Infláció miatt nőttek a reálbérek

cafeteria, kafetéria, fizetésen kívüli juttatás, SZÉP-kártya, Széchenyi Pihenő Kártya, K&H
Vágólapra másolva!
Januárban a várakozásoknak megfelelően a bruttó bérek 5,8 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, a nettó bérek pedig az szja-csökkentés miatt 7,4 százalékkal emelkedtek. A nettó reálbéreknél több mint 6 százalékos volt az emelkedés, ami jó hatással van a lakossági fogyasztásra, ezen keresztül a GDP-re is.
Vágólapra másolva!

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a friss adatok megfelelnek a várakozásoknak, a bruttó béreknél a tényadatnak megfelelő dinamikával lehetett számolni.

„A nettó bérek emelkedése és a januári infláció eredményeként

a nettó reálbérek 6,4 százalékkal emelkedtek,

amire szintén számítani lehetett” - mondta a szakember. Hozzátette azt is, hogy az idei átlagos infláció valamivel alacsonyabb lehet, mint azt korábban várni lehetett, így a nettó reálbérek még néhány tized százalékkal nagyobb mértékben emelkedhetnek az év további részében.

„Az már a tavalyi negyedik negyedéves GDP-adatokból látszott, hogy a háztartások fogyasztása fontos szerepet játszott a növekedésben.

A nettó reálbérek idén várható, 6 százalékot meghaladó növekedése

miatt a lakossági fogyasztás erősödhet, ezáltal továbbra is kulcsszerepe lesz a gazdasági bővülésben” - mondta Németh Dávid.

A szakember azt is hozzátette, hogy a béremelkedésben szerepe van annak, hogy egyes szektorokban - például a kiskereskedelemben - munkaerőhiány alakult ki, ez pedig felfelé hajtja a fizetéseket, emellett persze a béremelkedéshez hozzájárul az szja idei, 1 százalékpontos csökkentése is.