Történelmi mélységben maradt a fontkamat

Banko Fingland
People walk past the Bank of England in the City of London on August 19, 2014. Britain's 12-month inflation slid to 1.6 percent in July from 1.9 percent in June, official data showed on August 19, easing pressure on the Bank of England to raise rates. The Consumer Prices Index (CPI) inflation measure headed back towards May's figure of 1.5 percent, which at the time was the lowest level for four and a half year years. The Office for National Statistics said that falls in clothing prices provided the largest contribution to the fall in the rate. AFP PHOTO / CARL COURT
Vágólapra másolva!
Az éppen hét éve érvényes 0,50 százalékos történelmi mélyponton hagyta alapkamatát a Bank of England (BoE) monetáris tanácsa.
Vágólapra másolva!

A brit jegybank a csütörtökön bejelentett döntés szerint nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddig kihelyezett 375 milliárd fontos (150 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem. Mindkét döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Valószínűbb az emelés mint a vágás

A Bank of England - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja - 2009 márciusa óta tartja érvényben a 0,50 százalékos alapkamatot. Ez mélységi rekord, a BoE alapítása - 1694 - és a 0,50 százalékos alapkamaton véget ért legutóbbi enyhítési ciklus közötti több mint három évszázadban ugyanis soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.

A Bank of England épülete Londonban Forrás: AFP/Carl Court

A Bank of England monetáris tanácsának csütörtöki közleménye kiemeli, hogy

a tizenkét havi brit infláció januárban mindössze 0,3 százalék volt,

jóllehet a brit kormány által a jegybank számára előírt inflációs cél 2 százalék. A monetáris testület „kollektív megítélése" szerint ugyanakkor valószínűbb, hogy a jegybanknak az előrejelzési távlaton belül emelnie kell az alapkamatot, mint az, hogy nem, annak érdekében, hogy az infláció fenntartható módon térhessen vissza a célszintre - fogalmaz a közlemény.

A monetáris tanács mindegyik tagja egyetértett abban is, hogy ha a Bank of England hozzákezd az alapkamat emeléséhez, a szigorítási folyamat fokozatosabb lesz, és

a kamat alacsonyabb szinten tetőzik majd, mint a korábbi ciklusokban,

tekintettel a brit gazdaság növekedési kilátásait várhatóan tartósan rontó visszahúzó tényezőkre. A Bank of England legutóbbi monetáris enyhítési ciklusa, amelynek végére a jelenlegi 0,50 százalékos alapkamat kialakult, 5,00 százalékos kamatszintről indult.

Novemberben már jöhet az emelés

Londoni pénzügyi elemzők szerint mindazonáltal a Bank of England hamarabb hozzákezd monetáris politikájának szigorításához, mint ahogy azt a piac várja.

Vicky Redwood, a City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics brit gazdasági elemzésekkel foglalkozó főközgazdásza a Bank of England kamatdöntésének csütörtöki ismertetése után közölte: a cég véleménye szerint a piaci szereplők „túl messzire mentek" azzal a jelenleg beárazott várakozással, hogy a Bank of England 2019 közepéig nem módosítja alapkamatát.
A közgazdász kétli, hogy a világgazdaságot olyan mértékű kockázatok terhelnék, amilyenektől a piac tart. Hozzátette: bár az infláció valószínűleg csak lassan élénkül, a defláció veszélye a jelek szerint jórészt elenyészett.

A Capital Economics várakozása ennek alapján az, hogy

a monetáris tanács tagjainak többsége novemberben már kamatemelésre szavaz majd.

A cég is azzal számol ugyanakkor, hogy a monetáris szigorítás nagyon lassú folyamat lesz. A Capital Economics főközgazdászának előrejelzése szerint a Bank of England alapkamata 2017 végére is csak 1,25 százalékig emelkedik.