Dominóhatástól retteg a kötvénypiac

hangulat forró kockázat befektetés vigyázat félelem
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb kockázatot jelent az energiaszektor vállalati kötvényeinek bedőlése, ami egyes cégeknél konkrétan csődöt is jelenthet. Az alacsony olajár ráadásul az amerikai „palaforradalom” kedvezményezettjeire is fokozódó nyomást helyez.
Vágólapra másolva!

A magas hozamú kötvények piacán éppen azon kis- és közepes vállalatok a legtörékenyebbek az Egyesült Államokban, melyek a palaforradalom idején tudtak nagyot nőni. Most pedig úgy tűnik, a fekete arany árfolyamának bármilyen kis felvillanása sem elég nagy és elég gyors ahhoz, hogy minden kitermelőt megvédjen – írja a MarketWatch.

Csak ezen a héten már legalább két amerikai cég jelentett a közeljövőben felmerülő problémákról egy olyan környezetben, ahol a szektor egyes magas hozamú papírjaival 30 centen vagy az alatt kereskednek.

Az egyik ilyen vállalat a Linn Energy volt, amely növekvő aggodalmakról számolt be, miután jelenleg kegyelmi időszakban van, mivel nem tudta teljesíteni a kamatfizetéseit. Amennyiben a cég csődvédelmet kérne, úgy 10 milliárd dolláros adósságával

ez lenne a legnagyobb ilyen amerikai olajvállalat,

mióta az olaj ára éles negatív fordulatot vett 2014-ben. A társaság elsősorban olaj- és gáztermelő, de vannak palaérdekeltségei az USA nyugati államaiban.

Globális probléma

Mindent összevetve,

globálisan nagyjából 40 olaj- és gázkitermelő kért csődvédelmet 2014 óta

– derül ki a Deloitte februári jelentéséből. A nyersolaj februárban 12 éves mélyponttal hordónként 30 dollár alá csúszott, az azt követő enyhe felpattanás előtt. A Rystad Energy energia konzultációs cég azonban úgy számolt, hogy a kisebb szereplőknek minimum 50 dolláros olajárra volna szükségük a nyereségképzéshez.

Fokozódhat a helyzet a magas hozamú kötvények piacán Forrás: AFP/Spencer Platt

Múlt héten emellett a Fitch közölte, hogy 4,5 százalékról 6 százalékra emeli az amerikai magas hozamú kötvények idei bedőlési arányával kapcsolatos várakozását. Hozzátették, számításaik szerint 2016-ban mintegy 70 milliárd dollárnyi adósság dőlhet be az energia- és nyersanyagszektorban, melyből 40 milliárdot az energiapiac adhat. Ráadásul ez a várt ráta

a legmagasabb, melyet a Fitch valaha közölt nem recessziós időszakban

– felülmúlva a 2000-ben előrevetített 5,1 százalékot.

A Fitch előrejelzése szerint az energiacégeknél 30-35 százalék körül lehet a 12 hónapos nemfizetési arány az év végére, míg a fém- és bányavállalatoknál ez 20 százalékon alakulhat, de a szénszektorban akár 60 százalékig is felkúszhat.

Reménytelen olajpiac

Némi megkönnyebbülés az energiaárakban segíthet a bajba jutott szereplőknek, de az olajárak gyors és lendületes emelkedésén kívül – ami jelenleg a túlkínálat miatt nem valószínű – semmi nem tud elég nagy profitot biztosítani a vállalatoknak a valódi meneküléshez – mondta a Bloombergnek Eric Rosenthal, a Fitch elemzője.

Mindazonáltal az egész magas hozamú hitelpiacon a szűkülés jelei látszanak – jegyezte meg Danny Gao, a Moody’s elemzője. Hozzátette, a befektetők egyre jobb biztosítékokat várnak el az alacsony minősítésű kibocsátóktól, ami tovább nehezíti ezen cégek helyzetét.