Májusban jöhet az új görög mentőcsomag

Greece Görögország EU
An EU and a Greek flag wave above the ancient temple of Parthenon atop the Acropolis hill in Athens on July 7, 2015. Eurozone leaders will hold an emergency summit in Brussels on July 7 to discuss the fallout from Greek voters' defiant "No" to further austerity measures, with the country's Prime Minister Alexis Tsipras set to unveil new proposals for talks.. AFP PHOTO /ARIS MESSINIS
Vágólapra másolva!
Az euróövezeti állandó mentőalap vezetője arra számít, hogy május 1-jére lezárulhat a görög reformprogram nemzetközi felülvizsgálata.
Vágólapra másolva!

Klaus Regling, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) vezérigazgatója a Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap pénteki számában megjelent nyilatkozatában elmondta: alakulnak a tárgyalások Görögország és a nemzetközi hitelezők között, és bár korai időpontot mondani, elképzelhető, hogy május 1-jére befejeződhet az első felülvizsgálat.

Kisebb hiány

Regling hangsúlyozta, hogy a témákat és a fő célokat rögzítették, de

sok idejét viszi el a görög kormánynak. Leszögezte azonban, hogy a menekültválság és a reformprogram két külön téma, egymástól szigorúan elválasztották. Görögország kap forrásokat a menekültválság kezelésére az Európai Uniótól, de nem a likviditási- vagy adósságválságba került euróövezeti tagállamok pénzügyi támogatására szolgáló ESM kasszájából.

Az eddigi tárgyalások alapján Regling úgy ítéli meg, hogy Görögországnak a harmadik nemzetközi mentőcsomag teljes,

86 milliárd eurós keretösszegénél "lényegesen kevesebb" pénzre lesz szüksége.

Egyúttal bízik abban, hogy a Nemzetközi Valutaalap belép a mentőprogramba.

"Arra számítok, hogy folyósítani tudjuk Görögországnak a következő részletet, de az IMF szakértelme nagyon fontos számunkra" - hangoztatta.

IMF-csomag

Görögország tavaly nyáron állapodott meg a harmadik segélycsomagról az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az Európai Stabilitási Mechanizmus képviselőivel. A Nemzetközi Valutaalap, amely részt vett a csomag kidolgozásáról folyó tárgyalásokon és az első két nemzetközi hitelprogramban, az első felülvizsgálat lezárása után

dönt a harmadik mentőcsomagban való részvételéről.

Ha eredményesen zárul a felülvizsgálat - a felek korábban hangoztatott reményei szerint még május előtt -, Görögország megkaphatja a következő, 5,7 milliárd eurós hitelrészletét, valamint megkezdődhetnek az Athén által szorgalmazott tárgyalások a görög államadósságról is.