Történelmi mélységben maradt a fontkamat

2016.03.17. 17:11

Az éppen hét éve érvényes 0,50 százalékos történelmi mélyponton hagyta alapkamatát a Bank of England (BoE) monetáris tanácsa.

A brit jegybank a csütörtökön bejelentett döntés szerint nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddig kihelyezett 375 milliárd fontos (150 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem. Mindkét döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Valószínűbb az emelés mint a vágás

A Bank of England - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja - 2009 márciusa óta tartja érvényben a 0,50 százalékos alapkamatot. Ez mélységi rekord, a BoE alapítása - 1694 - és a 0,50 százalékos alapkamaton véget ért legutóbbi enyhítési ciklus közötti több mint három évszázadban ugyanis soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.

A Bank of England épülete LondonbanForrás: AFP/Carl Court

A Bank of England monetáris tanácsának csütörtöki közleménye kiemeli, hogy a tizenkét havi brit infláció januárban mindössze 0,3 százalék volt, jóllehet a brit kormány által a jegybank számára előírt inflációs cél 2 százalék. A monetáris testület „kollektív megítélése" szerint ugyanakkor valószínűbb, hogy a jegybanknak az előrejelzési távlaton belül emelnie kell az alapkamatot, mint az, hogy nem, annak érdekében, hogy az infláció fenntartható módon térhessen vissza a célszintre - fogalmaz a közlemény.

A monetáris tanács mindegyik tagja egyetértett abban is, hogy ha a Bank of England hozzákezd az alapkamat emeléséhez, a szigorítási folyamat fokozatosabb lesz, és a kamat alacsonyabb szinten tetőzik majd, mint a korábbi ciklusokban, tekintettel a brit gazdaság növekedési kilátásait várhatóan tartósan rontó visszahúzó tényezőkre. A Bank of England legutóbbi monetáris enyhítési ciklusa, amelynek végére a jelenlegi 0,50 százalékos alapkamat kialakult, 5,00 százalékos kamatszintről indult.

Novemberben már jöhet az emelés

Londoni pénzügyi elemzők szerint mindazonáltal a Bank of England hamarabb hozzákezd monetáris politikájának szigorításához, mint ahogy azt a piac várja.

Vicky Redwood, a City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics brit gazdasági elemzésekkel foglalkozó főközgazdásza a Bank of England kamatdöntésének csütörtöki ismertetése után közölte: a cég véleménye szerint a piaci szereplők „túl messzire mentek" azzal a jelenleg beárazott várakozással, hogy a Bank of England 2019 közepéig nem módosítja alapkamatát.
A közgazdász kétli, hogy a világgazdaságot olyan mértékű kockázatok terhelnék, amilyenektől a piac tart. Hozzátette: bár az infláció valószínűleg csak lassan élénkül, a defláció veszélye a jelek szerint jórészt elenyészett.

A Capital Economics várakozása ennek alapján az, hogy a monetáris tanács tagjainak többsége novemberben már kamatemelésre szavaz majd. A cég is azzal számol ugyanakkor, hogy a monetáris szigorítás nagyon lassú folyamat lesz. A Capital Economics főközgazdászának előrejelzése szerint a Bank of England alapkamata 2017 végére is csak 1,25 százalékig emelkedik.