfolyamának bármilyen kis felvillanása sem elég nagy és elég gyors ahhoz, hogy minden kitermelőt megvédjen – írja a MarketWatch.

Csak ezen a héten már legalább két amerikai cég jelentett a közeljövőben felmerülő problémákról egy olyan környezetben, ahol a szektor egyes magas hozamú papírjaival 30 centen vagy az alatt kereskednek.

Az egyik ilyen vállalat a Linn Energy volt, amely növekvő aggodalmakról számolt be, miután jelenleg kegyelmi időszakban van, mivel nem tudta teljesíteni a kamatfizetéseit. Amennyiben a cég csődvédelmet kérne, úgy 10 milliárd dolláros adósságával ez lenne a legnagyobb ilyen amerikai olajvállalat, mióta az olaj ára éles negatív fordulatot vett 2014-ben. A társaság elsősorban olaj- és gáztermelő, de vannak palaérdekeltségei az USA nyugati államaiban.

Globális probléma

Mindent összevetve, globálisan nagyjából 40 olaj- és gázkitermelő kért csődvédelmet 2014 óta – derül ki a Deloitte februári jelentéséből. A nyersolaj februárban 12 éves mélyponttal hordónként 30 dollár alá csúszott, az azt követő enyhe felpattanás előtt. A Rystad Energy energia konzultációs cég azonban úgy számolt, hogy a kisebb szereplőknek minimum 50 dolláros olajárra volna szükségük a nyereségképzéshez.

Fokozódhat a helyzet a magas hozamú kötvények piacánForrás: AFP/Spencer Platt

Múlt héten emellett a Fitch közölte, hogy 4,5 százalékról 6 százalékra emeli az amerikai magas hozamú kötvények idei bedőlési arányával kapcsolatos várakozását. Hozzátették, számításaik szerint 2016-ban mintegy 70 milliárd dollárnyi adósság dőlhet be az energia- és nyersanyagszektorban, melyből 40 milliárdot az energiapiac adhat. Ráadásul ez a várt ráta a legmagasabb, melyet a Fitch valaha közölt nem recessziós időszakban – felülmúlva a 2000-ben előrevetített 5,1 százalékot.

A Fitch előrejelzése szerint az energiacégeknél 30-35 százalék körül lehet a 12 hónapos nemfizetési arány az év végére, míg a fém- és bányavállalatoknál ez 20 százalékon alakulhat, de a szénszektorban akár 60 százalékig is felkúszhat.

Reménytelen olajpiac

Némi megkönnyebbülés az energiaárakban segíthet a bajba jutott szereplőknek, de az olajárak gyors és lendületes emelkedésén kívül – ami jelenleg a túlkínálat miatt nem valószínű – semmi nem tud elég nagy profitot biztosítani a vállalatoknak a valódi meneküléshez – mondta a Bloombergnek Eric Rosenthal, a Fitch elemzője.

Mindazonáltal az egész magas hozamú hitelpiacon a szűkülés jelei látszanak – jegyezte meg Danny Gao, a Moody’s elemzője. Hozzátette, a befektetők egyre jobb biztosítékokat várnak el az alacsony minősítésű kibocsátóktól, ami tovább nehezíti ezen cégek helyzetét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK