Mínuszok közelednek Norvégiában

Norvégia
Vágólapra másolva!
A norvég jegybank csütörtökön 0,75 százalékról 0,5 százalékra csökkentette az irányadó egynapos betéti kamatot, ami új rekordnak számít. Egyúttal azt is jelezték, hogy a kockázatok ellenére akár a negatív kamat ideje is eljöhet.
Vágólapra másolva!

Az oslói jegybank 25 bázispontos kamatcsökkentésére a Bloomberg által megkérdezett 20 elemzőből 18 számított. A központi bank a döntés mellett arra számít, hogy a kamatszint a jövő év első negyedévében eléri a 0,2 százalékot.

A jegybankelnök, Oeystein Olsen közleményében tudatta, a norvég gazdaság jelenlegi kilátásai arra utalnak, hogy az irányadó kamat tovább csökkenhet az év folyamán. A bank azonban arra is figyelmeztetett, hogy az esetleges újabb kockázatok miatt

a negatív kamatszint sem zárható ki.

Még akkor sem – tették hozzá –, ha az alacsonyabb kamatok növelik a pénzügyi rendszer sebezhetőségét, és ezért nagy óvatosságra van szükség a kamatpolitikában.

Európai kamatok

Csütörtökön a svájci és a brit jegybank is kamatdöntő ülést tartott, de egyik intézmény sem módosított. A svájci központi bank mínusz 0,75 százalékon tartotta a betéti kamatot, míg a Bank of England szintén változatlanul hagyta a 0,5 százalékos alapkamatot.

A Norges Bank már 2014 decembere óta csökkenti a kamatot, hogy elkerülje az olajfüggő gazdaság recesszióját. Ráadásul az Európai Központi Bank és a svéd jegybank rekordmértékű enyhítései szintén nyomást helyeztek a norvég monetáris döntéshozókra, hogy gyengén tartsák a koronát.

A fizetőeszköz tavaly nagyjából 7 százalékot esett az euróhoz képest,

ahogy a Brent típusú nyersolaj ezzel egy időben 24 százalékot szakadt.

Norvégia gazdasága mindemellett érdekes helyzetben van, mivel bár az olajszektor jelentős zsugorodást mutat, a szárazföldi gazdaság eddig képes volt fenntartani a növekedést. A kormány pedig idén először nyúlt hozzá az ország 830 milliárd dolláros vagyonalapjához, ahogy csökkentette az adókat és növelte a kiadásokat. Ráadásul 2017-re egy még inkább élénkítő költségvetés mellett határozták el magukat a vezetők.